Είναι αυτό που έλεγαν οι πρόγονοί μας σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης "ουδέν καλόν αμιγές κακού": όσο η τεχνολογία προχωρά, επειδή είναι ο ανθρώπινος παράγοντας αυτός που την οδηγεί και την καθορίζει, προβλήματα λύνονται και προβλήματα... δημιουργούνται. Πρόσφατο παράδειγμα, η Apple: με το iPad φιλοδοξεί να "ανοίξει" στην αγορά μία καινούργια κατηγορία συσκευών, κατηγορία που αποτυχημένα προσπάθησαν συνεργατικά οι Microsoft, Intel, Dell, HP και άλλες μεγάλες εταιρείες να καθιερώσουν με τα Tablet PC και δεν τα κατάφεραν. Το iPad έχει τη δυναμική και τις προοπτικές να καταφέρει πολλά, όμως φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο πρόβλημα: τον κατακερματισμό της προϊοντικής σειράς της Apple, σειράς με διαφορετικές προδιαγραφές στο hardware, συνεχίζει όμως να στηρίζεται στο ίδιο software.
Πιο συγκεκριμένα: αυτή τη στιγμή το App Store, το πιο επιτυχημένο Δικτυακό κατάστημα software στην ιστορία της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, έχει να προσφέρει 130.000 διαφορετικές εφαρμογές, άλλες δωρεάν, άλλες προς πώληση. Ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες εφαρμογές εκτελούνται σε όλα τα iPhone και τα iPod Touch, αλλά πολλές όχι. Και το πρόβλημα αυτό του "θα λειτουργεί σωστά αυτή η εφαρμογή στη συσκευή μου;" θα γίνει κατά πολύ εντονότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, σε σημαντικό βαθμό λόγω και του iPad που ναι μεν εκτελεί αυτές τις εφαρμογές, αλλά θέτει άλλα standards για τις μελλοντικές.
Για παράδειγμα, τα apps που χρησιμοποιούν μικρόφωνο εκτελούνται κανονικά στο δεύτερης γενιάς iPod Touch, αλλά όχι στο πρώτης. Τα apps που χρησιμοποιούν την πυξίδα του iPhone 3GS δεν λειτουργούν καθόλου στο 3G. Το 3GS έχει επίσης άλλο υποσύστημα γραφικών από το 3G και περισσότερη μνήμη, γι' αυτό και κάποια games στο πρώτο λειτουργούν και στο δεύτερο όχι. Σε αυτές τις διαφορές, το iPad έρχεται να προσθέσει τη μεγαλύτερη οθόνη και την κατά πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, πιθανότατα διαφορετικό υποσύστημα γραφικών και σίγουρα περισσότερη μνήμη. Και το iPhone 4G, όταν με το καλό έλθει το καλοκαίρι; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει καλύτερες προδιαγραφές από το 3GS, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα παραπάνω συνθέτουν μία περίπλοκη κατάσταση για την Apple. Πώς θα εξασφαλίσει ότι ο κάτοχος μιας συσκευής της δεν θα αγοράσει κατά λάθος εφαρμογή που δεν λειτουργεί σε αυτήν; Πώς θα καταστήσει το App Store εύκολο στη χρήση, όταν οι εφαρμογές θα πρέπει να χωριστούν σε ομάδες, ανάλογα με το πού εκτελούνται σωστά; Πώς θα διευκολύνει τους δημιουργούς των apps ώστε αυτοί να "χτίζουν" τις εφαρμογές τους για π.χ. iPad και να τις "προσαρμόζουν" για iPhone; Θα εφαρμόσει ειδική εμπορική πολιτική για εκείνους που αγοράζουν π.χ. τη μία έκδοση της εφαρμογής αλλά θέλουν και την άλλη; Θα δίνει την άλλη π.χ. δωρεάν ή με έκπτωση; Απ' ότι φαίνεται, το App Store θα πρέπει μέσα στη χρονιά να αλλάξει μορφή, αν εννοεί η Apple να εξυπηρετεί με ενοποιημένο τρόπο ένα πελατειακό κοινό διαφορετικών "ταχυτήτων" (δηλαδή συσκευών). Για να δούμε!