Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, συνεχίστηκε τις επόμενες εβδομάδες και... "πήρε φωτιά" πριν από λίγες μέρες, όταν ένα δημοσίευμα της Nikkei λειτούργησε ως αφορμή για δεκάδες άλλα άρθρα με το ίδιο θέμα: το iPhone 12 Mini. Το μικρότερο κινητό που προσφέρει η Apple βασισμένο στον επεξεργαστή των μεγαλύτερων μοντέλων iPhone 12 δεν έχει σημειώσει αρκετές πωλήσεις, ξεπερνώντας με δυσκολία το 5% των συνολικών για όλα τα εμπορικά διαθέσιμα iPhone σήμερα. Σύμφωνα με την Nikkei η Apple έχει ζητήσει από προμηθευτές υποσυστημάτων της συσκευής να σταματήσουν να παραδίδουν εξαρτήματα γι' αυτήν, υπολογίζοντας μείωση στον ρυθμό παραγωγής του της τάξης του 70% ως τον Ιούνιο το λιγότερο.
Πρόκειται, φυσικά, για κλασική περίπτωση υλικού που προσφέρεται για τίτλους τύπου "ΑΠΟΤΥΧΙΑ της Apple!", του είδους που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν πολλά μέσα ενημέρωσης για τα προϊόντα της. Το πώς και το γιατί τα προϊόντα αυτά έχουν καταλήξει να οδηγούν σε τέτοια πόλωση όσον αφορά στην κάλυψή τους από τον Τύπο είναι θέμα συζήτησης για... άλλη ώρα, ένα ωστόσο πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο: οι πωλήσεις του iPhone 12 Mini ήταν όντως ασυνήθιστα χαμηλές σε σχέση με αυτές των άλλων μοντέλων της σειράς και σίγουρα χαμηλές αν ληφθεί στα υπ' όψιν το χαμηλότερο (σχετικά) κόστος του. Τί συνέβη, λοιπόν;
Πολλοί άνθρωποι πιθανώς έχουν πολλές διαφορετικές απόψεις γι' αυτό, μα το γεγονός ότι η ζήτηση για το iPhone 12 Mini είναι χαμηλή δεν εκπλήσσει. Δεν χρειάζεται καν να αναζητήσει κανείς έρευνες αγοράς ή στατιστικά στοιχεία, απλώς να... κοιτάξει γύρω του: είναι λίγοι, πάρα πολύ λίγοι πλέον οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μικρά κινητά. Δεν έχει να κάνει με τον επεξεργαστή τους ή την μνήμη λειτουργίας τους ή ο,τιδήποτε τέτοιο. Δεν έχει να κάνει ούτε καν με την μπαταρία. Έχει να κάνει με την οθόνη και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται πια τα smartphones: ως συσκευές πληροφοριών, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των όσων κάνουμε με αυτά σχετίζεται με την οθόνη αφής τους. Η φωνητική επικοινωνία ή και οι βιντεοκλήσεις απλώς δεν χρησιμοποιούνται όσο τα apps, οι Web browsers και η φωτογραφία - τα οποία όχι μόνο αξιοποιούν, αλλά χρειάζονται πια τις μεγάλες οθόνες.
Κι επανερχόμαστε στο iPhone 12 Mini. Είναι πάρα πολύ γρήγορο, είναι ικανό να αξιοποιήσει ακόμη και τα πλέον απαιτητικά apps, η κάμερά του είναι κλάσεις ανώτερη από αυτήν οποιουδήποτε άλλου "μικρού κινητού" και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα με το ένα χέρι - κάτι που ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται ή απλώς προτιμούν. Είναι μία συσκευή απίθανη, την οποία ο γράφων χρησιμοποίησε για δύο εβδομάδες σχεδόν και ήταν... πρακτικά διαρκής η έκπληξή του όταν σε κάθε είδους "αποστολή" αποδείκνυε πως είναι - σε τόσο μικρό μέγεθος - το ίδιο ισχυρή με το iPhone 12 Pro Max που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Το πρόβλημα: έδινε την αίσθηση πως περιορίζεται από την οθόνη του. Από την πρώτη στιγμή και κάθε μέρα. Το ερώτημα λοιπόν είναι: ποιός πραγματικά δεν διέκρινε κάτι τέτοιο στην Apple και δεν προέβλεψε τί θα συμβεί;
Ο κολοσσός του Cupertino μπορεί να το διέκρινε, μπορεί και όχι. Το αν και κατά πόσο η Apple προσπάθησε με την σειρά των iPhone 12 να... ικανοποιήσει τους πάντες το 2020 ή αν παρασύρθηκε από τους κάθε λογής αναλυτές που "έβλεπαν ένα κενό στην γκάμα των κινητών της" ή "διέκριναν ευκαιρία να ικανοποιήσει καταναλωτές που οι άλλοι κατασκευαστές είχαν εγκαταλείψει", δεν είναι σαφές. Αυτό που είναι πασιφανές είναι το γεγονός ότι αυτοί οι αναλυτές όχι απλώς έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους, αλλά έρχονταν σε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Ναι, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που, για ελάχιστους συγκεκριμένους λόγους, θα προτιμούσαν ένα "μικρό" iPhone από ένα "μεγάλο". Αν αυτοί οι άνθρωποι είναι αριθμητικά αρκετοί ώστε να δικαιολογήσουν τον σχεδιασμό, κατασκευή, την παραγωγή, την προώθηση, την διαφήμιση, τα μεταφορικά και την υποστήριξη που αυτό το "μικρό" iPhone απαιτεί ξεχωριστά από τα άλλα μοντέλα, είναι τελείως διαφορετική συζήτηση.
Ο Tim Cook, με την εμπειρία του στην διαχείριση της αλυσίδας παραγωγής της Apple, θα μπορούσε ή και θα έπρεπε να τα είχε προβλέψει όλα αυτά. Από την άλλη, ίσως τα προέβλεψε μα προσέγγισε το iPhone 12 Mini ως... πείραμα. Μία αστοχία τέτοιου τύπου δεν είναι αρκετή για να επηρεάσει τα γενικά οικονομικά της Apple έτσι κι αλλιώς, οπότε ίσως άξιζε τον κόπο ως... σφυγμομέτρηση, τρόπον τινά: υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στον κόσμο που θέλουν ένα "μικρό" iPhone αλλά απαιτούν αυτό να προσφέρει την επεξεργαστική δύναμη ενός "μεγάλου" iPhone; Η απάντηση ήταν και είναι ξεκάθαρη: όχι, δεν υπάρχουν, γιατί οι άνθρωποι που όντως χρειάζονται αυτήν την ισχύ χρειάζονται και την ευμεγέθη οθόνη των "μεγάλων" iPhone.
Είναι κρίμα, βέβαια, που όλα αυτά εν τέλει είναι πιθανό να οδηγήσουν την Apple στην κατασκευή μικρών κινητών α λα SE πλέον: μοντέλων iPhone συμπαγή και περισσότερο προσιτά, αλλά τεχνολογίας σε έναν βαθμό ξεπερασμένης. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τί σκοπεύει να κάνει ο κολοσσός του Cupertino με ένα ενδεχόμενο iPhone 13 Mini το φθινόπωρο, αλλά με τα παρόντα δεδομένα φαντάζει δύσκολο πλέον. Εκτός αν η σφυγμομέτρηση χρειάζεται δεύτερο αποτέλεσμα για επιβεβαίωση στα μάτια της Apple, ίσως; Τον Σεπτέμβριο, θα μάθουμε!