Sony: νέα σειρά τηλεοράσεων LED/LCD και OLED

Σημαντικά βελτιωμένα αλλά εν πολλοίς εξελικτικά μοντέλα εγκαινιάζουν τις Bravia Master

Σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στην Νέα Υόρκη - κάνοντας... μία μικρή έκπληξη αφού όλοι περιμέναμε τις ανακοινώσεις αυτές στο πλαίσιο της IFA 2018 στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου - η Sony αποκάλυψε τα δύο μοντέλα τηλεοράσεων που θα προωθεί ως τα κορυφαία της για τους επόμενους 9 ή 12 μήνες. Πρόκειται για νέες, αναβαθμισμένες εκδόσεις των καλύτερων μοντέλων τηλεοράσεων LED/LCD και OLED που διαθέτει αυτήν την στιγμή: την διάδοχο της θρυλικής πλέον ZD9, που ονομάζεται ZF9, και την διάδοχο της πολύ πιο πρόσφατης A8F, που ονομάζεται ΑF9. Είναι συσκευές ανάλυσης 4Κ και τεχνολογίας HDR, φυσικά, στις οποίες όμως η έμφαση έχει δοθεί στην ποιότητα εικόνας και την πιστότητά της σε σχέση με το υλικό που διαμορφώνεται ως "αναφοράς" για τις κινηματογραφικές ταινίες στα επαγγελματικά studio - για τον λόγο αυτό η Sony, με μια μικρή... αυταρέσκεια ίσως, εντάσσει τις ZF9 και AF9 σε νέα κατηγορία με την ονομασία Bravia Master Series.

Οι ZF9 και A9F θα διατεθούν σε 65/75 και 55/66 ίντσες αντίστοιχα και είναι οι πρώτες τηλεοράσεις της Sony που στηρίζονται στο νέο chip επεξεργασίας εικόνας X1 Ultimate (είχε επιδειχθεί για πρώτη φορά στην CES 2018 τον Ιανουάριο σε τηλεόραση ανάλυσης 8Κ). O επεξεργαστής X1 Ultimate δεν αναλύει απλώς κάθε καρέ της εικόνας για βελτιστοποίηση, όπως ο παρών X1 Extreme, αλλά και κάθε αντικείμενο σε αυτό το καρέ ώστε όλα να απεικονιστούν με την μεγαλύτερη δυνατή διαύγεια και λεπτομέρεια, αλλά και με την καλύτερη δυνατή χρήση της τεχνολογίας χρώματος HDR. Τα νέα μοντέλα είναι, επίσης, τα πρώτα (και μόνα) που προσφέρουν σετ ρυθμίσεων ονόματι Netflix Calibrated Mode, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον διάσημο Δικτυακό πάροχο περιεχομένου και (υποτίθεται πως) απεικονίζει το δικό του υλικό ακριβώς όπως είχε την πρόθεση να το προσφέρει ο εκάστοτε σκηνοθέτης. Αυτό μπορεί, φυσικά, ν' αποδειχθεί μόνο πρακτικά.

Αναφορικά με τις ZF9: αυτές στηρίζονται σε πλήρη τοπικό υποφωτισμό όπως οι ZD9, εμφανίζονται ωστόσο σημαντικά βελτιωμένες στο θέμα των γωνιών θέασης (μέσα από την χρήση μιας καινούργιας τεχνολογίας της Sony), ενσωματώνουν το κορυφαίο σύστημα βελτίωσης κίνησης της εικόνας του ιαπωνικού κολοσσού (το X-Motion Clarity που είδαμε για πρώτη φορά στις XF-90) και στηρίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android 8.0 (το οποίο έχει ανακοινωθεί πάντως ως αναβάθμιση και για τις ZD9). Αναφορές θέλουν τις ZF9 να στηρίζονται σε νέο, ισχυρότερο κεντρικό επεξεργαστή από αυτόν των ZD9, ενώ είναι και οι πρώτες τηλεοράσεις της Sony που ενσωματώνουν επαγγελματικού επιπέδου υποσύστημα ρύθμισης (calibration). Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν στην απεικόνιση υλικού HDR οι ZF9 μπορούν να αποδώσουν υψηλότερη φωτεινότητα ή αν κινούνται στο ίδιο επίπεδο με αυτό των κορυφαίων ZD9 (περί τα 2000 nits και λιγότερα μετά από πλήρη ρύθμιση).

Aναφορικά με τις AF9: σε σχέση με τις AF8 (και τις περσινές Α1) προσφέρουν καλύτερο σύστημα απόδοσης ήχου, το οποίο συνεχίζει ν' αξιοποιεί την τεχνολογία Acoustic Surface αλλά αποδίδει 3.2 κανάλια αντί για 2.1 (το πρόσθετο κεντρικό βοηθά στην αποτελεσματικότερη απόδοση των διαλόγων). Οι AF9 ενσωματώνουν επίσης, σύμφωνα με την Sony, και σύστημα διαχείρισης οθόνης ονόματι Pixel Contrast Booster, ειδικά σχεδιασμένο ώστε να εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες και δυνατότητες της τεχνολογίας OLED. Και οι AF9 θα πωλούνται με λειτουργικό σύστημα Android 8.0, ενώ προσφέρουν το ίδιο επαγγελματικού επιπέδου υποσύστημα ρύθμισης (calibration) με τις ZF9.

Οι νέες Bravia Master δείχνουν σαφώς πολλά υποσχόμενες βέβαια, και έχουν να επιδείξουν μία σειρά βελτιώσεων και προσθηκών που ζητούσαν επί πάρα πολύ καιρό οι φίλοι της Sony, όμως ο χρόνος ανακοίνωσης και κυκλοφορίας τους (τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου) είναι ελαφρώς... ατυχής: δεν είναι αληθινά "επόμενης γενιάς" τηλεοράσεις όχι τόσο γιατί δεν είναι ανάλυσης 8Κ, αλλά επειδή στερούνται τις θύρες έκδοσης HDMI 2.1 που θα διεύρυναν σημαντικά τις δυνατότητές τους. Συν τοις άλλοις τηλεοράσεις που θα ανακοινωθούν στην IFA 2018 στο τέλος Αυγούστου και αυτές που θ' ανακοινωθούν στην CES 2019 στις αρχές Γενάρη θα είναι πιθανότατα σε θέση να επισκιάσουν χωρίς πολλή δυσκολία τις νέες αυτές, ποιοτικές μεν αλλά εξελικτικές Bravia. Εκτός αν ο ιαπωνικός κολοσσός έχει κάποιον "άσσο κρυμένο στο μανίκι, φυσικά, οπότε... αναμένουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ