banner

Windows 8, τα νέα στοιχεία

Με άλλα λόγια, το ανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον. Τί σημαίνει πρακτικά;

Όλα αυτά θα ήταν σαφώς ευπρόσδεκτα και σίγουρα ελκυστικότερα, αν δεν υπήρχε ένα... μικρό θέμα: το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 8 έχει, στην ουσία, σχεδιαστεί για χρήση με οθόνες αφής. Είναι γεγονός ολοφάνερο από την πρώτη στιγμή που θα έλθει κανείς σ' επαφή μαζί του - και αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια επαφής με νέα συσκευή, κατάλληλα εξοπλισμένη με οθόνη αφής (laptop ή tablet ή συνδυασμό τους), τότε... όλα καλά. Έως super, μάλιστα. Αν συμβεί ωστόσο σε "παραδοσιακό" PC, αρκούν μερικά λεπτά για να συνειδητοποιήσει κανείς πως το πληκτρολόγιο και το mouse δεν μπορούν ν' αντικαταστήσουν επαρκώς την αφή πολλαπλών σημείων. Εξ ου και ο διχασμός που έχει προκύψει στην κοινότητα των (έμπειρων κυρίως) χρηστών Η/Υ: άλλοι καλοδέχονται το νέο περιβάλλον ως ένα πολλά υποσχόμενο "bonus" στη γνώριμη σχέση τους με τα Windows, που ενδέχεται να προσφέρει περισσότερα στο μέλλον, άλλοι θεωρούν ότι δυσκολεύει την καθημερινή χρήση ενός (παραδοσιακού πάντοτε) PC και δεν την εμπλουτίζει σε κάτι.

Η απάντηση, κατά τη γνώμη μας, βρίσκεται στο προαναφερθέν Live Tile της "Επιφάνειας Εργασίας". Αν και θα προτιμούσαμε, όπως έχουν δηλώσει πολλοί άλλοι χρήστες, να υπήρχε κάπου στις Ρυθμίσεις του λειτουργικού μία επιλογή για απευθείας είσοδο στο οικείο desktop, το κυριολεκτικά "ένα κλικ παραπάνω" για να εισέλθει κανείς από το νέο περιβάλλον στο γνώριμο δεν είναι πραγματικά κάτι το τραγικό. Σίγουρα όχι κάτι που με κάποιο τρόπο αλλοιώνει την καθημερινή χρήση Η/Υ όπως τη γνωρίζαμε - αντιθέτως, υποψιαζόμαστε πως είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι χρήστες που, ενώ αρχικά αντιμετώπισαν με δυσπιστία το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 8, θα βρουν ουκ ολίγες ενδιαφέρουσες γι' αυτούς εφαρμογές στο Windows Store. Εφαρμογές που αξιοποιούν αυτό ακριβώς το νέο στοιχείο και διαφορετικά δεν θα είχαν στη διάθεσή τους. Για όσους ακόμη και το "ένα κλικ παραπάνω" είναι θέμα, άλλωστε, υπάρχει πλειάδα από δωρεάν βοηθητικά προγραμματάκια (το αγαπημένο μας είναι το ClassicShell) που προσφέρουν σχετικές ρυθμίσεις και επιτρέπουν την απευθείας είσοδο στην επιφάνεια εργασίας των Windows, όπως ήταν πάντα.

Κάτι που επιδέχεται πολύ μεγαλύτερης συζήτησης, είναι το άλλο σχετικό νέο στοιχείο - ή μάλλον αλλαγή - που φέρνουν τα Windows 8: η αφαίρεση του Start Menu, δηλαδή του κουμπιού "Έναρξη" που καλεί το μενού με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα, επιλογές και ρυθμίσεις του εκάστοτε PC. Εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες έχουν "εκπαιδευτεί" από τα Windows 95 και μετά στη χρήση αυτού του μενού και, ομολογουμένως, η επιλογή της Microsoft να το αφαιρέσει εντελώς είναι παρακινδυνευμένη. Η αμερικανική εταιρεία το έκανε για να υπάρχει ομοιογένεια ανάμεσα στις εκδόσεις των Windows 8 και Windows RT (στα τελευταία όντως δεν έχει νόημα το Start Menu), στον κόσμο των PC ωστόσο η κίνηση έχει δημιουργήσει αντιδράσεις αναμενόμενες ή και δικαιολογημένες: αφού υπάρχει στην παραδοσιακή του μορφή το οικείο desktop, ίσως όντως θα έπρεπε να υπάρχει στην ολότητά του. Δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό σε κανέναν η αφαίρεση του Start Menu. Οι νέοι χρήστες των π.χ. tablet δεν θα το προτιμήσουν (γιατί η οθόνη αφής δεν διευκολύνει τη χρήση του ούτως ή άλλως), ενώ οι έμπειροι θα το αναζητούν για ένα σωρό πράγματα και κάποια στιγμή θα δυσανασχετήσουν με την "αντιπρόταση" της Microsoft, τη χρήση δηλαδή της λειτουργίας Search από την αρχική οθόνη των Windows 8 για την εύρεση της επιθυμητής εφαρμογής.

Μετά από καθημερινή χρήση δύο μηνών πλέον, το Αθηνόραμα Digital θεωρεί πως το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 8 έχει περιθώρια βελτίωσης, τόσο στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την πληροφορία, όσο και στον τρόπο με τον οποίο βοηθά τον χρήστη να τη βρει. Έχουμε, ωστόσο, εμπιστοσύνη στη Microsoft: είναι μια εταιρεία που αποδέχεται με τρόπο γόνιμο τα μηνύματα του απίθανα μεγάλου κοινού της και δεν θα διστάσει να βελτιώσει τα Windows 8 με ανανεώσεις και αλλαγές αν αυτό γίνει φανερό πως χρειάζεται. Για την ώρα, δεν μπορεί να μην απονείμει κανείς τα εύσημα στην αμερικανική εταιρεία για το τολμηρό βήμα που κάνει, προκειμένου να φέρει τα Windows σε πολύ μεγαλύτερη γκάμα συσκευών απ' ότι τα παραδοσιακά PC. Όλοι γνωρίζουμε πόσο πολλά υποσχόμενο είναι το μέλλον για τις φορητές συσκευές κάθε είδους και πόσο αποτελεσματικό μέσο χρήσης οι οθόνες αφής. Πανελάχιστες ωστόσο εταιρείες θα ρίσκαραν την ηγετική θέση που έχουν στην αγορά, προκειμένου να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες ενός κοινού που οι ίδιες "εκπαίδευσαν" για δεκαετίες σε συγκεκριμένους τρόπους χρήσης των προϊόντων της. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner