banner

News Snacks 10-05-11

Στην Ελλάδα το λευκό iPhone 4 - και ναι, τα games είναι... Τέχνη!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ - και για την Apple, και για την Ελλάδα, αφού αυτές τις μέρες διατίθεται στη χώρα μας το πολυσυζητημένο, σχεδόν... μυθικό λευκό iPhone 4, ένα χρόνο παρά ένα μήνα μετά από το μαύρο μοντέλο. Η τιμή πώλησης και του νέου μοντέλου είναι ακριβώς η ίδια με του υπάρχοντος, ενώ για πρώτη φορά το iPhone 4 θα διατίθεται από όλους τους παρόχους (η Wind ξεκινά την Παρασκευή 13/5). Όλα καλά κι ωραία, αν εξαιρέσει κανείς ότι - για κάποιο... μαγικό λόγο - η Vodafone έχει αυξήσει την τιμή των δύο iPhone κατά 13 ευρώ ανά μοντέλο και ανησυχούμε μήπως η Wind ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση. H CosmOTE δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάτι σχετικό. Κι εμείς που περιμέναμε πως, με την πάροδο του χρόνου και κάποιους μήνες μακριά από το iPhone 5 πια, θα μειωνόταν σ' ένα βαθμό η τιμή του συνολικά καλύτερου smartphone της αγοράς... πού τέτοια τύχη, όμως!

Μιλώντας για τύχη, απ' ότι φαίνεται αυτή των τυπικών netbooks όπως τα γνωρίζαμε αρχίζει να τελειώνει. Το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού γι' αυτά έχει, ειδικά από το καλοκαίρι και μετά, φθίνει σημαντικά: κάτι η επιτυχία του iPad και του iPad 2, κάτι το αυξημένο ενδιαφέρον ανταγωνιστικών κατασκευαστών για τα tablet γενικώς, κάτι η επιτυχία των Windows 7 (που στα netbooks δεν αποδίδουν ικανοποιητικά), κάτι η κυκλοφορία πολύ καλύτερων laptop σε τιμές όχι πολύ υψηλότερες τιμές... ε, δεν θέλει και πολύ. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2011 και λιγότερα netbooks πουλήθηκαν (παρά την οικονομική κρίση), και μικρότερος αριθμών νέων μοντέλων κυκλοφόρησε ή ανακοινώθηκε, και καμία ουσιαστική τεχνολογική εξέλιξη δεν είχαμε στις προδιαγραφές τους (αναμένονται κάποιες στο 3ο τρίμηνο της χρονιάς). Δεν μπορούμε να πούμε πως λυπόμαστε, καθώς ειλικρινά πιστεύουμε ότι ήταν (α) προϊόντα "της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη" ή, ακόμη χειρότερα, (β) απλή μόδα. Θα διαψευστούμε από τα netbooks 2.0; Ίσως... κι ίσως όχι!

Μια εκτίμηση για την οποία δεν περιμένουμε να διαψευστούμε, είναι η εξής: η nVidia εννοεί όχι μόνο να κερδίσει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και παρουσίας στις φορητές συσκευές απ' όσο έχει ήδη με το Tegra 2, αλλά κάποια στιγμή να παρουσιάσει δική της ολοκαίνουργια πρόταση με ολοκληρωμένο chipset, χωρίς να χρειάζεται δηλαδή συνεργάτες για τα άλλα υποσυστήματα των συσκευών. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι εξαγόρασε πριν από μερικές ημέρες την Icera, εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή εκείνων των υποσυστημάτων των κινητών ή tablet που ευθύνονται για την ασύρματη σύνδεσή τους με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η εξαγορά ξεπερνά σε ύψος τα 350 εκατομμύρια δολάρια και η nVidia ελπίζει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Icera - σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές - εγκαίρως για να την συνδυάσει με το Tegra 3 το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Για να δούμε!

Η εξαγορά, πάντως, για την οποία θα γραφεί στην ιστορία η σημερινή μέρα είναι άλλη και αφορά στη Skype. Η Microsoft εξαγόρασε αντί 8.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (και μετρητών παρακαλώ!) τη διάσημη υπηρεσία Δικτυακής τηλεφωνίας με σκοπό, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου, να την αξιοποιήσει τόσο στο πλαίσιο του Xbox Live, όσο και στο πλαίσιο χρήσης των κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό Windows Phone 7. Ιδρύεται στη Microsoft νέο τμήμα εμπορικής κι επιχειρηματικής διαχείρισης για τη Skype, o διευθύνων σύμβουλος της πρώτης ωστόσο, ο Steve Balmer, υπόσχεται πως και δεν θα πειράξει, και θα συνεχίσει να υποστηρίζει κανονικά τις εκτός Windows πλατφόρμες που αξιοποιούν τις εφαρμογές Skype για βιντεοκλήσεις και Δικτυακές κλήσεις. Όλο το περασμένο δεκαήμερο υπήρχε έντονη φημολογία περί εξαγοράς της Skype από τη Google, οπότε η Microsoft δεν αποκλείεται να εξαγόρασε την πρώτη ώστε να μην την εξαγοράσει η δεύτερη, αλλά... έτσι είναι τα power games των αμερικανικών πολυεθνικών: πάντα συζητήσιμα!

Α, όλα κι όλα πάντως. Κάτι που... δεν είναι, επισήμως πια, συζητήσιμο - γιατί ήταν για δεκαετίες - είναι το αν και κατά πόσο τα video hames αποτελούν μορφή τέχνης. Ε, αποτελούν, σύμφωνα τουλάχιστον με τον φορέα Υποστήριξης των Τεχνών (National Endowment for the Arts) της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος μοιράζει τις επιχορηγήσεις για τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων όπως τα θεατρικά και μουσικά έργα, οι ταινίες και τα ντοκυμαντέρ. Από φέτος ο φορέας αυτός αναγνωρίζει και τα games ως μορφή τέχνης και έκφρασης, των οποίων οι δημιουργοί δικαιούνται κονδυλίων ύψους έως και 200.000 δολαρίων για τα έργα τους. Εννοείται πως η νομική αναγνώριση των video games ως... όγδοης τέχνης δεν θα αλλάξει τη γνώμη πολλών - μπορούμε να σκεφτούμε μερικούς προκατηλλειμένους Αμερικανούς βουλευτές - σχετικά με το αν ως δημιουργίες μπορούν να χαρακτηριστούν "έργα τέχνης", είναι όμως ένα καλό βήμα μπροστά. Εμείς, ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner