Δεν είναι κρυφό το γεγονός ότι το PlayStation4 δεν προσέφερε, παρά το ικανό του hardware, λειτουργίες αναπαραγωγής αρχείων εικόνας και ήχου εκτενείς - είμασταν, λοιπόν, περίεργοι να διαπιστώσουμε αν με το PlayStation5 η Sony θα άλλαζε στάση και θα προσέφερε εξ αρχής στο νέο της σύστημα δυνατότητες media player ανάλογες της ισχύος του. Οι Ιάπωνες, ωστόσο, δεν δείχνουν να έχουν για την ώρα τέτοια πρόθεση. Κατ' αρχήν... δεν υπάρχει καν εφαρμογή Media Player πια: η θέαση φωτογραφιών και video έχει μεταφερθεί στην εφαρμογή Media Gallery, ενώ η ακρόαση μουσικής στην σειρά εργαλείων του Control Center. Δεν θεωρούμε αυτήν την προσέγγιση λογική, καθώς 110 εκ. κάτοχοι PS4 έχουν συνδέσει το app του Media Gallery με τα δικά τους στιγμιότυπα και video, όχι με περιεχόμενο αποθηκευμένο σε εξωτερικά μέσα USB. Συν τοις άλλοις, δεν θα έπρεπε το κάθε είδους υλικό multimedia αυτών των μέσων αποθήκευσης να είναι όλο προσβάσιμο μέσα από ένα app; Γιατί η μουσική... χώρια;
Έπειτα υπάρχει το θέμα της υποστήριξης διαφόρων ειδών αρχείων video και ήχου, το οποίο παρέμεινε από το PS4 στο PS5... ως είχε: και το νέο PlayStation αναγνωρίζει μόνο συγκεκριμένους τύπους αρχείων και μέσα σε αυτούς, συγκεκριμένους τρόπους διαμόρφωσής τους μόνο. Για παράδειγμα, υποστηρίζοντας το πρότυπο κωδικοποίησης H.264, το PS5 θα έπρεπε να αναπαράγει οποιοδήποτε αρχείο MP4 ή MKV, όμως τα μισά τέτοια αρχεία που δοκιμάσαμε αρνήθηκε να τ' αναγνωρίσει. Το νέο PlayStation δεν υποστηρίζει σε κανένα επίπεδο τον ήχο DTS σε αρχεία, όπως και σε κανένα επίπεδο την κωδικοποίηση H.265. Τα αρχεία, δε, που αναπαράγονται από πλευράς οπτικοακουστικής ποιότητας κινούνται σε επίπεδο και πάλι τυπικό, καθώς το PS5 δεν αναλαμβάνει την παραμικρή επεξεργασία ή βελτίωσή τους.
Η αναπαραγωγή μουσικής, τουλάχιστον, δεν χαρακτηρίζεται από τόσα προβλήματα. Το PS5 αναγνωρίζει μόνο τους τύπους αρχείων MP3, FLAC και AAC, αλλά αυτοί τυγχάνει να είναι οι πλέον δημοφιλείς και κάθε ψηφιακό μουσικό album που δοκιμάσαμε με αυτούς - ασχέτως επιπέδου συμπίεσης (bitrate) - αποδόθηκε χωρίς κανένα θέμα. Δεν είναι εφικτή ακόμη η δημιουργία custom playlists και θα ήταν ευπρόσδεκτη η υποστήριξη από την Sony μελλοντικά και άλλων τύπου αρχείων - από ALAC και DSD μέχρι WMA και OGG - αλλά, για αρχή, όσα προσφέρονται στο ευρύ κοινό αρκούν.
Με την υποστήριξη αρχείων video, πάντως, περιορισμένη αν γίνεται η αναπαραγωγή τους από αποθηκευτικά μέσα USB (το PS5 δεν επιτρέπει την μεταφορά αρχείων από τον χρήστη στον εσωτερικό του SSD ούτως ή άλλως), ο μόνος τρόπος να αξιοποιήσει κανείς μία ψηφιακή συλλογή από ταινίες είναι το δημοφιλές Plex. Αυτό αναλαμβάνει να αναπαράγει χωρίς πρόβλημα κάθε τύπο αρχείου αποθηκευμένου σε PC/Mac όπου είναι εγκατεστημένη η έκδοση server του Plex, αξιοποιώντας το αντίστοιχο app στο PS5. To app αυτό πάντως δεν κινείται ακόμη στο επίπεδο ποιότητας των ανάλογων π.χ. για Apple TV ή nVidia Shield - θα χρειαστεί λοιπόν ενημερώσεις σε βάθος χρόνου και αυτή η προσέγγιση έτσι ώστε να προσφέρει στον κάτοχο ενός PS5 πλήρη πρόσβαση στο υλικό multimedia που θα ήθελε διαθέσιμο προς αναπαραγωγή.
Από όλα τα προαναφερθέντα δεν μπορεί παρά να καταλήξει κανείς στο... προφανές συμπέρασμα: η Sony θεωρεί τις ψυχαγωγικές λειτουργίες του PlayStation5 μακράν δευτερεύουσες σε σχέση με τις αντίστοιχες του gaming και σίγουρα συμπληρωματικές τους. Αυτό είναι στην ουσία του σωστό και αποδεκτό, δεν μπορούμε όμως να μην αισθανόμαστε πως υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία εδώ για την Sony η οποία περνά ανεκμετάλλευτη: με τα Xbox Series S|X να κινούνται στο ίδιο μέτριο επίπεδο όσον αφορά στις ψυχαγωγικές λειτουργίες που σχετίζονται με ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και μουσική, αν ο ιαπωνικός κολοσσός επενδύσει όσα χρειάζεται στην λειτουργία του PS5 ως κορυφαίου player γι' αυτό το περιεχόμενο αποκτά αυτομάτως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για το δεύτερο ή τρίτο κύμα των καταναλωτών που θα ενδιαφερθούν για ένα PS5, μετά δηλαδή από το πρώτο των αφοσιωμένων gamers.
Το καλό σε όλα αυτά εντοπίζεται στο γεγονός ότι όλα ανεξαιρέτως τα παράπονά μας για τον ρόλο του PS5 ως media player και όλο το μεγάλο περιθώριο βελτίωσης που έχει σε αυτόν τον τομέα σχετίζεται με λογισμικό και ενημερώσεις του. Αν, με άλλα λόγια, η Sony κρίνει σκόπιμο να καταστήσει το νέο της PlayStation ένα player με εξελιγμένες δυνατότητες που θα παρακινήσει τον κάτοχό του να το χρησιμοποιεί περισσότερο και όχι μόνο για games (κάτι που θεωρούμε πως θα έπρεπε να θέλει κι ας έρχονται τα πιο πολλά έσοδά της από τις πωλήσεις περιεχομένου και υπηρεσιών), μπορεί να το κάνει. Θεωρητικά το PS5 - μετά και από την επίσημη πιστοποίηση που θα λάβει από το HDMI Forum τον Δεκέμβριο - θα μπορούσε να γίνει το πρώτο και ισχυρότερο 8Κ player της αγοράς ακόμη και τον Ιανουάριο. Αισιόδοξοι δεν είμαστε σε... τόσο μεγάλο βαθμό, βέβαια, για ορίζοντα διμήνου, όμως ειλικρινά ελπίζουμε πως οι ενημερώσεις αυτές θα "μπουν στο πρόγραμμα" κάποια στιγμή. Για να δούμε!