Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι ένας από τους λόγους στον οποίο εύκολα θα απέδιδε κανείς την επιβράδυνση στις πωλήσεις smartphones παγκοσμίως, είναι και αυτός του σχεδιασμού: είναι πολλά, πάρα πολλά, υπερβολικά πολλά τα κινητά που μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, ώστε η πλειοψηφία των καταναλωτών να μην μπορεί να διακρίνει διαφορές στο γενικό design τους, παρά μόνο σε μικρολεπτομέρειες (και αν). Όλοι οι κατασκευαστές προσπαθούν ουσσιαστικά να υλοποιήσουν την μεταφορά της συσκευής "ένα κομμάτι μέταλλο και γυαλί" και... δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Η Meizu, ωστόσο, αποφάσισε να καινοτομήσει με τον πλέον παράξενο τρόπο: να υλοποιήσει... κυριολεκτικά μία συσκευή "μόνο μέταλλο και γυαλί", αφαιρώντας τόσο τα όποια υλικά πλήκτρα έχουν απομείνει να χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα κινητά, όσο και τις θύρες σύνδεσης ή επέκτασης. Ιδού, λοιπόν, το... Meizu Zero!
Πράγματι: το Zero υιοθετεί μία σειρά από τεχνολογίες που έχουμε ξαναδεί (αλλά ομολογουμένως όχι όλες μαζί!) σε παρελθόντα κινητά προκειμένου να αφαιρέσει κάθε είδους οπή ή προεξοχή από το περίβλημά του, όποιο σκοπό κι αν αυτή εξυπηρετεί. Δεν έχει, για παράδειγμα, "ανοίγματα" στον μεταλλικό του σκελετό ούτε καν για μονοφωνικό ηχείο: αξιοποιείται, αντίθετα, τεχνική που "πάλλει" την οθόνη ανεπαίσθητα αποδίδοντας ήχο εκείνη. Δεν έχει υλικά πλήκτρα για ενεργοποίηση της συσκευής ή αυξομείωση της έντασης του ήχου: έχει ενσωματωθεί στην δεξιά του πλευρά επιφάνεια αφής που αναλαμβάνει αυτές τις λειτουργίες. Δεν έχει πλήκτρο ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος στην πρόσοψη ή το πίσω μέρος του, γιατί αξιοποιείται σχετικό υποσύστημα κάτω από την οθόνη του. Δεν έχει καν θύρα USB οποιουδήποτε είδους για σύνδεση με Η/Υ και φόρτιση: το Meizu Zero φορτίζεται μόνο ασύρματα και δέχεται δεδομένα μόνο μέσω Wi-Fi/4G. Δεν φέρει υποδοχή για κάρτες επέκτασης αποθηκευτικού χώρου, αλλά ούτε καν για κάρτα SIM, καθώς αξιοποιεί τέτοια ηλεκτρονική (eSIM). Για υποδοχή ακουστικών, φυσικά, ούτε λόγος!
Το αποτέλεσμα είναι, φυσικά, ένα smartphone απολύτως συμπαγές, αισθητικά εντυπωσιακό στην απλότητά του και σίγουρα περισσότερο ανθεκτικό στην βύθιση σε νερό από πολλά άλλα κινητά της αγοράς. Με τις παραπάνω επιλογές - ειδικά αυτήν της έλλειψης θύρας USB - η Meizu φυσικά... ρισκάρει κιόλας, αλλά δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως αυτή ενδέχεται να καταλήξει να είναι - κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον - η μορφή πολλών smartphones, αν βέβαια συνεχίσουν να στηρίζονται σε σημερινές τεχνολογίες. Από πλευράς υποσυστημάτων γνωρίζουμε μόνο πως θα στηρίζεται στον επεξεργαστή Snapdragon 845 της Qualcomm, η οθόνη του πάντως είναι μεγάλη (6 ιντσών και τεχνολογίας OLED) και το σύστημα καμερών του ισχυρό. Είναι πρακτικά βέβαιο πως το Zero θα ζητά ουκ ολίγα χρήματα να αποκτηθεί και, με την αναιμική παρουσία που έχει η Meizu στην χώρα μας, δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι αν θα γίνει διαθέσιμο στο ελληνικό κοινό. Δεν έχει, ωστόσο, σημασία: είναι μια τολμηρή "πρωτιά" που πιθανώς θ' ακολουθήσουν κι άλλοι. Pas mal!