Το "γύρο του Web", δικαίως, έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες μία είδηση σχετική με την ψηφιακή φωτογραφία και ειδικά την... κακοτραβηγμένη, θολή και - κάτω από κανονικές συνθήκες - πρακτικά άχρηστη! Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που ασχολούνται με αυτήν είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, πιθανότατα γνωρίζουν πως, από τη στιγμή που "αποτυπωθεί" ψηφιακά ένα στιγμιότυπο, το ποσό της οπτικής πληροφορίας που περιγράφει την εικόνα "παγώνει" για πάντα. Με άλλα λόγια, η φωτογραφία δεν μπορεί να γίνει περισσότερο λεπτομερής ή να "αντέξει" πολλή μεγέθυνση χωρίς να αρχίζει να εμφανίζει κόκκο, ασάφεια και άλλες αλλοιώσεις. Γι' αυτό το λόγο ε, κακά τα ψέματα, γελούσαμε όλοι όσοι παρακολουθούσαμε αμερικανικές αστυνομικές σειρές όπου ο πρωταγωνιστής, πράκτορας του FBI ή κάποιας άλλης μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ βλέπει μία σκοτεινή, θολή, κάκιστη φωτογραφία στην οθόνη ενός Η/Υ, λέει με ύφος "Enhance" και... αυτή "καθαρίζει" μαγικά και φανερώνει όλες τις λεπτομέρειες που στην πραγματική ζωή κανένας άσσος του Photoshop δεν θα μπορούσε να "ξεθάψει".
Εδώ και μερικές μέρες, ωστόσο, δεν γελάμε πια με τέτοιες σκηνές.
Ένας Ρώσος προγραμματιστής ονόματι Vladimir Yuzhikov διέθεσε δωρεάν στο Web (από αυτή τη σελίδα) ένα πρόγραμμα για Windows με το όνομα SmartDeblur. Όπως πιθανώς κατάλαβαν οι έχοντες κι έχουσες εμπειρία με προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, πρόκειται για μια εφαρμογή που σκοπό έχει να "καθαρίσει" και να αποκαταστήσει (στο μέτρο του δυνατού) το περιεχόμενο φωτογραφιών που είναι είτε θολές/θολωμένες, είτε εξ αρχής άσχημα εστιασμένες. Το πρόγραμμα αξιολογεί τη φωτογραφία και στη συνέχεια - χρησιμοποιώντας μία σειρά από εξελιγμένους, "έξυπνους" αλγόριθμους - την επεξεργάζεται ώστε να την κάνει σαφέστερη και να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Ό,τι κάνει η... μυθική εντολή "Enhance" στις αμερικανικές σειρές, δηλαδή, όπου ένας υπολογιστής βασιζόμενος μόνο σε ένα ασαφές συνοθύλευμα από pixel "μαντεύει" π.χ. τους αριθμούς μιας πινακίδας αυτοκινήτου από χιλιόμετρα ή "διακρίνει" ένα πρόσωπο σε μία σκιά στο παράθυρο του 90ου ορόφου ενός ουρανοξύστη.
Το άρθρο αυτό δε θα γραφόταν, φυσικά, αν το πρόγραμμα του Yuzhikov δεν ήταν αποτελεσματικό. Και είναι. Εντυπωσιακά αποτελεσματικό, για την ακρίβεια: ναι, δεν είναι... εξωπραγματικά καθαρές οι φωτογραφίες που προέρχονται από το συνοθύλευμα αμέτρητων pixel, γίνονται όμως χρήσιμες ως πληροφορία με τρόπο που θεωρούσαμε αδύνατο στο παρελθόν. Παραδείγματα βρίσκονται στη σχετική σελίδα του Ρώσου προγραμματιστή. Και, φυσικά, αμέσως-αμέσως δύο πράγματα μπορεί μόνο να σκεφτεί κάποιος που καταλαβαίνει τί σημαίνει το SmartDeblur και έχει επαφή με τον κόσμο της τεχνολογίας γενικότερα. Ένα: αυτή τη στιγμή η εφαρμογή αυτή χρειάζεται σημαντική επεξεργαστική ισχύ και υπάρχει μόνο για Windows, με τα smartphones όμως να γίνονται όλο και ισχυρότερα, τί αποκλείει apps με παρόμοιες λειτουργίες, διαθέσιμα για μοντέλα του π.χ. 2014-2015; Δύο: αν ένα πρόγραμμα μεγέθους μόλις 7 ΜΒ μπορεί να προσφέρει αυτές τις δυνατότητες... "Enhance" δωρεάν στον καθένα, τί εργαλεία για αντίστοιχες δουλειές έχουν στην πραγματικότητα στη διάθεσή τους κρατικά όργανα και μυστικές υπηρεσίες όπως οι CIA, FBI, NSA κλπ. κλπ.; Ξαφνικά οι σεναριογράφοι των CSI αυτού του κόσμου δεν φαντάζουν και τόσο αφελείς...