Δεν είναι ακριβώς... μυστικό, βέβαια, το γεγονός ότι τα iPad της Apple όχι μόνο κατέστησαν την προϊοντική κατηγορία των tablet επίκαιρη και δυναμική, αλλά έχουν επικρατήσει μεγαλοπρεπώς (και δικαιωματικά) σε αυτήν για τρία και πλέον χρόνια. Η εικόνα αυτή - που, κακά τα ψέματα, τα tablet με Android έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει ν' αλλάξουν - θα ήταν αρκετή για ν' αποκαρδιώσει οποιαδήποτε σχεδόν πολυεθνική από το χώρο της τεχνολογίας... αλλά ολοφάνερα όχι τη Microsoft. Ο αμερικανικός κολοσσός εννοεί να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από την Apple και καμία άλλη κίνηση δεν είναι περισσότερο ενδεικτική των προθέσεών του από τη χθεσινή αποκάλυψη των δύο δικών του tablet, ονόματι Surface.
Πρόκειται για δύο tablet ευθέως ανταγωνιστικά στα iPad, τα οποία σχεδίασε η ίδια η Microsoft και θα πωλεί - σύμφωνα με όλες τις πρώτες ενδείξεις - στο καταναλωτικό κοινό μόνο από τα δικά της καταστήματα και το Web. Και τα δύο στηρίζονται στα Windows 8: το ένα στην έκδοση για επεξεργαστές ARM, στους οποίους στηρίζονται και τα άλλα ανταγωνιστικά tablet, το άλλο στην έκδοση για επεξεργαστές Intel. Το πρώτο ονομάζεται Surface RT και το δεύτερο Surface Pro... και οι διαφορετικές τους προδιαγραφές ορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, διαφορετικά επίδοξα κοινά.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν: ενώ και τα δύο προσφέρουν οθόνη διαγωνίου 10.6 ιντσών, αυτή του Surface RT έχει ανάλυση 1366x768 pixel, ενώ του Surface Pro 1920x1080 pixel. Το πρώτο είναι λεπτότερο κι ελαφρύτερο κατά 220 γραμμάρια περίπου από το δεύτερο (που ζυγίζει 900 γραμμάρια), όμως διατίθεται με αποθηκευτικό χώρο έως κι 64 GB, ενώ το δεύτερο προσφέρεται και με 128 GB. Το πρώτο προσφέρει θύρα USB 2.0 ενώ το δεύτερο 3.0, το πρώτο έξοδο mini-HDMI ενώ το δεύτερο mini-DisplayPort, το πρώτο μπαταρία χωρητικότητας 31 MAh ενώ το δεύτερο των 42. Πολλά απ' τα παραπάνω προκύπτουν βέβαια μέσα από τη σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στο Surface RT και το Surface Pro: στο γεγονός δηλαδή ότι το πρώτο στηρίζεται στο γνωστό chipset Tegra 3 της nVidia, ενώ το δεύτερο στους ολοκαίνουργιους επεξεργαστές IvyBridge της Intel (στον Core i5 ULV συγκεκριμένα), που ενσωματώνουν το υποσύστημα γραφικών HD4000.
Από την προαναφερθείσα σημαντική διαφορά προκύπτει, με τη σειρά της, η μεγάλη διαφορά στη χρήση του software των δύο μοντέλων Surface. Και τα δύο στηρίζονται στα Windows 8, το RT όμως μπορεί να αξιοποιήσει μόνο apps που έχουν γραφεί ειδικά γι' αυτό και θα διατίθενται μέσα από το Marketplace της Microsoft. Γι' αυτό, άλλωστε, η αμερικανική εταιρεία θα προσφέρει το νέο Office 15 προεγκατεστημένο σε αυτό το μοντέλο. Το Surface Pro, από την άλλη, θα μπορεί να αξιοποιήσει οποιαδήποτε εφαρμογή συμβατή με Windows, είτε αυτή έχει δημιουργηθεί για το νέο γραφικό περιβάλλον Metro είτε για το πασίγνωστο, τυπικό desktop α λα Windows Vista/7.
Παρά το γεγονός ότι τα iPad έχουν θέσει τα κριτήρια όσον αφορά στο τί θεωρούμε "καλαισθησία" ή "λιτό κι απέριττο design", ακόμη και το πλέον... παθιασμένο Apple fanboy οφείλει να ομολογήσει πως και τα δύο μοντέλα Microsoft Surface είναι όμορφα σχεδιασμένα κι εντυπωσιακά λεπτά. Το Surface Pro, μάλιστα, έχει την επεξεργαστική δύναμη που συνήθως αναμένει να βρει κανείς από φορητούς υπολογιστές τύπου π.χ. MacBook Air ή γενικώς Ultrabook και όχι από tablet. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί θεωρούν ότι ειδικά το Surface Pro δεν είναι μόνο ανταγωνιστικό των iPad, αλλά και υποψήφιος αντικαταστάτης για πολλά "κανονικά" laptop - γεγονός που υποστηρίζεται από τα επίσης όμορφα σχεδιασμένα περιφερειακά για τα Surface, όπως το κάλυμμα που είναι παράλληλα πλήρες πληκτρολόγιο.
Δυστυχώς, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλοί "άγνωστοι Χ" όσον αφορά τα Microsoft Surface. Πώς θα διαχειριστεί η αμερικανική εταιρεία την προώθησή τους, με δεδομένο ότι είναι προϊόντα ευθέως ανταγωνιστικά των προϊόντων που άλλοι κατασκευαστές που συνεργάζονται μ' αυτήν - όπως οι Samsung, Acer, HP κλπ. - θα παρουσιάσουν στα ράφια το ίδιο διάστημα; Θα κυκλοφορήσουν τα Surface εκτός ΗΠΑ; Πόση θα είναι η ονομαστική και πόση η πρακτική αυτονομία τους; Και, το κυριότερο, πόσο θα κοστίζουν σε σχέση με τον de facto κυρίαρχο της αγοράς, τα iPad; Πιθανότατα απαντήσεις δεν θα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι, αλλά το Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό. Υπομονή, λοιπόν!