Bluetooth 6: νέα χαρακτηριστικά, νέες δυνατότητες

Η επόμενη έκδοση του δημοφιλέστερου τρόπου ασύρματης διασύνδεσης μεταξύ φορητών συσκευών στον ορίζοντα - τον μακρινό, όμως

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το Bluetooth - με την εξέλιξη του από πρότυπο ασύρματης σύνδεσης βασικού επιπέδου ανάμεσα σε φορητές συσκευές, σε έξυπνο πρωτόκολλο επικοινωνίας με εκατοντάδες διαφορετικές χρήσεις - έχει διευκολύνει την καθημερινή ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί, λοιπόν, η σημασία κάθε νέας έκδοσής του, όπως της 6.0 που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έστω κι αν οι σχετικές ανακοινώσεις συχνά δίνουν υποσχέσεις που οι αντίστοιχες υλοποιήσεις Bluetooth δεν κρατούν στο ακέραιο.

Με αυτό το δεδομένο εξετάσαμε προσεκτικά τόσο το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Bluetooth Special Interest Group (SIG), ο οργανισμός που διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά του προτύπου αυτού, όσο και την τεχνική περιγραφή που προσφέρεται στον επίσημο webiste του. Από όσα αναφέρουν και τα δύο, η σημαντικότερη νέα λειτουργία του Bluetooth 6 δείχνει να είναι η Channel Sounding, η οποία υπόσχεται "πραγματική αντίληψη των αποστάσεων" για συμβατές με αυτό συσκευές, με ακρίβεια μάλιστα εκατοστού (!) στον ορισμό θέσης τους.

Αυτή η δυνατότητα θα καταστήσει χρησιμότερες τις υπηρεσίες τύπου "Find My", που εντοπίζουν κλεμένες ή χαμένες συσκευές σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά και την δυνατότητα να βρει κανείς εύκολα και γρήγορα μέσα στο σπίτι μικρές συσκευές που έχουν παραπέσει, όπως π.χ. τηλεκοντρόλ, ηλεκτρονικά ρολόγια ή κινητά. Το Bluetooth Special Interest Group σημειώνει, άλλωστε, πως τα σχετικά δεδομένα "μεταδίδονται με ασφάλεια" ("built-in security layer"), αν και δεν αναφέρει τίποτε σχετικά με το αν και κατά πόσο το Bluetooth 6 είναι σε θέση να διαφυλάσσει και τα προσωπικά δεδομένα (privacy) που εκ των πραγμάτων θα διαχειρίζονται πολλές φορητές συσκευές χρησιμοποιώντας το.

Άλλα νέα χαρακτηριστικά του προτύπου Bluetooth 6 βελτιώνουν με έξυπνο τρόπο τις επιδόσεις του στην ταχύτητα, σταθερότητα και αξιοπιστία μετάδοσης των δεδομένων που λαμβάνει και στέλνει. Ορισμένες από τις τεχνικές που επιστρατεύει - όπως το Decision-Based Advertising Filtering, το Advertisers Monitoring ή το Isochronous Adaptation - βοηθούν στα ταχύτερα "αντανακλαστικά" επικοινωνίας μεταξύ συσκευών, σημαντικά π.χ. στην περίπτωση των ασύρματων χειριστηρίων για games, αλλά και στην χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, η οποία "μεταφράζεται" σε μεγαλύτερη αυτονομία π.χ. ασύρματων ακουστικών.

Καλά όλα αυτά, βέβαια, αλλά υπάρχει μονίμως ένα... μικρό ζήτημα όσον αφορά στον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην ανακοίνωση κάθε νέας έκδοσης Bluetooth και στην κυκλοφορία προϊόντων που το αξιοποιούν στην αγορά. Οι σχεδιαστές των chip ασύρματης διασύνδεσης δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να υιοθετήσουν την εκάστοτε καινούργια εκδοχή του προτύπου αυτού στις υλοποιήσεις τους, οπότε οι κατασκευαστές τεχνολογικών προϊόντων αργούν αντίστοιχα να το υποστηρίξουν. Οι προδιαγραφές του Bluetooth 5.0, για παράδειγμα, ανακοινώθηκαν το 2016 και αναβαθμίστηκαν το 2019, το 2021 και το 2023. Η παρούσα νεότερη έκδοση Bluetooth όμως, η 5.3, δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί όσο ευρέως θα έπρεπε, ενώ ακόμη και η προηγούμενη - που έφερε σημαντικές λειτουργίες όπως την Bluetooth LE Audio - μόλις τώρα αρχίζει εμφανίζεται σε προϊόντα απευθυνόμενα στην mainstream αγορά.

Θα μεσολαβήσουν το λιγότερο 18-24 μήνες, με άλλα λόγια, πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα ακουστικά και φορητά ηχεία προδιαγραφών Bluetooth 6, ενώ τα laptop, τα tablet, οι ενισχυτές home cinema και τα χειριστήρια για games θα αργήσουν ακόμη περισσότερο. Το Bluetooth Special Interest Group δεν ανέφερε τίποτε όσον αφορά στην πιθανότητα δυνατότητας αναβάθμισης υπαρχόντων συσκευών Bluetooth 5.x σε 6.0 μέσω ενημερώσεων λογισμικού, καθώς αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από τους κατασκευαστές και τις δικές τους επιλογές. Βάσει... ιστορικού, λοιπόν, το πιθανότερο είναι να τους δούμε να προσφερουν υποστήριξη στο πρότυπο Bluetooth 6 μόνο σε νέα προϊόντα από τα τέλη του 2025 ή τις αρχές του 2026 και μετά. Αλοίμονο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ