Logitech LightSpeed G515

Όμορφο, συμπαγές και πάνοπλο, για games και όχι μόνο

Κάτι άλλο που θα ικανοποιήσει πλήρως τους κατόχους ενός Logitech G515, πέρα από την αίσθηση που προσφέρει στην πληκτρολόγηση ή στο gaming, είναι η γκάμα επιλογών διασύνδεσης που προσφέρει. Ενσωματώνει θύρα USB-C για ενσύρματη σύνδεση με οποιονδήποτε υπολογιστή μέσω USB-C ή USB-A (το συνοδευτικό καλώδιο αξιοποιεί το δεύτερο είδος θύρας), αξιοποιεί το ευρέως διαδεδομένο Bluetooth για εύκολη σύνδεση με μεγάλη γκάμα συσκευών, παραμένει όμως συμβατό και με το προηγμένο πρότυπο ασύρματης διασύνδεσης LightSpeed της Logitech μέσω του επίσης συνοδευτικού ασύρματου δέκτη αυτής της τεχνολογίας που μπορεί να τοποθετηθεί σε τυπική θύρα USB. Η διασύνδεση Bluetooth είναι φυσικά υπεραρκετή για απλή ασύρματη χρήση του G515 χωρίς μεγάλες απαιτήσεις, όπως π.χ. για δουλειά, ενώ οι PC gamers εννοείται πως θα αξιοποιήσουν τον δέκτη LightSpeed για βέλτιστα αποτελέσματα.

Πώς αποδίδει, λοιπόν, η διασύνδεση LightSpeed στα 10-12 διαφορετικά PC games που δοκιμάσαμε, με δεδομένο το γεγονός ότι οι αφοσιωμένοι παίκτες στην πλειοψηφία τους αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν ασύρματα πληκτρολόγια; Όπως αποδεικνύεται, η τεχνολογία της Logitech είναι απόλυτα ικανή να προσφέρει το είδος της απρόσκοπτης, σταθερής σύνδεσης που δεν πάσχει από καμία ουσιαστική καθυστέρηση, δίνοντας στο 99% των περιπτώσεων την ίδια εντύπωση που δίνει μία σύνδεση περιφερειακού με καλώδιο. Ναι, το LightSpeed είναι όντως τόσο αποτελεσματικό. Σαν μικρό... bonus, μπορεί να συνδέσει κανείς ασύρματα με τον ίδιο δέκτη και άλλα προϊόντα της Logitech που είναι συμβατά με αυτό το πρότυπο, όπως π.χ. οποιοδήποτε νεότερο μοντέλο gaming mouse της, έτσι ώστε το G515 και αυτό να χρειάζονται μόνο μία θύρα USB (σαφώς ευπρόσδεκτη ευκολία για τους κατόχους laptop).


Εξελιγμένα πληκτρολόγια όπως το συγκεκριμένο χρειάζονται και το αντίστοιχο λογισμικό για να αξιοποιηθούν πλήρως, η Logitech λοιπόν το προσφέρει σε... δύο επίπεδα. Στο "απλό", το app ονόματι G-Hub αναλαμβάνει όλα τα αναμενόμενα για προϊόν του είδους, όπως τις εκτενείς δυνατότητες ρύθμισης του υποφωτισμού RGB, την εναλλαγή προφίλ, την δημιουργία συντομεύσεων και την σύνδεσή τους με συγκεκριμένα πλήκτρα ή συνδυασμούς πλήκτρων, την μετακίνηση συγκεκριμένων λειτουργιών από το τυπικό τους πλήκτρο σε άλλο κ.α. Όλα όσα περιμένει εν έτει 2024 κανείς, με άλλα λόγια, απλώς αξίζουν αναφοράς γιατί η Logitech έχει διαμορφώσει έτσι το G-Hub ώστε να είναι κατανοητό και εύχρηστο ακόμη και για καταναλωτές που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει πληκτρολόγιο για gaming.

Μετά, βέβαια, υπάρχει και το... δεύτερο επίπεδο, αυτό του KeyControl. Πρόκειται για λογισμικό που επιτρέπει στους έμπειρους παίκτες με υψηλές απαιτήσεις να κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα με ένα G515, εφαρμόζοντας σε κάθε ένα πλήκτρο έως και 15 (!) διαφορετικές λειτουργίες - ανάλογα και με το εκάστοτε PC game προφανώς - μέσα από συνδυασμούς πλήκτρων που αλλάζουν τί μπορεί να κάνει το καθένα σε ποιές περιστάσεις. Το ίδιο σύστημα θα μπορούσε, θεωρητικά, να αξιοποιηθεί και από χρήστες δημιουργικών ή/και παραγωγικών εφαρμογών, επιτρέποντάς τους να συνθέσουν περίπλοκες μακροεντολές ή ακολουθίες μακροεντολών, εκτελέσιμες με το πάτημα ενός πλήκτρου ή συνδυασμού πλήκτρων. Όρεξη να έχει κανείς...


Κανένα τεχνολογικό προϊόν, πάντως, δεν είναι τέλειο και το G515 δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αυτονομία του σε ασύρματη χρήση, για παράδειγμα, "είναι ένα θέμα" λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο υποφωτισμός των πλήκτρων του. Τα γράμματα πάνω στα πλήκτρα δεν είναι "βαμμένα" με λευκό, όπως συνηθίζεται στα πληκτρολόγια, έτσι ώστε να φαίνεται με όλη του την ομορφιά αυτός ο ομολογουμένως εντυπωσιακός υποφωτισμός. Αυτό, ωστόσο, ταυτόχρονα σημαίνει πως για να βλέπει κανείς γράμματα και σύμβολα ο υποφωτισμός θα πρέπει να λειτουργεί μόνιμα, κάτι που προφανώς έχει συνέπεια στην αντοχή της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας του G515 (ακόμη κι όταν η ένταση του φωτός είναι ρυθμισμένη χαμηλά). Έτσι στις δοκιμές μας η αυτονομία του νέου πληκτρολογίου της Logitech κυμάνθηκε ανάμεσα στις 35 και τις 40 ώρες από πλήρη φόρτιση - χρονική διάρκεια αποδεκτή αλλά όχι αξιοσημείωτη.

Φυσικά το καλό με το G515 είναι πως χρησιμοποιείται κανονικά κι ενσύρματα ενώ παράλληλα φορτίζεται, οπότε δεν χάνεται η λειτουργικότητά του. Αν ο κάτοχός του αξιοποιήσει, άλλωστε, φορτιστή USB-C π.χ. για tablet ή laptop, το G515 φορτίζει κατά πολύ ταχύτερα συγκριτικά με το πόσο χρειάζεται να φορτιστεί πλήρως από την τυπική θύρα USB ενός Η/Υ. Κάποιοι αναφέρουν ως πιθανά αρνητικά του την έλλειψη στηρίγματος για τους καρπούς ή την απουσία πάνω στο ίδιο το πληκτρολόγιο θύρας USB ενεργής όταν είναι συνδεδεμένο στο εκάστοτε PC ενσύρματα, θεωρούμε ωστόσο πως λίγοι καταναλωτές στην πραγματικότητα θα είχαν πρόβλημα με αυτά.


Μόνη ουσιαστική αδυναμία του G515 παραμένει η αυτονομία του σε ασύρματη λειτουργία, όμως αυτή αφενός δεν επηρεάζει κάθε επίδοξο κάτοχό του - μόνο εκείνους που γνωρίζουν πως θα το χρησιμοποιούν για πάρα, μα πάρα πολλές ώρες συνεχόμενες κάθε φορά - αφετέρου δεν αρκεί για να αμαυρώσει την εικόνα ενός πάρα πολύ καλού προϊόντος συνολικά. Το G515 στα €149 είναι σημαντικά περισσότερο προσιτό από το νεότερο κορυφαίο ασύρματο πληκτρολόγιο της Logitech για gaming, το Pro X TKL (€229) αλλά και από την δημοφιλέστερη "ναυαρχίδα" της, το G915 TKL (€259), όντας τόσο καλό ή ακόμη και καλύτερο από αυτά σε ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα.

Η ποιότητα κατασκευής του μπορεί να μην κινείται στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ακριβότερων μοντέλων, αλλά δεν στερείται λειτουργικότητας σε κανέναν απολύτως τομέα σε σχέση με αυτά. Ως εκ τούτου είναι μία επιλογή που συστήνεται ανεπιφύλακτα τόσο σε όσους αναζητούν ένα ασύρματο πληκτρολόγιο υψηλών επιδόσεων για gaming, αλλά και σε όσους αναζητούν ένα μηχανικό πληκτρολόγιο με πολλές δυνατότητες. Σε όσους αναζητούν και τα δύο μαζί, προτείνεται... διπλά!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ