Apple iPhone 16: μικρή πρόοδος, καμία έκπληξη

Τα νέα κινητά των Αμερικανών για πολλοστή φορά απλώς εξελικτικά, οι λειτουργίες Apple Intelligence απούσες

Πιστή στο... καθιερωμένο πια ετήσιο "ραντεβού" της, η Apple ανακοίνωσε ακόμη μία νέα σειρά smartphones, στα ίδια επίπεδα κόστους, διαθέσιμα το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας. Το έκανε, όπως πάντοτε, μέσα από μία Δικτυακή παρουσίαση το περιεχόμενο της οποίας είχε πλήρως διαρρεύσει ή "διαρρεύσει", όπως πάντοτε, τους προηγούμενους μήνες στο Web. Αν ακούγεται βαρετό, αυτό συμβαίνει γιατί... είναι: ακόμη και η ίδια η Apple το έχει πλέον αποδεχθεί όλο αυτό ως προβλέψιμη διαδικασία, αφού μπορεί να την διακρίνει πια κανείς ξεκάθαρα ως διεκπεραιωτική. Όπως λένε και οι Σάξονες "business as usual".

Η ίδια η Apple πιθανώς θα διαφωνούσε, υποστηρίζοντας πως αυτή τη φορά "η σειρά των iPhone 16 έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για τις λειτουργίες Apple Intelligence", το οποίο στην πραγματικότητα σημαίνει απλώς πως οι επεξεργαστές αυτών των κινητών περιέχουν ικανότερο από ποτέ υποσύστημα επεξεργασίας ρουτινών τεχνητής νοημοσύνης. Αντί λοιπόν να επικεντρωθούμε - όπως θα ήθελε η Apple - σε αυτές τις λειτουργίες που είναι για την ώρα ανέτοιμες και δεν αποτελούν σοβαρό λόγο απόκτησης ενός νέου iPhone ακόμη, αξίζει να ρίξουμε μια περισσότερο προσεκτική ματιά στο τί προσφέρουν οι δύο διαφορετικές "κλάσεις" iPhone 16, καθώς έχουν γίνει ορισμένες ενδιαφέρουσες επιλογές φέτος.

iPhone 16: περισσότερες αναβαθμίσεις από ποτέ, στο ίδιο κόστος
Τα τελευταία χρόνια η Apple περιόριζε τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και τις πλέον χρήσιμες δυνατότητες στα μοντέλα iPhone Pro, αυτή τη φορά όμως είναι τα "απλά" iPhone αυτά που έχουν δεχθεί τις περισσότερες αναβαθμίσεις. Όπως φημολογούνταν, τα iPhone 16/16 Plus φέρουν πλέον και αυτά το προγραμματιζόμενο πλήκτρο Action (που πέρσι διέθεταν μόνο τα 15 Pro/Pro Max), βασίζονται στον ολοκαίνουργιο επεξεργαστή A18 (που είναι σημαντικά καλύτερος από τον A16 των προκατόχων τους), ενσωματώνουν δε και 8GB μνήμης λειτουργίας, όπως τα 16 Pro/Pro Max (λόγω Apple Intelligence αλλά σαφώς ευπρόσδεκτα).


Νέο στοιχείο για φέτος, όπως επίσης αναμενόταν, το πλήκτρο Camera Control που βρίσκεται στην ίδια πλευρά της συσκευής με το πλήκτρο ενεργοποίησης. Αυτό είναι η εκδοχή της Apple του ειδικού πλήκτρου "σύλληψης" φωτογραφιών που είχε εμφανιστεί παλιότερα σε κινητά Microsoft Lumia και Sony Xperia, όμως η εταιρεία έχει φροντίσει να το υλοποιήσει με τρόπο περισσότερο ευέλικτο και χρήσιμο. Το πλήκτρο αυτό όχι μόνο δέχεται πολλαπλά επίπεδα πίεσης - προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε βασικές ρυθμίσεις και διευκολύνοντας την λήψη φωτογραφιών και video κατά το δοκούν - αλλά υποστηρίζει χειρονομίες αφής στο μήκος της επιφάνειάς του. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης μπορεί να κάνει zoom ή εναλλαγή ανάμεσα στους διαθέσιμους φακούς γρήγορα και ευκολότερα από ποτέ.

Καθώς τα iPhone 16 και 16 Plus κοστίζουν ακριβώς το ίδιο με τους προκατόχους τους, αλλά είναι αρτιότερα εξοπλισμένα από αυτούς, προσφέρουν ενδιαφέροντα δείκτη κόστους αξίας φέτος. Είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους καταναλωτές που αναζητούν νέο iPhone, ακόμη κι αν δεν ενδιαφέρονται για τις λειτουργίες Apple Intelligence (είναι όμως προφανώς θετικό πως οι συσκευές αυτές μελλοντικά θα τις υποστηρίζουν αυτές τις λειτουργίες). Όπως ισχύει συνήθως, το κόστος του iPhone 16 Plus κινείται... επικίνδυνα κοντά σε αυτό του iPhone 16 Pro, όμως για όσους η μεγάλη οθόνη έχει πολύ μεγάλη σημασία παραμένει ελκυστικότερη επιλογή (και τα φετινά μοντέλα Pro δεν προσφέρουν πολύ περισσότερα πράγματα είναι η αλήθεια).

iPhone 16 Pro: το ίδιο ακριβά, λιγότερο εντυπωσιακά
Θα περίμενε κανείς πως, με τα στοιχεία πωλήσεων τα τελευταία χρόνια να καταδεικνύουν την αυξανόμενη δημοτικότητα των μοντέλων Pro στα iPhone, τα φετινά θα είχαν να επιδείξουν περισσότερες βελτιώσεις ή προσθήκες αλλά... όχι. Υπάρχουν φυσικά ορισμένες που αξίζουν αναφοράς, όπως οι κατά τι μεγαλύτερες οθόνες με μικρότερο πλαίσιο ή η αναβάθμιση του αισθητήρα του φακού Ultrawide στα 48 Megapixels. Όμως με τον επεξεργαστή A18 Pro των μοντέλων αυτών να διαφέρει μόνο ως προς έναν πυρήνα επεξεργασίας γραφικών από τον αντίστοιχο Α18 των "απλών" iPhone, και τα δεύτερα να ενσωματώνουν και αυτά πια 8GB μνήμης λειτουργίας, οι επιδόσεις όλων των μοντέλων θα είναι φέτος σχεδόν ακριβώς στα ίδια επίπεδα.


Τα iPhone 16 Pro/Pro Max φέρουν βεβαίως και αυτά το νέο πλήκτρο Camera Control και προσφέρουν όλες τις άλλες βελτιώσεις των "απλών" iPhone 16, όπως την κατά τι ταχύτερη ενσύρματη κι ασύρματη φόρτιση ή την διασύνδεση Wi-Fi 7. Όμως κατά βάση... αυτό είναι όλο: τα μοντέλα Pro απλώς ενσωματώνουν μεγαλύτερες οθόνες και μπαταρίες, οπότε τα μόνα πράγματα που τα διαχωρίζουν από τα "απλά" μοντέλα είναι τα κατασκευαστικά υλικά και ο περισσότερο προσεγμένος σχεδιασμός. Αυτό σημαίνει πως τα δεύτερα, που είναι περισσότερο προσιτά, είναι καλύτερη επιλογή για πιο πολύ κόσμο, σημαίνει όμως επίσης ότι τα πρώτα δεν... ενθουσιάζουν ακριβώς (ειδικά με δεδομένες τις υψηλές τιμές πώλησής τους στην χώρα μας).

Τρεις είναι, στην ουσία, οι αλλαγές στα iPhone 16 Pro τις οποίες όντως θα εκτιμήσουν οι κάτοχοί τους. Στον τομέα της αυτονομίας η Apple υπόσχεται... ρεκόρ, καθώς έχει αλλάξει τόσο η διαμόρφωση της μπαταρίας, όσο και το λογισμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Στην σύλληψη video έχει βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα του ήχου, βάσει των τεσσάρων μικροφώνων που αξιοποιούνται και του λογισμικού AI που τα ελέγχει. Τέλος, η θύρα USB-C υποστηρίζει πλέον ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων επιπέδου USB 3.0 για σημαντικά γρηγορότερη μεταφορά μεγάλων αρχείων από το κινητό σε Η/Υ. Ε, καιρός ήταν!

Εξελικτικά και προβλέψιμα νέα μοντέλα, προσβλέπουμε πλέον στα iPhone 17
Αν υπάρχει κάτι που αποδεικνύεται με την κυκλοφορία των νέων iPhone, είναι αυτό: η Apple έχει φτάσει πλέον στο... όριο αντοχών - ίσως και πέρα από αυτό - την σειρά των κινητών της, όσον αφορά στον σχεδιασμό, τις λειτουργίες και τον γενικότερο χαρακτήρα τους, από την εποχή του iPhone 12 και πέρα. Ναι, οι λειτουργίες Apple Intelligence σταδιακά θα εμπλουτίσουν τις δυνατότητες των μελλοντικών μοντέλων, αλλά τα iPhone χρειάζονται πλέον και νέο look - ο κόσμος αγοράζει επί πέντε χρόνια στην ουσία το ίδιο κινητό - αλλά και ορισμένα χαρακτηριστικά καινούργια, ολόδικά τους που δεν έχουμ εμφανιστεί σε άλλη σειρά παλιότερα.


Το φημολογούμενο "iPhone Air", που λέγεται πως θα αντικαταστήσει το απογοητευτικό από πλευράς πωλήσεων iPhone Plus, μπορεί να ανανεώσει σε βαθμό ικανοποιητικό την επόμενη σειρά iPhone, μπορεί και όχι. Παραμένει αδιαμφισβήτητο, ωστόσο, το γεγονός ότι η Apple χρειάστηκε πάλι να αντιγράψει ιδέες άλλων - πέρσι το προγραμματιζόμενο πλήκτρο Bixby από την Samsung, φέτος το πλήκτρο σύλληψης φωτογραφίας από την Sony - για να προσφέρει σε νέα iPhone καινούργιες δυνατότητες. Συνεχίζει να είναι ανησυχητικό, άλλωστε, το γεγονός ότι όποτε έχει δοκιμάσει να προσφέρει κάποια εντελώς νέα δυνατότητα η ίδια, έχει εν πολλοίς αποτύχει, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τόσο το 3D Touch, όσο και το Dynamic Island.

Όλα δείχνουν πως, παρά τους πρακτικά ανεξάντλητους πόρους της, η Apple απλώς δεν μπορεί να καινοτομήσει στον χώρο των smartphones με τον τρόπο που πιθανώς θα ήθελε. Δεν είναι βεβαίως κάτι εύκολο αυτό - τα κινητά είναι μία προϊοντική κατηγορία εξαιρετικά ώριμη πλέον - αλλά θα περίμενε κάποιος πως αν μία εταιρεία μπορεί να φέρει στο προσκήνιο καινούργια πράγματα εκεί, αυτή θα ήταν η πλουσιότερη στον πλανήτη. Αυτό που παρακολουθούμε αντιθέτως, για μία δεκαετία το λιγότερο ή και πολύ παραπάνω, είναι μία εταιρεία με ελάχιστη διάθεση για δημιουργία και μοναδική έφεση στο marketing. Όχι σε κάτι άλλο. Αν αυτό θα αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια αρκετό ή όχι δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, όμως το κοινό δικαιούται να ζητά πολύ περισσότερα από την Apple. Κάποια στιγμή, ίσως το καταλάβει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ