Με τον τρόπο που διαμορφώνονται τα συστήματα home cinema σήμερα - για ταινίες, video games και μουσική, με πολλαπλές πηγές για κάθε μία από αυτές τις χρήσεις - ο προενισχυτής ή ενισχυτής που αναλαμβάνει να διαχειριστεί όλα τα παραπάνω παίζει ρόλο σημαντικότερο από ποτέ. Η Rotel δεν είναι η πρώτη εταιρεία που έρχεται στο μυαλό όταν αναφέρεται κανείς σε αυτούς τους προενισχυτές ή ενισχυτές εικόνας/ήχου και "γενικών καθηκόντων": προϊοντικά οι Ιάπωνες έχουν εδώ και χρόνια επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στον ήχο, με σχετικά λίγα δείγματα της δουλειάς τους να παίζουν αυτό το ρόλο του "ακρογωνιαίου λίθου". Αυτό ενδέχεται να αλλάξει πάντως στο μέλλον - και η πρώτη ένδειξη για κάτι τέτοιο ίσως είναι η ανακοίνωση του RSP-1582, του προενισχυτή εικόνας/ήχου της Rotel που διαδέχεται τους RSX-1562 και RSP-1572. Και οι δύο είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του 2012.
O RSP-1582 ακολουθεί το design άλλων πρόσφατων προϊόντων της Rotel, με τις σαφείς έως αυστηρές σχεδιαστικές γραμμές, την "καθαρή", λιτή πρόσοψη, καθώς και τα λιγοστά, μικρά σε μέγεθος κουμπιά άμεσων επιλογών. Σημαντικό τμήμα της πρόσοψης αυτής, ωστόσο, καταλαμβάνει πλέον η ευμεγέθης οθόνη διαγωνίου 7 ιντσών, η οποία φιλοξενεί όλα τα μενού ρυθμίσεων εικόνας και ήχου - ο Rotel δεν χρειάζεται, με άλλα λόγια, σύνδεση με τηλεόραση όπως άλλοι κορυφαίοι προενισχυτές για να εξερευνήσει κανείς τις διαθέσιμες επιλογές του. Η πρόσοψη φιλοξενεί και είσοδο HDMI για εύκολη σύνδεση συσκευών, καθώς και θύρα USB μέσω της οποίας ο RSP-1582 μπορεί να αναπαράγει υλικό αποθηκευμένο σε iPhone ή iPad.
Το πίσω μέρος του δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις στους ανθρώπους που έχουν παρακολουθήσει τί προσφέρουν κατασκευαστές όπως οι Sony, Yamaha, Marantz και Pioneer στα σύγχρονα μοντέλα τους: πολλές είσοδοι HDMI (7) και 2 έξοδοι, θύρα Ethernet για δικτύωση και θύρα USB για λήψη αμιγώς ψηφιακής μουσικής από PC, καθώς και όλων των ειδών οι ψηφιακές και αναλογικές είσοδοι ήχου. Τα πιο ενδιαφέροντα κρύβονται κάτω από το περίβλημα του RSP-1582, ωστόσο: η Rotel έχει ενσωματώσει όχι λιγότερους από... 6 (!) μετατροπείς σήματος, δύο για τα κύρια κανάλια ήχου, δύο ακόμη για το κεντρικό και το subwoofer, καθώς και άλλα δύο που μοιράζονται τα ηχεία surround. Η υλοποίηση φαντάζει υπερβολική στα μάτια πολλών, φυσικά, όμως εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή απόδοση ήχου από το κάθε κανάλι ξεχωριστά, ειδικά τα σημαντικότερα. Οι Ιάπωνες δεν παρέλειψαν και την ενσωμάτωση κυκλώματος Bluetooth, για την ασύρματη λήψη υλικού προς αναπαραγωγή από μεγάλη γκάμα συσκευών.
Όπως περιμένει κανείς από προενισχυτή που κυκλοφορεί μέσα στο 2015, ο RSP-1582 υποστηρίζει την εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας και αποκωδικοποιεί όλα τα καθιερωμένα φορμά ήχου των Dolby και DTS (έως τις διαμορφώσεις 7.1). Η Rotel επέλεξε σε αυτή τη φάση να μην υποστηρίξει τα δύο ολοκαίνουργια φορμά "αντικειμενοστρεφούς" ήχου των δύο εταιρειών, τα Dolby Atmos και DTS-X δηλαδή, καθώς και τα δύο ομολογουμένως δεν έχουν ακόμη κερδίσει τη θέση τους στην αγορά και το υλικό που τα αξιοποιεί "μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού" για την ώρα Ο RSP-1582 θα κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά, σε μαύρο και ασημί χρώμα, τον Απρίλιο αντί $3499, ενώ στην ελληνική - όπως μάς διαβεβαίωσε η αντιπρόσωπος εταιρεία της Rotel στην Ελλάδα, η AudioVeterans - θα είναι διαθέσιμος κατόπιν παραγγελίας για τα αντίστοιχα περίπου χρήματα. Όσοι πιστοί της ιστορικής "ιαπωνικής δύναμης"...