Μετά από ουκ ολίγες... περιπέτειες όσον αφορά τα νομικά και επιχειρηματικά - καθώς τα αντικρουόμενα συμφέροντα του ΟΤΕ με τους υπόλοιπους εναλλακτικούς πάροχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών παραμένουν - ξεκινά τελικά σε ευρεία κλίμακα αυτές τις ημέρες η διάθεση των συνδέσεων Internet τεχνολογίας VDSL. Πρόκειται για το επόμενο εξελικτικό βήμα στη Δικτυακή πρόσβαση για το καταναλωτικό κοινό, με σαφή πλεονεκτήματα απέναντι στην παρούσα υποδομή DSL. Ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που θεωρούν και την πρόσβαση στο Internet μέσω VDSL μεταβατική, καθώς το πραγματικό "άλμα μπροστά" είναι η περίφημη πρόσβαση με τεχνολογία FTTH (που αξιοποιεί δίκτυο οπτικών ινών κι όχι χάλκινων καλωδίων). Επειδή όμως η τελευταία δείχνει να απέχει πολύ ακόμη από την ευρεία ελληνική αγορά - η εγκατάσταση της σχετικής υποδομής είναι ριζική και κοστοβόρα - οι συνδέσεις VDSL, που αξιοποιούν την παρούσα χάλκινη υποδομή, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού που μπορεί να αξιοποιήσει στο σπίτι γρήγορη σύνδεση στο Internet για την επόμενη διετία τουλάχιστον.
Την αρχή στη διάθεση Δικτυακών συνδέσεων VDSL είχε κάνει από το 2011 η κυπριακή εταιρεία Cyta, όμως στην πραγματικότητα "το παιχνίδι" ξεκινά μόλις αυτές τις ημέρες, αφού ο ΟΤΕ, η Wind και η Forthnet ανακοίνωσαν ταυτόχρονα την εμπορική έναρξη των δικών τους προτάσεων μέσα στο ίδιο 24ωρο ουσιαστικά. Και οι τρεις εταιρείες προσφέρουν Δικτυακή πρόσβαση σε ταχύτητες "έως και" 50 Mbps για την λήψη δεδομένων και 5 Mbps για την αποστολή τους, ενώ ο ΟΤΕ προσφέρει και τη "χαμηλότερη" ταχύτητα των 30 Mbps και 2.5 Mbps αντίστοιχα. Την χαμηλότερη ταχύτητα οι Wind και Forthnet δεν θεώρησαν σκόπιμο να προσφέρουν για λόγους περιθωρίων κέρδους (και κατά τη γνώμη μας έχουν δίκιο), την υψηλότερη δε την πωλούν και ως αναβάθμιση για την παρούσα πελατειακή τους βάση. Αυτό είναι εφικτό επειδή η τεχνολογία VDSL δεν απαιτεί αλλαγή καλωδίων, αλλά μόνο της συσκευής που αναλαμβάνει να "διοχετεύσει" στο εκάστοτε σπίτι τη σύνδεση (router).
Όσον αφορά στα τιμολογιακά, τα νέα είναι καλά: τα κόστη της αναβαθμισμένης πρόσβασης δεν είναι παράλογα υψηλά ή δυσπρόσιτα - για την ακρίβεια δικαιολογούνται εύκολα στα μάτια του αρχικά ενδιαφερόμενου κοινού, που είναι και πιθανότερο να αξιοποιήσει τις υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης των δεδομένων. Οι Forthnet και Wind, για παράδειγμα, προσφέρουν την πρόσβαση 50/5 Mbps με €10 διαφορά σε σχέση με τα παρόντα τους προγράμματα πρόσβασης "απλής" DSL, ενώ και ο ΟΤΕ έχει συνθέσει ελκυστικά "πακέτα" VDSL και τηλεφωνίας σε τιμές που δεν απέχουν ιδιαίτερα από τις παρούσες DSL με πρόσβαση "έως και" 24 Mbps. Η διαθεσιμότητα των συνδέσεων δείχνει να είναι περισσότερο θέμα... στοκ σε VDSL router παρά διαδικασιών και απομένει να διαπιστώσουμε ποιές θα είναι οι πρακτικές εντυπώσεις των πρώτων ανθρώπων που θα αποκτήσουν τις συνδέσεις αυτές. Γιατί όλοι οι πάροχοι υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι αυξημένες ταχύτητες αποστολής και λήψης δεδομένων μέσω VDSL, αλλά τα γνωστά "έως και" δεν έπαψαν ποτέ να είναι θέμα συζητήσης, τόσο μεγάλης όσο και... πονεμένης. Ίδωμεν!