Δεν είναι για κανέναν κατασκευαστή κινητών βασισμένων σε Android εύκολη η "αποστολή" να ξεχωρίσει το δικό του μοντέλο ανάμεσα σε ουκ ολίγα παρόμοια που εμφανίζονται κάθε χρόνο σε όλες τις "ζώνες" τιμών. Όμως δείχνει να είναι όλο και δυσκολότερο για την HTC, η οποία - ενώ έχει προσφέρει προσεγμένες συσκευές στο παρελθόν - έχει περιοριστεί από τις Samsung, LG και Sony σε ασφυκτικά μικρό μερίδιο αγοράς και σε πωλήσεις που ομολογουμένως δεν ταιριάζουν με την σημαντική της πορεία στην εξέλιξη των smartphones. Θα θέλαμε πάρα πολύ να ισχυριστούμε πως η θέση της αυτή θα μπορούσε ν' αλλάξει με την κυκλοφορία του top της για φέτος μοντέλου, του U11, όμως η αλήθεια είναι πως η HTC με τις επιλογές της στην διαμόρφωσή του ουσιαστικά δείχνει πώς έχει "παραδώσει τα όπλα" και... επισήμως πλέον (αν θέλει να πιστεύει κανείς πως ουσιαστικά δεν το έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια βέβαια).
Όπως ακριβώς είχε διαρρεύσει εδώ και εβδομάδες, το U11 είναι ένα Androidές με κορυφαίες προδιαγραφές για το 2017: και τον ολοκαίνουργιο και πανίσχυρο επεξεργαστή Snapdragon 835 ενσωματώνει, και 4 GB μνήμης λειτουργίας, και 64 GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου, και οθόνη ανάλυσης 2560x1440 5.5 ιντσών και όλα τα υποσυστήματα ασύρματης διασύνδεσης στις πλέον πρόσφατες εκδόσεις τους. Η ποιότητα κατασκευής του είναι ολοφάνερα προσεγμένη, ο σχεδιασμός του όμως (τομέας στον οποίο άλλοτε υπερείχε η HTC) είναι κοινότυπος, βαρετός και πολύ μακριά από αυτόν των Samsung Galaxy S8 ή LG G6. Όλα τα υπόλοιπα που περιμένει κανείς από ανταγωνιστή αυτών των δύο συσκευών είναι παρόντα - αντοχή στο νερό και στη σκόνη, κύρια κάμερα με αισθητήρα στα 12 Megapixel και οπτική σταθεροποίηση, αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων - όμως η μπαταρία του είναι απλώς ΟΚ (στα 3000 mAh) και η επιλογή της HTC να αφαιρέσει την θύρα ακουστικών 3.5'' δεν θα ενθουσιάσει τους πάντες.
Το κύριο χαρακτηριστικό βάσει του οποίου η εταιρεία θα προσπαθήσει να διαφοροποιήσει το U11 από τον ανταγωνισμό είναι η προσθήκη σημείων αφής στα πλευρά του περιβλήματος: αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αόρατα "πλήκτρα" και να συνδεθούν με μία σειρά διαφορετικών λειτουργιών που μπορεί να ορίσει ο χρήστης. Δεν είναι άσχημη ιδέα - όμως, ακόμη και τέλεια να είναι η υλοποίησή της, έχουμε την αίσθηση πως δεν αρκεί ως δυνατότητα για να προσελκύσει την προσοχή του καταναλωτικού κοινού από ομορφότερα, περισσότερο εντυπωσιακά smartphones που προσφέρουν παρόμοια ισχύ και δυνατότητες. Με δεδομένο το γεγονός ότι το κόστος του U11 δεν θα απέχει θεαματικά από αυτό των S8 και G6 (η αρχική τιμή των top smartphones της HTC κινούνταν πάντοτε υψηλότερα των €749), δεν είναι εύκολο να διακρίνει οποιοσδήποτε πολλές πιθανότητες επιτυχίας γι' αυτό στον ορίζοντα.
Όλα αυτά, δυστυχώς, εν πολλοίς δεν ενδιαφέρουν και τόσο το ελληνικό κοινό: η HTC έχει ολοένα και ασθενέστερη, στα όρια του... αναιμικού, παρουσία στην εγχώρια αγορά σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι συσκευές της να μην "ακούγονται" ιδιαίτερα (και να μην βρίσκονται εύκολα), κάτι που φυσικά απλώς μειώνει την σημασία τους όλο και πιο πολύ. Δεν γνωρίζουμε αν το U11 θα έλθει επισήμως στην Ελλάδα - στο εξωτερικό θα ξεκινήσει να διατίθεται στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου - όμως το βέβαιο είναι πως με χαμηλότερη τιμή και σε όχι απευθείας αντιπαράθεση με τα Samsung Galaxy G8 και LG G6 οι πιθανότητές του να σημειώσει αξιοπρεπείς πωλήσεις στη χώρα μας είναι περισσότερες. Αν προκύψει λόγος να επανέλθουμε στο θέμα σύντομα, εννοείται πως θα το κάνουμε!