banner

Pentax K20D

Όλα καλά, πλην ενός... φάουλ

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές DSLR
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Pentax

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όχι μόνο οι "υπερδυνάμεις" στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών, αλλά και άλλες εταιρείες με λιγότερο στενή επαφή με την αγορά αυτή, παρουσιάζουν... "κατά ριπάς" από τις αρχές του χρόνου προϊόντα της κατηγορίας των DSLR: ο "κύκλος" των ανθρώπων που πειραματίστηκαν με τις πρώτες "φωτογραφικές τσέπης" την τελευταία τετραετία ή πενταετία και εξοικειώθηκαν με το "σπορ", έχει κλείσει - και οι άνθρωποι αυτοί, έχοντας γνωρίσει τους περιορισμούς των compact και τους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν, όντως "είναι έτοιμοι" για μία πραγματικά άλλων δυνατοτήτων συσκευή. Δηλαδή, μία DSLR. Με αυτό ως δεδομένο, καμία απορία που η Pentax - ιστορική μεν στο χώρο εταιρεία αλλά με ρόλο όχι ακριβώς πρωταγωνιστικό πια στα πράγματα της ψηφιακής φωτογραφίας - παρουσίασε πριν από λίγο καιρό τη δική της νέα πρόταση στην κατηγορία αυτή. Το ερώτημα είναι: μπορεί, παρά την ποιότητά της, η K20D να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τις πολλαπλές προτάσεις πολύ γνωστότερων "ονομάτων" στο χώρο;

Η νέα Pentax είναι ο "πνευματικός διάδοχος" της K10D, μιας μηχανής που απέσπασε πολλά κολακευτικά σχόλια το 2007, αλλά και το... "δίδυμο αδελφάκι" μιας άλλης ψηφιακής φωτογραφικής, της Samsung GX20 (μέσω "συμμαχίας" ανάμεσα στις δύο εταιρείες, αν και στην ελληνική αγορά επισήμως δεν κυκλοφορούν φωτογραφικές DSLR της Samsung). Εξωτερικά, πάντως, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές ανάμεσα στην Κ20D και την K10D, γεγονός ευχάριστο γιατί η δεύτερη και καλό "κράτημα", και καλοδιαλεγμένα υλικά, και ποιοτικότατη κατασκευή είχε να επιδείξει. Η K20D επιδεικνύει λοιπόν ακριβώς τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά, "κάτω από το περίβλημα" όμως προσφέρει και μία σειρά από βελτιώσεις ή προσθήκες που την καθιστούν σαφώς ανταγωνιστική απέναντι στις DSLR άλλων κατασκευαστών.

Πρώτη από αυτές τις βελτιώσεις δεν είναι βέβαια άλλη από την αύξηση της ανάλυσης του αισθητήρα στα 14.6 megapixel, υψηλότατη με οποιοδήποτε μέτρο σύγκρισης πέραν αυτό των απολύτως επαγγελματικών φωτογραφικών (γεγονός βέβαια που σημαίνει και παραγωγή πολύ μεγάλων ψηφιακών αρχείων, ειδικά αν είναι σε ασυμπίεστη μορφή). Για τόσα megapixel, δε, η K20D δεν αργεί καθόλου να συλλάβει φωτογραφίες, προσφέροντας και συνεχείς λήψεις των 3 κάδρων ανά δευτερόλεπτο - ακόμη και στην καλύτερη δυνατή ποιότητα - στις κάρτες μνήμης SD που χρησιμοποιεί. Ο χρόνος εκκίνησής της έχει επίσης βελτιωθεί (κάτω του δευτερολέπτου πια), ενώ σαφώς καλύτερο είναι και το σύστημα ανίχνευσης και απομάκρυνσης της σκόνης από τον αισθητήρα. Αποτελεσματικότερο, επίσης, εμφανίζεται το σύστημα σταθεροποίησης της μηχανής από τις γνωστές μικρές μετατοπίσεις στα χέρια του φωτογράφου κατά τη σύλληψη ενός κάδρου.

Η προσθήκη που δυστυχώς είναι... αμφιβόλου χρησιμότητας εντοπίζεται στο LiveView, την προεπισκόπηση δηλαδή σε πραγματικό χρόνο της φωτογραφίας που είναι έτοιμη να συλληφθεί, στην οθόνη LCD (διαγωνίου 2.7 ιντσών εδώ). Σε ανταγωνιστικά μοντέλα το LiveView αποτελεί πια "εκ των ουκ άνευ" δυνατότητα, στην K20D ωστόσο για κάποιο λόγο η εστίαση έχει ως αποτέλεσμα την στιγμιαία... συσκότιση της οθόνης, οπότε πρακτικά είναι αδύνατο να φωτογραφήσει κανείς με αυτήν κάτι κινούμενο. Συν τοις άλλοις, η μηχανή δεν δίνει τη δυνατότητα παρέμβασεις στις ρυθμίσεις που αφορούν το κλείστρο, τα ISO κλπ. όταν το LiveView είναι ενεργοποιημένο, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη χρησιμότητά του.

Αν εξαιρέσει κανείς αυτό το "φάουλ" εκ μέρους της Pentax - που, καλώς ή κακώς, δίνει στον ανταγωνισμό ένα πλεονέκτημα που έχει αξία για το κοινό που μεταβαίνει από μία compact σε μία DSLR - η K20D είναι ικανή να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο ψηφιακός θόρυβος είναι απών μέχρι και τα 800 ISO (το μέγιστο είναι τα 6400) και τα χρώματα που μπορεί να αποδώσει το ψηφιακό σύστημα ελέγχου κρίνονται ως απόλυτα ικανοποιητικά για ερασιτεχνική και/ή ημιεπαγγελματική χρήση. Οι ρυθμίσεις που προσφέρει είναι εκτενέστατες (οι αρχάριοι θα χρειαστούν σίγουρα το manual αρκετές φορές), αλλά η διάρθρωση των menu βοηθά σημαντικά στο χειρισμό, ενώ και η αυτονομία της συσκευής κρίνεται εξαιρετική με την συνοδευτική μπαταρία λιθίου. Πολύ καλό είναι και το συνοδευτικό software, που χρησιμεύει στη διαχείριση των φωτογραφιών με άνεση μέσω Η/Υ. Είναι αλήθεια ότι, με τιμή πώλησης στην αγορά γύρω στα 900 ευρώ, έχει να αντιμετωπίσει... λυσσαλέο ανταγωνισμό από προτάσεις των Nikon, Canon και Sony, στο ίδιο ή και χαμηλότερο επίπεδο κόστους απόκτησης. Οι επίδοξοι φωτογράφοι όμως που ενδιαφέρονται για την ποιότητα κατασκευής και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος (και δεν ενοχλούνται από το περιορισμένο χρηστικά LiveView), σαφώς και θα πρέπει να "την έχουν στην λίστα τους" πριν αποφασίσουν. Σε τελική ανάλυση, Pentax είναι αυτή...

Βαθμολογία: ****

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner