Logitech LightSpeed G515

Όμορφο, συμπαγές και πάνοπλο, για games και όχι μόνο

Είδος: Πληκτρολόγιο
Τιμή: €149,00

Εταιρία: Logitech
Διανομή: Logitech Greece

Η αγορά της τεχνολογίας έχει... εμμονή με την προσφορά απολύτως κορυφαίων και ακριβών προϊόντων σε οποιαδήποτε κατηγορία μπορεί να σκεφτεί κανείς, είτε αυτό έχει ενίοτε νόημα, είτε όχι - είναι, δε, οι ίδιοι οι κατασκευαστές αυτοί που δίνουν ενίοτε την εντύπωση πως, αν περνούσε απ' το χέρι τους, θα ασχολούνταν... αποκλειστικά με τα ακριβότερα μοντέλα ασχέτως του αν οι καταναλωτές ξεκάθαρα επιζητούν και περισσότερο προσιτά. Αυτό έχει να κάνει με τα σχετικά περιθώρια κέρδους, προφανώς, όμως ορισμένες φορές αποδεικνύεται πως είναι μεγαλύτερη και περισσότερο ενδιαφέρουσα πρόκληση οι κατασκευαστές να προσφέρουν ένα πολύ καλό μοντέλο σε χαμηλότερη τιμή απ' ότι να προσφέρουν ένα κορυφαίο σε πολύ υψηλή.

Αυτήν ακριβώς την πρόκληση δείχνει να... αποδέχθηκε η Logitech με το G515 LightSpeed TKL, το νέο της ασύρματο πληκτρολόγιο για gaming που θεωρητικά τοποθετείται "κάτω από" το περσινό κορυφαίο της, το Pro X TKL, καθώς και το δημοφιλές 915 TKL - από πλευράς τιμολογιακής, τουλάχιστον, αν και όχι από πλευράς προδιαγραφών. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το G515 για δυόμισι εβδομάδες με τα αγαπημένα μας PC games, αλλά και παράλληλα να κάνουμε με αυτό αρκετή παραγωγική δουλειά. Κατορθώνει να προσφέρει όσα περιμένει κανείς από ένα υψηλής ποιότητας μηχανικό πληκτρολόγιο για gaming, αλλά με σημαντικά λιγότερα χρήματα;


Από πλευράς σχεδιασμού, η Logitech έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο G515: η εταιρεία κατόρθωσε να ισορροπήσει την φαντεζί όψη που προσελκύει τους gamers σε αυτού του είδους τα περιφερειακά με την περισσότερο διακριτική που προτιμούν όσοι κάνουν και δουλειά με τους προσωπικούς υπολογιστές τους. Η διχρωμία γκρι/μαύρου στο πληκτρολόγιο που δοκιμάσαμε (κυκλοφορεί και σε λευκό/ανοιχτό γκρι) προσδίδει "σοβαρότητα" από μόνη της, αλλά οι PC gamers που αγαπούν τον φωτισμό RGB στα πάντα μπορούν να ρυθμίσουν πώς ακριβώς υποφωτίζεται κάθε ένα πλήκτρο του G515 δημιουργώντας έτσι ένα look περισσότερο... επιθετικό μεν, μοντέρνο δε που μπορεί πάντως να "ευθυγραμμιστεί" με αυτό οποιουδήποτε γραφείου. Το μινιμαλιστικό design αυτού του πληκτρολογίου είναι ένδειξη της εμπειρίας και της αυτοπεποίθησης που έχει η Logitech - θα εκτιμηθεί, δε, πολύ από όσους δεν αρέσκονται πια στα πληκτρολόγια υπερβολικά επιδεικτικού σχεδιασμού που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η αλήθεια είναι πως το πλαστικό στο περίβλημα του G515 και στο πάνω μέρος των πλήκτρων του δεν είναι το ίδιο πολυτελές ή υψηλής ποιότητας με αυτά των ακριβότερων πληκτρολογίων gaming της Logitech - αναμενόμενο κι αποδεκτό βάσει του κοινού στο οποίο απευθύνεται - είναι και τα δύο όμως καλύτερα απ' ό,τι συναντά κανείς σε άλλα παρόμοια προϊόντα της ίδιας ζώνης κόστους. Η Logitech έχει φροντίσει να προσφέρει υψηλή ποιότητα σε άλλους τομείς, ενδεχομένως σημαντικότερους: το G515, για παράδειγμα, παρά το εντυπωσιακά λεπτό του προφίλ "κάθεται" στο ακριβώς σωστό ύψος για την μέγιστη δυνατή εργονομία, είτε το προτιμά κανείς επίπεδο, είτε σε μικρή κλίση με την βοήθεια των υποστηρικτικών στο κάτω μέρος του. Όλα τα πλήκτρα έχουν την σωστή απόσταση μεταξύ τους παρά το συμπαγές μέγεθος του πληκτρολογίου - συμπαγές ακόμη και για τα δεδομένα των TKL, εκείνων δηλαδή που αφαιρούν τα αριθμητικά πλήκτρα στα δεξιά - ενώ άλλα μικρά μα χρήσιμα στοιχεία φανερώνουν προσοχή στην λεπτομέρεια, όπως τα διακριτικά LED λειτουργιών ή η υποδοχή αποθήκευσης του δέκτη USB στο πίσω μέρoς του G515.


Σημαντικότερο όλων, ωστόσο: η αίσθηση της χρήσης του νέου πληκτρολογίου της Logitech, σε όλα τα είδη PC games που δοκιμάσαμε καθώς και στο πλαίσιο παραγωγικής δουλειάς, είναι εξαιρετική. Η εταιρεία προσφέρει δύο διαφορετικών ειδών μηχανικούς διακόπτες για τα πλήκτρα του G515, τύπου tactile ή linear, και ο πρώτος που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε προσφέρει άκρως ικανοποιητική διαδρομή, ακρίβεια στην επαφή ενεργοποίησης του κάθε πλήκτρου και ομαλή "επιστροφή" στην ουδέτερη θέση όσο ελάχιστα άλλα πληκτρολόγια του είδους έχουμε χρησιμοποιήσει. Οι διακόπτες τύπου tactile είναι επίσης σχεδόν αθόρυβοι, κάτι πολύ σημαντικό για πολλούς καταναλωτές που εκ των πραγμάτων μοιράζονται τον χώρο δουλειάς ή gaming που αξιοποιούν, με άλλους.

Τα κορυφαία μηχανικά πληκτρολόγια της αγοράς, είτε έχουν σχεδιαστεί για gaming είτε για δουλειά, προσφέρουν την δυνατότητα εναλλάξιμων διακοπτών για τα πλήκτρα - κάτι που πολλοί αφοσιωμένοι PC gamers δείχνουν να εκτιμούν δεόντως αν προτιμούν έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανικού διακόπτη και δεν θέλουν να χρησιμοποιούν κανέναν άλλο. Το G515 δεν προσφέρει αυτήν την επιλογή, για μία σειρά από προφανείς λόγους, αλλά είναι πρακτικά βέβαιο πως το ευρύτερο κοινό στο οποίο απευθύνεται το συγκεκριμένο μοντέλο - καθώς και οι PC gamers που έχουν καταλήξει στον τύπο των μηχανικών διακοπτών που θέλουν στα πληκτρολόγιά τους και έχουν επιλέξει τον tactile - δεν θα έχει κανένα θέμα με αυτό. Ειδικά, μάλιστα, από την στιγμή που η αίσθηση των πλήκτρων του G515 είναι τόσο ικανοποιητική έως... απολαυστική, σε όλα τα συνήθη σενάρια χρήσης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ