Nokia X3 Touch and Type

Και πολλά, και φτηνά!

Από το πίσω τμήμα του κινητού ξεχωρίζει η κάμερα των 5 Megapixel, καθώς και το μεταλλικό καπάκι της μπαταρίας, ενώ στο πλαϊνό μέρος του X3 εντοπίζονται τα πλήκτρα αύξησης και μείωσης της έντασης του ηχείου, καθώς αυτό που αναλαμβάνει να κλειδώσει το πληκτρολόγιο. Ολοκληρώνοντας με τα της εξωτερικής κατασκευής, στο επάνω τμήμα του X3 ο χρήστης μπορεί να βρει την υποδοχή 3.5 χιλιοστών για τ' ακουστικά, την υποδοχή της τροφοδοσίας, καθώς και μία θύρα micro-USB που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων με H/Y, δίνοντας έτσι στο χρήστη τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα 50 MB αποθηκευτικού χώρου που μπορούν να επεκταθούν (με τη χρήση microSD κάρτας) μέχρι τα 16 GB.

Tο X3 χρησιμοποιεί ως λειτουργικό το Symbian Series S40, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευκολίες και τους περιορισμούς που αναμένει κανείς. Υποστηρίζονται, για παράδειγμα, πολλές υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας όπως τα Ovi Mail, Gmail και Windows Live, καθώς και λογαριασμοί POP3 και IMAP. Βεβαίως υπάρχει πάντοτε και η πρόσβαση στο Ovi Store της Nokia, μέσα από το οποίο προσφέρονται στο χρήστη νέες εφαρμογές προς εγκατάσταση - π.χ. για Facebook, Yahoo Messenger, Twitter κτλ.- αλλά και ουκ ολίγα games. Όσον αφορά στην αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων, υποστηρίζεται video μορφής MPEG4 ή 3GPP (κωδικοποιημένα κατά H.263/H.264) και μουσική μορφής MP3, AAC, eAAC, eAAC+ και WMA. Για τους φίλους του ραδιοφώνου, η συσκευή φέρει και ενσωματωμένο δέκτη FM για την ακρόαση όλων των αγαπημένων τους σταθμών.

Η λήψη φωτογραφιών και η καταγραφή video γίνονται με τη χρήση της προαναφερθείσας κάμερας των 5 Megapixel. Η αλήθεια είναι πως τ' αποτελέσματα κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα, αλλά με το κόστος της συσκευής να κυμαίνεται στα €150 περίπου, δεν θα μπορούσαμε ζητήσουμε πολλά περισσότερα. Το επίπεδο θορύβου είναι υψηλό και το ψηφιακό zoom 4x δεν έχει καμία πρακτική χρησιμότητα, ειδικά στις μακρινές λήψεις. Οι χρήστες που δεν έχουν πάντως ιδιαίτερες απαιτήσεις από τις φωτογραφικές δυνατότητες του κινητού τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από εργαλεία και να επεξεργαστούν τις λήψεις τους αλλάζοντας τη φωτεινότητα και την αντίθεση ή ακόμη και προσθέτοντας διάφορα ειδικά εφέ.

Χωρίς να εντυπωσιάζει ιδιαίτερα με τις τεχνικές του προδιαγραφές ή τις επιδόσεις σε όλους τους τομείς - κλήσεων, αλληλογραφίας, διαχείρισης multimedia περιεχομένου - το Nokia X3 είναι σχεδόν ιδανικό για τους καταναλωτές εκείνους που, με σχετικά λίγα χρήματα, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα... τύπου smartphone, το οποίο προσφέρει όλες τις βασικές λειτουργίες και αρκετές "της μόδας". Εξαιρώντας τα όποια μικροπροβλήματα στην πλοήγηση λόγω του μικρού μεγέθους της οθόνης, η πρόταση της φινλανδικής εταιρείας στέκεται αξιοπρεπέστατα ανάμεσα σε άλλα κινητά του ίδιου κόστους και, ως εκ τούτου, αξίζει σαφώς μία ματιά πριν τη σχετική αγοραστική απόφαση, εκ μέρους του κοινού που στοχεύει. Pas mal!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ