banner

Microsoft, Google: μία σου και... μία μου

Για μονοπωλιακές πρακτικές στο Android κατηγορεί η πρώτη τη δεύτερη

Ενώ ο... οπαδισμός για τις Microsoft και Google είναι φαινόμενο που συναντά κανείς σπανιότερα σε σχέση με εταιρείες όπως π.χ. η Apple ή η Nintendo, οι όποιοι "οπαδοί" συγκεντρώνει γύρω της η μεγαλύτερη εταιρεία software στον κόσμο θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση αυτές τις μέρες. Ο λόγος; Η ευκαιρία να... "πάρει το αίμα της πίσω" η Microsoft από τη Google όσον αφορά στις αντιδεοντολογικές ή/και μονοπωλιακές πρακτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση "κυνηγά" και τιμωρεί με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Το "πάτημα"; Οι εφαρμογές της Google για το ίδιο της το λειτουργικό σύστημα, το Android!

Πράγματι, οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital ενδεχομένως θυμούνται τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Microsoft είχε βρεθεί "στο στόχαστρο" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιλογές της να συμπεριλάβει στα Windows, εξ ορισμού και προεπιλεγμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων (τον Windows Media Player) και πρόγραμμα προβολής σελίδων του Web (τον Internet Explorer). Η ιδέα ήταν πως η παρουσία και προεπιλογή αυτών, πρακτικά δεν άφηνε σε άλλες προτάσεις της αγοράς - άλλους media players και browsers - περιθώριο να διεκδικήσουν τη θέση τους στο desktop. Δημιουργούσε δηλαδή άδικο πλεονέκτημα υπέρ των προτάσεων της Microsoft κι έβλαπτε τον υγιή ανταγωνισμό. Κάτι που, μεταξύ μας, δεν είναι αβάσιμο - αν και η Microsoft είχε τιμωρηθεί δυσανάλογα αυστηρά, με πρόστιμα ύψους 860 εκατομμυρίων ευρώ την πρώτη φορά και 560 εκατομμυρίων ευρώ πρόσφατα. Πίσω από τις σχετικές μηνύσεις είχε κατ' επανάληψη αποδειχθεί πως βρισκόταν (και) η Google.

Ε, ήλθε όμως η ώρα του... "μία σου και μία μου", όπως δείχνουν τα πράγματα, καθώς ο σύνδεσμος Fairsearch Europe - με επικεφαλής την Microsoft, τη Nokia και την Oracle - κατέθεσε καταγγελία με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο εις βάρος της Google αναφορικά με το Android. Με άλλα λόγια η Fairsearch Europe υποστηρίζει πως το γεγονός ότι η Google υποχρεώνει τους κατασκευαστές να συμπεριλαμβάνουν σε κάθε smartphone με Android τις δικές της εφαρμογές εξ ορισμού - όπως τα Mail, Maps, YouTube κλπ. - δημιουργεί τις ίδιες συνθήκες άδικου πλεονεκτήματος για τις οποίες η Microsoft στο παρελθόν τιμωρήθηκε. Είναι αλήθεια πως και αυτός ο ισχυρισμός είναι βάσιμος (με την ίδια λογική που ήταν αυτός για τους Windows Media Player και Internet Explorer), θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε ποιά θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως η Google είναι ήδη "στο στόχαστρο" των Βρυξελλών για το θέμα της... εχμ... δημιουργικής επιλογής όσον αφορά στο ποιά αποτελέσματα προβάλλονται πρώτα με το μηχανισμό αναζήτησης σελίδων του Web. Η Google κατηγορείται - και πρόκειται για κάτι πιθανώς αληθινό - πως εμφανίζει πρώτα τα Web sites πελατών με τους οποίους έχει εμπορική σχέση και μετά άλλα τα οποία "δεν πληρώνουν", ανεξαρτήτως επισκεψιμότητας ή εγκυρότητας στοιχείων. Εν αναμονή της στάσης της Ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού (με επικεφαλής τον γνωστό μας Χοακίμ Αλμούνια) για όλα αυτά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner