Apple Intelligence: ένα μεγάλο στοίχημα, ένα μεγάλο ρίσκο

Ο αμερικανικός κολοσσός υιοθετεί εκτενώς την AI στο λογισμικό του, αλλά δεν θα είναι όλα ρόδινα - ορίστε γιατί

Η Apple - σε αντίθεση με αυτό που θέλει να δείχνει - δεν είναι μία εταιρεία που αναλαμβάνει μεγάλα ρίσκα ή αληθινά καινοτομεί συχνά. Ας μάς... επιτραπεί λοιπόν να απολαύσουμε αυτήν την περίσταση, στην οποία ο αμερικανικός κολοσσός πρακτικά υποχρεώθηκε να αναλάβει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο προκειμένου να ικανοποιήσει τους επενδυτές του και να πάψει να δείχνει "τελευταίος και καταϊδρωμένος" στον αγώνα δρόμου με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη όπου συμμετέχουν ήδη όλες οι άλλες μεγάλες εταιρείες της Silicon Valley.

Για το αν και κατά πόσο η Apple θα έπρεπε να είχε αναλάβει αυτό το ρίσκο νωρίτερα, αν το κάνει τώρα σε ευνοϊκές συνθήκες ή αν είναι ήδη αργά για να αποδώσει αυτό το ρίσκο καρπούς, θα έχουμε σαφέστερη εικόνα σε ένα ή δύο χρόνια. Για την ώρα, ας υποδεχθούμε αυτήν την επιλογή της Apple ως τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από αυτό που είναι: ένα τολμηρό βήμα μπροστά στον τομέα του λογισμικού της, αλλά και μία απόδειξη του ότι ακόμη και η Apple μπορεί να υποκύψει σε εξωτερικές πιέσεις αν η αξία της (όπως την ορίζει η Wall Street), απειληθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Το πολύ μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει η εταιρεία στον τομέα της AI - φέρνοντας μοντέλα δημιουργίας περιεχομένου και τους σχετικούς αλγόριθμους σε εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές της με την διάθεση των λειτουργικών συστημάτων iOS 18, iPadOS 18 και macOS 15 το φθινόπωρο - είναι κατά βάση "διπλό": το βραχυπρόθεσμο και ολοφάνερο, καθώς και το μακροπρόθεσμο αλλά ίσως περισσότερο σημαντικό. Και τα δύο αξίζουν μια ματιά προσεκτική.

Το βραχυπρόθεσμο ρίσκο: το ChatGPT, τί άλλο;
Δεν χρειάζεται να το... πολυσκεφτεί κανείς για ν' αντιληφθεί το προφανές: αναφερόμαστε στην ενσωμάτωση του ChatGPT στην Siri, η οποία φημολογούνταν καιρό τώρα και επιβεβαιώθηκε στην σχετική Δικτυακή παρουσίαση της Apple. Το διάσημο chatbot της OpenAI μπορεί να έχει βελτιωθεί σημαντικά από τον Δεκέμβριο του 2022, μα συνεχίζει να είναι μία τεχνολογία ατελής, απρόβλεπτη, ικανή να παράγει λανθασμένα και αναξιόπιστα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ChatGPT καθημερινά το γνωρίζουν και αποδέχονται πως "είναι τμήμα της διαδικασίας" να ελέγχουν τ' αποτελέσματα που αυτό δίνει για την ορθότητά τους πριν τα αξιοποιήσουν.


Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα γνωρίζουν όλα αυτά και θα κάνουν το ίδιο τα εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτών που θα αποκτήσουν το φθινόπωρο πρόσβαση στο ChatGPT "από την μια μέρα στην άλλη". Το πρόβλημα σε αυτό - όπως μπορεί να βεβαιώσει και η Microsoft - είναι πως αν π.χ. κάποιες από τις απαντήσεις του ChatGPT αποδειχθούν τραγικά λανθασμένες και έχουν δυσμενείς συνέπειες σε αυτούς που θα τις χρησιμοποιήσουν χωρίς να τις ελέγξουν, δεν θα "φορτωθεί το φταίξιμο" η OpenAI. Αυτό θα αποδοθεί στην Apple, παρ' ότι η ίδια δεν μπορεί να επηρεάσει τί θα εμφανιστεί ως απάντηση από το ChatGPT στις οθόνες των συσκευών της.

Η Apple τα ξέρει όλα αυτά. Ακριβώς γι' αυτό προσπάθησε στην παρουσίασή της να διαχωρίσει με σαφήνεια την ενσωμάτωση του ChatGPT στον μηχανισμό της Siri από το δικό της σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το Apple Intelligence, παρουσιάζοντάς τα ως δύο διαφορετικά πράγματα που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες σε διαφορετικές περιστάσεις. Αυτό, ωστόσο, θεωρούμε πως σημειολογικά μόνο λειτουργεί επί της ουσίας. Η Apple το αντιλαμβάνεται, γι' αυτό και μπορεί να διακρίνει κανείς την υποσημείωση "Check important info for mistakes" - η οποία οδηγεί πιθανότατα με link σε μία σελίδα όπου η Apple επεξηγεί την πιθανότητα να περιέχει η εκάστοτε απάντηση ανακριβείς πληροφορίες, για τις οποίες δεν φέρει ευθύνη - σε κάθε αποτέλεσμα που εμφανίζει το ChatGPT.

Ιδέα δεν έχουμε για το αν και κατά πόσο αυτή η υποσημείωση καλύπτει νομικά την Apple αν προκύψει ποτέ κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα ή δυσάρεστη εξέλιξη λόγω ανακριβούς απάντησης εκ μέρους του ChatGPT. Έχουμε όμως... σαφή ιδέα του πόσο εμμονικά υπερπροστατευτική είναι η Apple με την δημόσια εικόνα της, εξ ου και το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει η εταιρεία εμφανίζοντας το ChatGPT στην οθόνη εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών της από την ημέρα που θα γίνουν διαθέσιμα τα νέα iOS, iPadOS και macOS.

Το μακροπρόθεσμο ρίσκο: η χλιαρή υποδοχή ή αδιαφορία του κοινού
Αυτό δεν σχετίζεται με το ChatGPT μα θα μπορούσε σε βάθος χρόνου ν' αποδειχθεί εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό. Βάσει όσων επέδειξε η Apple στην παρουσίασή της - ακόμη και προβληματισμών που τα ίδια τα στελέχη της εξέφραζαν πριν από καιρό - υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να μην... ενθουσιαστούν ακριβώς και εν τέλει να μην ασχοληθούν με τα όσα έχει να προσφέρει το σύστημα Apple Intelligence με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές τους.


Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο δεν είναι μικρή. Τα παραδείγματα που συμπεριέλαβε η Apple στην παρουσίασή της ήταν συγκεκριμένα και εμφανώς "ελεγχόμενα", κάτι που σημαίνει πως η εμπειρία χρήσης των σχετικών λειτουργιών σε καθημερινές, ρεαλιστικές συνθήκες από τους καταναλωτές μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ. Μερικά από αυτά τα παραδείγματα έδειχναν ενδιαφέροντα και χρήσιμα, κάποια άλλα καθόλου. Δεν θα έχουμε, προφανώς, σαφή ιδέα σχετικά μέχρι οι νέες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων της Apple να γίνουν διαθέσιμες στην τελική τους μορφή το φθινόπωρο - αλλά αν η εταιρεία επίτηδες "κράτησε τον πήχυ χαμηλά", έτσι ώστε να τον "περάσει" με άνεση αργότερα και να ανταποκριθεί έτσι στις προσδοκίες του κοινού, ο,τιδήποτε λιγότερο από αυτό θα θεωρηθεί αποτυχία.

Η εταιρεία το γνωρίζει, γι' αυτό και δεν θα κάνει διαθέσιμες όλες μαζί τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης του Apple Intelligence: ένας αριθμός από αυτές δεν θα περιλαμβάνεται στα νέα iOS, iPadOS και macOS τον Σεπτέμβριο, ενώ ορισμένες από αυτές - ίσως οι πλέον ενδιαφέρουσες - μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025 ή και περισσότερο. Το πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση βρίσκεται φυσικά τόσο στην εντύπωση που θα δημιουργηθεί πως το σύστημα Apple Intelligence διανύει μακρά δοκιμαστική περίοδο (κάτι ποτέ καλό για οποιδήποτε προϊόν ή υπηρεσία), όσο και στις... αναμνήσεις της αποτυχημένης Siri που θα επανέλθουν σε όλους ως αποτέλεσμα (η φωνητική βοηθός της Apple και ανέτοιμη ήταν στο ξεκίνημα και δεν βελτιώθηκε αισθητά έκτοτε).

Το χειρότερο είναι πως στον κόσμο της τεχνολογίας "έχεις μόνο μία ευκαιρία να κάνεις μία πρώτη εντύπωση"... και η Apple δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει κακή εντύπωση αυτή τη φορά, καθώς θεωρείται ήδη αργοπορημένη και υποδεέστερη σε αυτόν τον τομέα συγκριτικά π.χ. με τις Google ή Microsoft.


Η Apple έχει ορισμένες καλές ιδέες όσον αφορά στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενσωματωθεί σε καθημερινές λειτουργίες των συσκευών της, αλλά θα πρέπει να τις υλοποιήσει με τρόπο άρτιο αυτές τις ιδέες. Το πιστό της κοινό θα δείξει περισσότερη υπομονή απ' όση θα έδειχνε με άλλες εταιρείες, εν πολλοίς "εξαγοράζοντάς της χρόνο". Όμως η προσοχή της αγοράς τεχνολογίας είναι τώρα στραμμένη εκ των πραγμάτων στην Apple, αν μη τί άλλο γιατί αυτές οι κινήσεις του αμερικανικού κολοσσού έρχονταν εδώ και πολύ καιρό, οπότε οι προσδοκίες βρίσκονται στα ύψη. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ