Με κοινή ανακοίνωση, που εξέπληξε όλα τα μέσα ενημέρωσης και τους... οίκους αξιολόγησης, οι Apple και HTC ανακοίνωσαν πως ήλθαν σε συμφωνία με την οποία διευθετούν όλες τους τις νομικές διαφορές. Η συμφωνία έχει δεκαετή διάρκεια και αποδίδει στην μία εταιρεία άδειες ευρεσιτεχνίας της άλλης (και αντίστροφα), έτσι ώστε καμία από τις δύο να μην χρειαστεί να καταφύγει στο προσεχές μέλλον στο δικαστήριο για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων με προϊόντα της. Εκπρόσωπος της HTC δήλωσε πως "η συμφωνία δεν έχει καμία ιδιαίτερη επίπτωση στα οικονομικά της εταιρείας", κάτι που σε... απλά ελληνικά σημαίνει πως έγινε "συμψηφισμός" των αδειών ευρεσιτεχνίας της κάθε εταιρείας και πως η Apple απέσπασε κάποιο χρηματικό ποσό με την όποια "διαφορά", αλλά αυτό δεν ήταν τόσο μεγάλο ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα στην HTC. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν - και υποθέτουμε πως είναι - και οι δύο ικανοποιημένες από την επιλογή τους να παραμείνουν ουδέτερες κι όχι αντιμέτωπες.
Η συμφωνία έρχεται μερικούς μήνες μετά από την, πασίγνωστη πλέον, δικαστική νίκη της Apple επί της Samsung, η οποία - αν και αρχικά περισσότερο "των εντυπώσεων" και ακόμη όχι πρακτικά οριστική - έχει φέρει τις δύο εταιρείες σε αντιπαράθεση οξύτερη από ποτέ. Η HTC είχε έλθει αντιμέτωπη με την Apple για παρόμοια (αλλά σε καμία περίπτωση τα ίδια και όχι τόσο σοβαρά) ζητήματα λόγω της χρήστης του λειτουργικού Android σε πολλά κινητά της - όπως το κορυφαίο One X - όμως δεν έχει την οικονομική επιφάνεια να συνεχίσει έναν μακρόχρονο δικαστικό αγώνα όπως μπορεί, και δείχνει διατεθειμένη να κάνει, η Samsung. Η Apple προτίμησε, από την πλευρά της, να έλθει σε σε συμφωνία με την HTC γιατί οι πωλήσεις των δικών της κινητών δεν είναι το ίδιο μεγάλη απειλή με αυτές της Samsung - η οποία πρόσφατα ξεπέρασε σε πωλήσεις με το Galaxy S III το iPhone 4S, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Κατά την άποψή μας, η HTC έκανε "την έξυπνη κίνηση" - και σίγουρα τη σωστή, ερχόμενη σε αυτή τη συμφωνία: με αυτόν τον τρόπο εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο και χρήμα, πόρους που θα είναι σε θέση πλέον να επενδύσει για την ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων, αντί να τους "καίει" στα δικαστήρια προσβλέποντας σε αποτέλεσμα το λιγότερο αβέβαιο. Τα μάτια όλων, δε, τώρα στρέφονται προς τη Motorola και την ιδιοκτήτρια πλέον εταιρεία της, τη Google: δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι, στην ουσία, η Apple δεν έχει τόσο... μεγάλο πρόβλημα με τους άλλους κατασκευαστές smartphones, όσο με το ίδιο το Android, το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν. Έχοντας ήδη θέσει νομικό προηγούμενο (και ενδεχομένως οικονομικό) με τις HTC και Samsung, η Apple βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για δικαστική επίθεση - και μάλιστα αποφασιστική - εναντίον της Google. Θα αξιοποιήσει τη θέση αυτή σύντομα; Ίδωμεν!