Cars 3

Ο Κεραυνός χτυπά ξανά, οικιακά κι εντυπωσιακά

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Τιμή: €19,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Είναι δυστυχώς μάλλον ασφαλές να υποστηρίξει κανείς πως η αγαπημένη Pixar - το κινηματογραφικό studio που ουσιαστικά ίδρυσε και καθιέρωσε την κατηγορία των ταινιών 3D animation - τα τελευταία χρόνια υπογράφει παραγωγές που προκύπτουν μέσα από κυνικές συσκέψεις marketing και όχι καλλιτεχνική έμπνευση ή διάθεση για ρίσκο και πρωτοτυπία. Δεν έχουμε ακόμη παρακολουθήσει το ολοκαίνουργιο Coco, όμως θα συμφωνήσουμε με τους κριτικούς που θέλουν την Pixar να γνωρίζει δημιουργική κάμψη από το Up (2009) και μετά. Σε αυτό το πλαίσιο το τρίτο Cars δεν καταβάλλει προσπάθεια μεγάλη να ανατρέψει αυτήν την εικόνα, δεν παύει ωστόσο να είναι και μία από τις πιο ευχάριστες και διασκεδαστικές "ταινίες για τους μικρούς μας φίλους" στην χρονιά που ολοκληρώνεται. Αυτή η ταινία κυκλοφορεί εδώ και μερικές ημέρες σε οικιακή έκδοση DVD/Blu-ray. Αξίζει μία θέση στην συλλογή των φίλων της Pixar, ασχέτως ηλικίας;

Το φιλμ σεναριακά ακολουθεί την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων από το πρώτο Cars - το δεύτερο θα μπορούσε να... μην έχει συμβεί ποτέ και, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, στην ουσία δεν είχε προσθέσει κάτι σημαντικό στην ιστορία της σειράς - με τον Lightning McQueen να αναδεικνύεται σε αναγνωρισμένο πρωταθλητή αγώνων χωρίς όμως την αρχική του αλαζονεία πια. Η υπόθεση δεν θα ήταν ενδιαφέρουσα, ωστόσο, αν... τα πάντα κυλούσαν κατ' ευχήν και ο McQueen βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση ν' αναγνωρίσει πως νέοι, τεχνολογικά ανώτεροι από αυτόν διεκδικητές πρωταθλημάτων ίσως τον ωθήσουν στην συνταξιοδότηση νωρίτερα απ' ότι φανταζόταν. Το αγωνιστικό αυτοκίνητο με την ακλόνητη άλλοτε αυτοπεποίθηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων ν' αναγνωρίσει τα όριά του και να διαπιστώσει πως, αν θέλει να διατηρήσει την παρουσία του στο άθλημα που λατρεύει, θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται κι αγωνίζεται.

Άλλοι κριτικοί έχουν παραλληλίσει το τρίτο Cars με το... τρίτο Rocky του Sylvester Stalone και, σε γενικές πάντοτε γραμμές, ίσως δεν έχουν άδικο: υπάρχουν πολλές ομοιότητες στο πως οι δύο χαρακτήρες περνούν από το στάδιο της ήττας σε αυτό της αποδοχής και στην συνέχεια σε ένα comeback που τούς διδάσκει πράγματα για τον εαυτό τους. Στο Cars 3 η διαδικασία λειτουργεί αποτελεσματικά, έστω κι αν δεν εμπλέκει συναισθηματικά τον θεατή όσο καταφέρνουν να το κάνουν άλλα φιλμ της Pixar. Το χιούμορ είναι επίσης διαφορετικό, λιγότερο "παιδικό" (ο άλλοτε χαριτωμένος κι άλλοτε εκνευριστικός Mater έχει περιοριστεί και τα καμώματά του δεν έχουν ιδιαίτερο ρόλο πλέον) και περισσότερο εγκεφαλικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα παιδιά θα δυσκολευτούν να το ακολουθήσουν.

Καλοσκηνοθετημένο και σε σημεία εντυπωσιακό, με σωστή ροή και "ηθικά διδάγματα" που τουλάχιστον προσφέρονται με απλότητα κι όχι βεβιασμένα, το Cars 3 ως ταινία αυτή καθ' αυτή παρακολουθείται πάρα πολύ ευχάριστα (υπάρχουν ακόμη και 1-2 εκπλήξεις που δεν περιμέναμε να δούμε σε "προβλέψιμο" φιλμ). Χαμένη ευκαιρία σίγουρα η "flat" σκιαγράφηση του κύριου αντιπάλου του McQueen, του Jackson Storm, η οποία όμως εξισορροπείται από την ευχάριστη έκπληξη και σημαντική συνεισφορά της "προπονήτριας" του πρωταγωνιστή, της Cruz Ramirez. Συνολικά όχι η... top ταινία της Pixar βέβαια, μα ολοφάνερα κατά πολύ καλύτερη του δεύτερου Cars και ανώτερη ως παραγωγή συνολικά από το αρχικό, το Cars 3 είναι αξιόλογο και αξίζει θέασης. Απλώς ελπίζουμε αν υπάρχει στα σχέδια της Pixar ένα Cars 4, να είναι κάτι παραπάνω από ένα... Creed με αυτοκίνητα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ