Δεν χωρά πολλή συζήτηση στο γεγονός ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο ή δεκαοκτάμηνο αποδείχθηκε δύσκολο για την Samsung σε πολλαπλά επίπεδα - τόσο διοικητικά, όσο και προϊοντικά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε κι αντιμετωπίζει ο κορεατικός κολοσσός είναι σοβαρά, ενώ και η δημόσια εικόνα του έχει υπάρξει σαφώς καλύτερη. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, ως ξαφνική στο όριο του βεβιασμένου κρίνεται η παραίτηση που δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο Kwon Oh-Hyun, ο διευθύνοντας σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Samsung Electronics συνολικά, ο οποίος αποχωρεί και από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά και από τον ηγετικό του ρόλο στην "αδελφή" εταιρεία Samsung Display τον Μάρτιο.
"Είναι κάτι που σκεφτόμουν να κάνω πολύ καιρό και η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αλλά δεν μπορώ να την αναβάλλω περισσότερο", δήλωσε ο Kwon. "Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση χωρίς προηγούμενο εντός και εκτός εταιρείας, πιστεύω πως ήλθε ο καιρός αυτή να κάνει καινούργιο ξεκίνημα με νεότερη ηγεσία, ικανή ν' ανταποκριθεί στις προκλήσεις που παρουσιάζονται με γοργούς ρυθμούς στην αγορά της τεχνολογίας".
Η κρίση στην οποία αναφέρεται ο Kwon δεν είναι οικονομική, καθώς η Samsung μόλις σημείωσε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ρεκόρ κερδών - ενώ ο διάδοχος της συσκευής που είχε αμαυρώσει σε εξευτελιστικό βαθμό πέρυσι την εικόνα της, του Galaxy Note 7, φέτος έχει αποσπάσει θετικότατες κριτικές (και την δική μας παρεμπιπτόντως). Ο Kwon αναφέρεται πολύ περισσότερο στην ηθική κρίση που μαστίζει την Samsung στα υψηλότερα κλιμάκιά της εδώ και χρόνια, με την εμπλοκή πολλών στελεχών της σε σκάνδαλα και παράνομες ενέργειες, με αποκορύφωμα την πρόσφατη καταδίκη του ηγέτη της, Jae-Yong Lee, σε φυλάκιση. Αναφέρεται επίσης στην κρίση ταυτότητας που έχει η Samsung ως κορεατική εταιρεία που έχει αναμιχθεί με αρνητικό τρόπο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας της την τελευταία δεκαετία, ειδικά επί διοίκησης του πατέρα Lee.
Την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί διάδοχη κατάσταση για την Samsung μετά την παραίτηση Kwon - ο Κορεάτης διευθύνοντας είχε αρχικά δύο "συνδιευθύνοντες" στα καθήκοντά του, οι οποίοι όμως δεν είναι εν ενεργεία από τα τέλη του 2015. Οι επιπλοκές από τους "τριγμούς" στα ανώτερα διοικητικά στρώματα της Samsung μπορεί να μην γίνουν αντιληπτές άμεσα στην προϊοντική γκάμα που ετοιμάζει για το 2018, είναι ωστόσο βέβαιο πως μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν συνέπειες και αντίστοιχες αλλαγές, προκειμένου ο κορεατικός κολοσσός να συνεχίσει την πορεία του σε πολλαπλές κατηγορίες επιτυχημένα. Απομένει να δούμε αν υπάρχει ικανό έμψυχο υλικό και αρκετή θέληση στις τάξεις της Samsung ώστε να ξεπεράσει αυτήν την δύσκολη καμπή ή αν, όπως πιστεύουν πολλοί παρατηρητές της εδώ και χρόνια, η "σήψη εκ των έσω" θα την οδηγήσει σε επιλογές μη αναστρέψιμες. Όπως πάντα... ίδωμεν.