Ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα - και όπως συμβαίνει στο πλαίσιο όλων των πειραμάτων, μερικά δεν αποδεικνύονται επιτυχημένα. Ο λόγος για τις τηλεοράσεις Super Wide, που η ολλανδική Philips πρώτη εμφάνισε στην αγορά πριν από 3 χρόνια περίπου, σε μία προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό και να φέρει στον οικιακό κινηματογράφο μια προσέγγιση προβολής "κομμένη και ραμμένη" ειδικά για τις μοντέρνες ταινίες. Οι τηλεοράσεις αυτές δεν είχαν αναλογίες 16:9 όπως η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων προτάσεων της αγοράς, αλλά 21:9 - ήταν δηλαδή σχεδόν διπλάσιες σε πλάτος.
Με το σχήμα αυτό οι Super Wide "έδεναν" σχεδόν άψογα με το κινηματογραφικό φορμά των ταινιών, που είναι επίσης πεπλατυσμένο (εξ ου και οι "μαύρες μπάρες" που βλέπουμε πάνω και κάτω από την εικόνα σε πολλές ταινίες Blu-ray). Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως "σωστή" και σε όλη την επιφάνεια αυτών των τηλεοράσεων η εικόνα φαίνεται μόνο στην περίπτωση των ταινιών και δη αυτών "κινηματογραφικών" αναλογιών. Σε όλες τις άλλες συνθήκες θέασης περιεχομένου, από το τυπικό τηλεοπτικό πρόγραμμα μέχρι τα video games, στην καλύτερη περίπτωση προέκυπταν μεγάλες "μαύρες μπάρες" στα πλάγια, στη χειρότερη εικόνα που μόνο τη μισή οθόνη αξιοποιούσε (όπως στα κανάλια... 4:3 για παράδειγμα). Με το δίκιο τους οι λεγόμενοι early adopters "κράτησαν αποστάσεις" από τις Super Wide και το ευρύτερο κοινό (λαμβάνοντας στα υπόψιν και το υψηλό κόστος των περισσότερων τέτοιων τηλεοράσεων) δεν τις αντιμετώπισε ποτέ με ενθουσιασμό.
Μάλλον ως... φυσιολογική κρίνεται, λοιπόν, η απόφαση της Philips να σταματήσει την παραγωγή των εν λόγω τηλεοράσεων και να καταργήσει όλη τη σειρά αυτών των μοντέλων. Σύμφωνα με τη ίδια την εταιρεία "η ζήτηση για τις συγκεκριμένες Cinema TV βρίσκεται κάτω του επιπέδου που αξίζει μαζικής παραγωγής". Αν και η Philips άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις Super Wide μελλοντικά, δεν το θεωρούμε ιδιαίτερα πιθανό. Δύο άλλες εταιρείες, πάντως, δεν εγκαταλείπουν την αναλογία 21:9: η αμερικανική Visio συνεχίζει να τις προωθεί στην εκεί αγορά, ενώ η LG παρουσίασε πριν από λίγες μέρες μία οθόνη για Η/Υ με αυτές τις αναλογίες. Συμβουλή προς το κοινό του Αθηνόραμα Digital: "μάτια ανοιχτά" τους επόμενους μήνες για πώληση αυτών των τηλεοράσεων της Philips σε χαμηλές τιμές. Αν το αντίτιμο είναι λογικού επιπέδου π.χ. κάτω από τα €1500-€1800 (για 50 ή 58 ίντσες), η ποιότητα της εικόνας που προσφέρουν, αληθινά αξίζει - όχι για χρήση ως κύρια τηλεόραση, ίσως, αλλά για πολλές άλλες!