Η αγορά της τεχνολογίας πάντοτε σχετιζόταν άμεσα, και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα, με την πολιτική σκηνή, την παγκόσμια οικονομία και "τις αγορές" με όλα όσα αυτός ο όρος υποννοεί - ομολογούμε ωστόσο πως δεν περιμέναμε τόσο σύντομα την πρώτη τεχνολογική "επιπλοκή" του Brexit, της εξόδου δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το σχετικό πρόσφατο δημοψήφισμα. Ως άμεση συνέπεια αυτού η αγγλική λίρα έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό... και μόνο ως άμεση συνέπεια αυτού του γεγονότος μπορεί να χαρακτηριστεί η εξαγορά της πιθανώς πολυτιμότερης αγγλικής τεχνολογικής εταιρείας, της ARM, από τον ιαπωνικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της Softbank. Η εξαγορά έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, το ύψος της ανέρχεται σε 31.5 δισεκατομμύρια δολάρια (!) και το μόνο που απομένει για να προχωρήσει είναι η έγκριση των σχετικών οργάνων ελέγχου για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.
Η ARM είναι η εταιρεία σχεδιασμού chip για φορητές συσκευές με την οποία συνεργάζονται οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές παγκοσμίως, από την Apple και την Samsung έως την Sony και την Motorola, για τα smartphones και τα tablets τους. Οι Βρετανοί διατηρούν πολύ μεγάλο προβάδισμα τεχνογνωσίας έναντι του ανταγωνισμού τους, όντας σε θέση να σχεδιάζουν πανίσχυρους αλλά όχι ενεργοβόρους κεντρικούς επεξεργαστές και υποσυστήματα γραφικών, τη στιγμή που πολύ μεγαλύτερες εταιρείες - αντιπροσωπευτικό, τραγελαφικά σχεδόν, παράδειγμα η Intel - έχουν αποτύχει επί σειρά ετών.
Παραδόξως, ωστόσο, η Softbank δεν εξαγόρασε, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της τουλάχιστον, την ARM τόσο για τα chip αυτά (αν και βέβαια σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα σίγουρα αναμένει έσοδα και από εκεί), αλλά για τα chip που προορίζονται για χρήση σε προϊόντα της περίφημης, πολυσυζητημένης κατηγορίας The Internet of Things. H αγορά αυτή, αν οι αναλυτές αποδειχθούν ακριβείς στις προβλέψεις τους, βρίσκεται σε τροχιά "έκρηξης" με πολλά δισεκατομμύρια συσκευές σε όλον τον κόσμο ενεργές έως το 2020. Η Softbank διαβλέπει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα - όπως σωστά τις διέβλεψε, άλλωστε, πριν από τρία χρόνια και η ίδια η ARM εξαγοράζοντας την ειδική στην ανάπτυξη προϊόντων The Internet of Things εταιρεία Sensinode.
H εξαγορά της ARM από την Softbank είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα σε ευρωπαϊκή και μη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας - και από τις μεγαλύτερες που έχει κάνει ποτέ η Softbank, ακόμη μεγαλύτερη και από αυτήν του τρίτου κατά σειρά αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου, της Sprint, πριν από τρία χρόνια. Η Softbank διευκρίνισε πως όχι μόνο δεν θα προσπαθήσει να επηρεάσει την επιχειρησιακή λειτουργία της ARM, επιτρέποντάς της να διατηρήσει την έδρα της στο Cambridge και όλο της το προσωπικό, αλλά θα επενδύσει επαρκώς ώστε να διπλασιάσει το τελευταίο μέσα στην επόμενη πενταετία. Η Softbank έχει προϊστορία άλλοτε επιτυχημένων, άλλοτε λιγότερο επιτυχημένων εξαγορών, θα χρειαστεί λοιπόν σημαντικό χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουμε με οποιαδήποτε βεβαιότητα σε ποιά από τις δύο κατηγορίες ανήκει η εξαγορά της ARM. Όπως πάντα, ίδωμεν!