Το έχουμε υπογραμμίσει και στο παρελθόν: για εταιρεία που θέλει να εκπέμπει την εικόνα της τελειότητας όσον αφορά στα προϊόντα της (και να χρεώνει αντιστοίχως γι' αυτήν), η Apple έχει "βάλει νερό στο κρασί της" ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια. Και δεν αναφερόμαστε σε θέματα software, όπως την... επιλεκτικά ευφυή Siri του iPhone 4S ή τα ελλιπή Apple Maps του iPhone 5: αυτά με τον καιρό και τις σχετικές ανανεώσεις λογισμικού, διοθρώνονται. Αναφερόμαστε σε θέματα κατασκευαστικά. Όταν είχε κυκλοφορήσει το iPhone 4 είχε καταστεί πολύ γρήγορα σαφές πως η εξωτερική του κεραία δυσλειτουργούσε αν ο χρήστης κρατούσε το κινητό αυτό με τον συνήθη τρόπο. Η Apple είχε κάνει... "την πάπια" για όσο καιρό είχε την πολυτέλεια, στη συνέχεια αναγνώρισε το πρόβλημα και στο iPhone 4S το έλυσε με νέα διαμόρφωση της κεραίας αυτής. Το όλο θέμα παρέμεινε για πάρα πολύ καιρό, ωστόσο, αμφιλεγόμενο. Ε, το iPhone 5 φαίνεται πως έχει το δικό του κατασκευαστικό... αμφιλεγόμενο θέμα: τις γρατσουνιές στην πλάτη του!
Συγκεκριμένα: όπως περιμέναμε και είχε επιβεβαιώσει η Apple στη σχετική συνέντευξη Τύπου και παρουσίαση του iPhone 5, το καινούργιο μοντέλο δεν χρησιμοποιεί γυαλί για την πίσω επιφάνειά του, αλλά αλουμίνιο, εργοστασιακά βαμμένο ανθρακί. Το αλουμίνιο έχει προφανώς διαφορετικές ιδιότητες ως υλικό από το γυαλί: είναι περισσότερο ανθεκτικό, καθώς σε π.χ. μία πτώση από κάποιο ύψος, το γυαλί θα ραγίσει ή θα σπάσει (μία από τις συνηθέστερες ζημιές που μπορεί να πάθει κανείς με τα iPhone 4/4S), ενώ το αλουμίνιο θα λυγίσει ή "βαθουλώσει" σε σημεία, αλλά δεν θα σπάσει. Ως εδώ, καλά.
Το φυσικό χρώμα του αλουμινίου είναι φυσικά το ασημί και η σύστασή του ως υλικού είναι τέτοια, ώστε η οποιαδήποτε βαφή - ακόμη και η καλύτερης ποιότητας εργοστασιακή - πάνω του δεν απορροφάται. Κοινώς, η βαφή μπορεί σχετικά εύκολα να γρατσουνιστεί και να αποκολληθεί από την αλουμινένια επιφάνεια, αποκαλύπτοντας το ασημί χρώμα του υλικού. Αυτό, όπως απάντησε ο διευθυντής marketing της Apple, ο Phil Schiller, σε κάτοχο iPhone 5 που τού έστειλε σχετικό e-mail για να διαμαρτυρηθεί, είναι αναπόφευκτο έως φυσιολογικό: κάθε προϊόν που είναι φτιαγμένο με αλουμίνιο μπορεί να γρατσουνιστεί (καθώς το υλικό είναι σχετικά μαλακό), και αν η επιφάνεια τυγχάνει βαμμένη, η γρατσουνιά φαίνεται πιο πολύ. Συμφωνούμε σε αυτό: δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με το προφανές, μπορεί;
Το πρόβλημα είναι πως ένας αριθμός νέων κατόχων του iPhone 5 έχουν κατακλύσει το forum της Apple (και άλλα), υποστηρίζοντας ότι οι συσκευές τους ήλθαν... προγρατσουνισμένες, δηλαδή είχαν τέτοια σημάδια στην αλουμινένια "πλάτη" τους πριν καν αυτοί τα χρησιμοποιήσουν. Το διαπίστωσαν καθώς τα έβγαζαν από τις συσκευασίες τους (μερικοί από αυτούς δημοσίευσαν στο YouTube και σχετικά video). Το να εμφανιστούν μετά από κάποια χρήση αυτές οι γρατσουνιές είναι αναμενόμενο, αλλά το να είναι εκεί από την πρώτη μέρα... μάλλον όχι. Αυτός είναι και ο λόγος της διαμαρτυρίας των καταναλωτών αυτών, με τους δημοσιογράφους να έχουν χαρακτηρίσει το σχετικό θέμα που δημιουργήθηκε... "ScratchGate" (κατά το "AntennaGate" του iPhone 4 το οποίο είχε εμπνευστεί κάποιος από το γνωστό σκάνδαλο "WaterGate"). H επιλογή της Apple για την αλουμινένια "πλάτη" του iPhone 5 είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Θα αποδειχθεί ακόμη μία αμφιλεγόμενη απόφασή της που θα λυθεί με... προστατευτική θήκη; Ίδωμεν!