Αν μη τί άλλο, ένα πράγμα έχει πετύχει η Apple με κάθε της παρουσίαση νέου προϊόντος: να... χωρίζει το Web στα δύο, διακρίνοντας τους ενδιαφερόμενους σε υπερασπιστές ή κατήγορους των επιλογών της! Είναι απίστευτα εύκολο να μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία και με το iPad - μας προκαλούν ήδη φίλοι και γνωστοί, οπαδοί και πολέμιοι της αμερικανικής εταιρείας! - όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τόσα άγνωστα ακόμη στοιχεία και καμία πρακτική εμπειρία από το iPad, προτιμούμε απλώς να απαριθμήσουμε εκείνα στα οποία θεωρούμε ότι η Apple έκανε φάουλ, και μάλιστα μεγάλα. Για τα σωστά, παραπέμπουμε σε άλλο άρθρο!
Πού τα... θαλάσσωσε λοιπόν η αμερικανική εταιρεία, κατά τη γνώμη μας πάντα; Απαριθμούμε τα αρνητικά σημεία:
- Στο όνομα. Είναι τόσο προβλέψιμο, όσο και κοινότυπο και στερούμενο φαντασίας. Είναι πολύ κοντά σε αυτό του iPod. Δεν αντικαθρεπτίζει τις πραγματικές του δυνατότητες ή το χαρακτήρα του. Και, ας είμαστε ειλικρινείς: είναι το γελοιότερο όνομα προϊόντος μετά από αυτό του Wii. Το Web έχει ήδη κατακλυστεί από αστεία και λογοπαίγνια με το όνομα του iPad και όχι αδίκως. Έχει μεγάλη σημασία; Ίσως όχι. Αλλά θα μπορούσε και η Apple να διαλέξει κάτι καλύτερο, νομίζουμε.
- Στο λειτουργικό σύστημα. Ναι, μπορεί το γεγονός ότι το iPad στηρίζεται στο OS 3.2 του iPhone να επιτρέπει την εκτέλεση εφαρμογών του δεύτερου - και αυτό να είναι θετικό - όμως αυτό σημαίνει ότι ισχύουν και οι περιορισμοί αυτού του OS. Με άλλα λόγια, η μέθοδος εισαγωγής κειμένου είναι και πάλι το εικονικό πληκτρολόγιο, κάτι που επιβάλλει (όσο κι αν η Apple στα video της εντέχνως το κρύβει) συγκεκριμένες θέσεις στο σώμα και τα χέρια για να χρησιμοποιηθεί. Αυτό είναι το πρόβλημα για το οποίο ελπίζαμε πως η Apple θα είχε να προτείνει κάποια νέα τεχνολογία ώστε να μας "λύσει τα χέρια"... αλλά καμία καινοτομία σχετική. Επιφυλασσόμαστε, αν κρίνουμε όμως από οποιονδήποτε άλλον υπολογιστή Tablet PC έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ...
- Άμεση συνέπεια του προηγούμενου: το iPad στερείται της δυνατότητας να εκτελέσει περισσότερα από ένα προγράμματα ταυτόχρονα (multitasking). Στο iPhone οριακά το ανεχόμαστε, όμως στο iPad - που σε τελική ανάλυση είναι υπολογιστής και όχι κινητό - είναι αδιανόητο π.χ. να μην μπορεί κανείς να έχει ενεργό ένα σημειωματάριο για να κρατά σημειώσεις καθώς διαβάζει ένα βιβλίο ή να έχει ένα πρόγραμμα chat ανοιχτό ενόσω βλέπει διάφορα Web sites. Ο περιορισμός αυτός μπορεί να αρθεί στο μέλλον μέσω firmware update, αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν είναι τίποτε λιγότερο από απαράδεκτος για τη συγκεκριμένη συσκευή.