Οποιοσδήποτε παρακολουθούσε την αγορά των Δικτυακών υπηρεσιών οικιακής ψυχαγωγίας τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να βεβαιώσει πως οι Έλληνες καταναλωτές δεν είχαν στην διάθεσή τους παρά ελάχιστες από τις επιλογές που απολάμβανε το κοινό άλλων χωρών. H επίσημη έλευση της Netflix στην χώρα μας το 2016 ήταν μία καλή αρχή, όμως πολύ γρήγορα έγιναν αντιληπτοί οι περιορισμοί της: έμφαση στις τηλεοπτικές σειρές, πολλές μα άκρως εμπορικές και συνολικά μέτριου ποιοτικού επιπέδου ταινίες, απουσία ελληνικών υποτίτλων σε σημαντικό ποσοστό από αυτές. Οι περιορισμοί αυτοί στα μάτια των σινεφίλ, των ανθρώπων δηλαδή που ζητούν περισσότερη καλλιτεχνική αξία από τα φιλμ που παρακολουθούν και όχι μόνο ψυχαγωγική, συνεχίζουν εν πολλοίς να ισχύουν. Χώρος για αντιπροτάσεις, με άλλα λόγια, υπάρχει άφθονος και η καλύτερη διαθέσιμη για το σινεφίλ ελληνικό κοινό αυτήν την στιγμή είναι η Cinobo.
To όνομα της καινούργιας αυτής Δικτυακής υπηρεσίας προκύπτει από τον όρο Cinema No Borders και αντιπροσωπεύει τίμια την φιλοδοξία της: να προσφέρει δηλαδή μια ικανοποιητικού εύρους αλλά προσεκτικά επιλεγμένη βιβλιοθήκη ταινιών με ποιοτικές προτάσεις σε όλες τις κατηγορίες, με τακτική προσθήκη νέων, με τις ευκολίες που αναμένουμε πλέον από μία σύγχρονη υπηρεσία του είδους, όλα όμως μέσα από το πρίσμα του σινεφίλ θεατή και όχι τόσο του mainstream. Μπορεί να ακούγεται... ελιτιστική ως παράμετρος αυτή η τελευταία, είναι ωστόσο αυτή που διαφοροποιεί την Cinobo από την Netflix, τα Amazon Prime Video, Apple TV+ κλπ. αυτού του κόσμου: η έμφαση βρίσκεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, στην αποσταχυολόγηση και όχι στην υπερπροσφορά - κάτι που οι Δικτυακοί σινεφίλ όντως χρειάζονταν.
Μία ακόμη και... "διαγώνια" ματιά στην κεντρική σελίδα της υπηρεσίας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές: ταινίες όπως τα The Lobster, The Red Turtle, Only Lovers Left Alive, Suntan ή The Artist βρίσκονται στις παρυφές μόνο της κινηματογραφικής αντίληψης του ευρύτερου κοινού, δεν θα μπορούσαν λοιπόν να βρίσκονται π.χ. στην βιβλιοθήκη της Netflix - είναι ωστόσο... οι πλέον mainstream προτάσεις της Cinobo. Τα πιο πολλά φιλμ είναι πολύ περισσότερο σινεφίλ προσανατολισμού από τα παραπάνω, όντας πολλές φορές γνωστά μέσα από φεστιβάλ και άλλες κινηματογραφικές εκδηλώσεις και λιγότερο από την παραμονή τους στο box office. Ορισμένα από αυτά δεν έχουν ποτέ προβληθεί στην Ελλάδα επίσημα ενώ τα πιο πολλά δεν μπορούν να βρεθούν σε μορφή DVD/Blu-ray για αγορά. Η υπηρεσία αυτή θα ήταν, κοινώς, εξ ορισμού πολύτιμη κινηματογραφική πηγή ακόμη και αν δεν είχε εστιάσει στην ποιότητα. Που έχει.
Σημαντικό, δε, για το ελληνικό - σινεφίλ ή όχι μάλιστα - κοινό κρίνεται το γεγονός ότι η Cinobo ως υπηρεσία που έχει αναπτυχθεί από Έλληνες έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελληνικό και ελληνοστρεφές περιεχόμενο. Προσφέρει, για παράδειγμα, ειδική κατηγορία με ταινίες που έχουν αποσπάσει βραβείο Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, φιλοξενεί φιλμ μεγάλων Ελλήνων σκηνοθετών - Λάνθιμος, Βούλγαρης, Κούτρας κλπ. - καθώς και διάφορα ντοκυμαντέρ με ελληνική θεματολογία. Σε όλες τις ταινίες, άλλωστε, προσφέρονται ελληνικοί υπότιτλοι ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσής τους και την γλώσσα παραγωγής τους.
Στα τεχνικά η Cinobo δεν φιλοδοξεί να θέσει νέα στάνταρ και, κατά την άποψή μας, δεν το χρειάζεται κιόλας: η εικόνα των ταινιών προσφέρεται σε ανάλυση έως Full HD (1080 γραμμές) και ο ήχος σε έως πολυκάναλη διάταξη 5.1, ικανοποιητικής ποιότητας και στις δύο περιπτώσεις. Προσφέρεται η λειτουργία τοπικής αποθήκευσης των ταινιών σε smartphone ή tablet για θέαση χωρίς σύνδεση στο Internet (Downloads), ενώ κάθε ενεργή συνδρομή υποστηρίζει την χρήση της υπηρεσίας σε 2 συσκευές ταυτόχρονα από τις 5 συνολικά που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Οι συσκευές αυτές μπορούν να είναι Η/Υ (PC με Windows 10 ή Mac), κινητό ή tablet βασισμένο σε iOS ή Android, αλλά και smart TVs ή media player βασισμένα σε Android TV (τηλεοράσεις π.χ. Sony ή Philips και media player π.χ. nVidia ή Xiaomi) και WebOS (τηλεοράσεις LG).
Στις λειτουργίες της Cinobo περιλαμβάνονται oι συνήθεις, από την δημιουργία λίστας με αγαπημένα φιλμ για άμεση πρόσβαση σε αυτά, μέχρι την αποθήκευση του σημείου παύσης μιας ταινίας για συνέχιση θέασης αργότερα στην ίδια ή άλλη συσκευή. Μία δυνατότητα που δεν... περιμέναμε απαραίτητα παρούσα μα προσφέρεται είναι αυτή της προβολής ταινιών από smartphone ή tablet απευθείας ασύρματα σε τηλεόραση μέσω Googlecast, ενώ μία που θα θέλαμε και δεν προσφέρεται είναι αυτή του γονικού ελέγχου για χρήση από μικρότερες ηλικίες ή/και αυτή των διαφορετικών προφίλ για πολλαπλούς χρήστες (υποθέτουμε θα προσφερθούν στο μέλλον).
Η συνδρομή στην υπηρεσία κοστίζει €7.99 σε μηνιαία βάση, κόστος που κρίνουμε ως προσιτό και τίμιο για το είδος του ποιοτικού περιεχομένου που προσφέρεται και την έμφαση στο ελληνοστρεφές υλικό. Προσφέρεται άλλωστε δοκιμαστική περίοδος δύο εβδομάδων κατά την οποία μπορεί κανείς να αξιολογήσει πλήρως την βιβλιοθήκη και την οπτικοακουστική ποιότητα της Cinobo χωρίς να καταβάλλει οποιοδήποτε αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση εγκρίνουμε, επικροτούμε και συνιστούμε ανεπιφύλακτα την Cinobo ως εναλλακτική πρόταση στις Δικτυακές υπηρεσίες τύπου Netflix ή Apple TV+, σε... εκθετικό βαθμό περισσότερο, δε, όταν μιλάμε όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά για το σινεφίλ ελληνικό κοινό: όσοι και όσες έχουν βαρεθεί να ξοδεύουν... εικοσάλεπτα και μισάωρα στην ενότητα των ταινιών της Netflix αναζητώντας κάποια που θα τους/τις ενδιέφερε αληθινά να παρακολουθήσουν, ξέρουν πολύ καλά τί εννοούμε!