Υπάρχουν πολλές ειδήσεις της... τεχνολογικής ημερήσιας διάταξης που περνούν σχεδόν απαρατήρητες - σε αντίθεση με πολλές αληθινά κενές σημασίας - και μία από αυτές προέκυψε στις αρχές του Φλεβάρη χωρίς τυμπανοκρουσίες. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν είναι εξαιρετικά σημαντική: στο σύνολο των τεσσάρων τριμήνων της χρονιάς που μας πέρασε, τα smartphones - τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα και την ικανότητα να εκτελούν πολλαπλές εφαρμογές - ξεπέρασαν σε πωλήσεις τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλων των ειδών, από όλους τους κατασκευαστές. Ναι, είναι αλήθεια και ναι, συνέβη το 2011 και όχι το... 2020 όπως πολλοί περίμεναν: από μερικές απόψεις, το μέλλον είναι ήδη εδώ και λέγεται smartphone!
Συγκεκριμένα: τα στοιχεία της εταιρείας στατιστικών και ερευνών Canalys φανερώνουν ότι μέσα στο 2011 πωλήθηκαν σχεδόν 488 εκατομμύρια smartphones σε όλο τον κόσμο, ενώ μόλις 415 εκατομμύρια υπολογιστές - και μάλιστα ο δεύτερος αριθμός περιλαμβάνει όλων των ειδών τους Η/Υ desktop, laptop ΚΑΙ tablet. H μεγαλύτερη, περισσότερο εντυπωσιακή διαφορά σημειώθηκε το (καταναλωτικότερο όλων) τέταρτο τρίμηνο του χρόνου, κατά το οποίο τα smartphones σημείωσαν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 57% σχεδόν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ οι Η/Υ αύξηση μόλις της τάξης του 16%. Κι αυτήν κατά μέσο όρο, τον οποίο "σήκωσαν" τα tablet που από μόνα τους σημείωσαν αύξηση άνω του 185% από χρονιά σε χρονιά!
Ναι, ως smartphone θεωρείται και εκείνο το φθηνό των €80 με Android 2.1 - του οποίου το κόστος και οι δυνατότητες δεν έχουν καμία σχέση με αυτές ακόμη και του φθηνότερου netbook. Με άλλα λόγια οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό το άλμα των smartphones είναι συγκεκριμένοι και προφανείς. Δεν παύει ωστόσο να ισχύει πλέον το εξής αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικό: για τους περισσότερους ανθρώπους, για να το θέσουμε απλά και λαϊκά, "κομπιούτερ" (με την έννοια της συσκευής που αναλαμβάνει τις συνήθεις σχετικές "αποστολές") θα είναι σύντομα το κινητό τους τηλέφωνο και για λιγότερους ένας "κανονικός" ηλεκτρονικός υπολογιστής. Αυτό επηρεάζει άμεσα και τον τρόπο με τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι από το 2012 θα αναζητούν και θα αξιοποιούν τη Δικτυακή πληροφορία, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει ένα σωρό άλλα πράγματα. Θα έχει σαφώς ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, άλλωστε, τί αλλαγές στη συνήθεια των ανθρώπων θα έχει η μετάβαση αυτή όσον αφορά στο πώς χρησιμοποιούν τόσο τα smartphones, όσο και τα PC κάθε είδους σε 2 ή 3 χρόνια από σήμερα. Αν κρίνουμε από τα 3 που πέρασαν, μάλλον... πολύ διαφορετικά!