Οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει ποιοτικό υλικό τεχνολογίας χρωματικής απεικόνισης HDR σε ικανές τηλεοράσεις το γνωρίζει ήδη, έχουμε ωστόσο πλέον και... πιστοποιημένη απόδειξη της εντύπωσης αυτής: η βρετανική εταιρεία ερευνών και ανάλυσης αγοράς IHS Markit στην έκθεσή της για το 2017 και τα επόμενα χρόνια επιβεβαιώνει πως "η τεχνολογία HDR είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στην κατηγορία των τηλεοράσεων σήμερα" και πως "είναι το χαρακτηριστικό που θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε όλες τις κατηγορίες τηλεοράσεων και όλες τις ζώνες τιμών με σταθερά αυξητικούς ρυθμούς στο μέλλον".
Η IHS προβλέπει πως μέχρι το τέλος του 2017 οι τηλεοράσεις που μπορούν να διαχειριστούν περιεχόμενο χρωματικής απόδοσης HDR θα ξεπεράσουν τα 12 εκατομμύρια σε πωλήσεις, αλλά και ότι οι αντίστοιχες πωλήσεις έως το 2021 θα έχουν πλησιάζει τα 48 εκατομμύρια παγκοσμίως. Ενδιαφέρων (και σωστός) είναι ο διαχωρισμός που κάνει η IHS ανάμεσα στις τηλεοράσεις τεχνολογίας HDR που είναι απλώς "συμβατές" και σε αυτές που είναι αληθινά ικανές να αποδώσουν τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης χρωματικής απεικόνισης: τα μοντέλα τηλεοράσεων της δεύτερης κατηγορίας θα πρέπει, ανεξαρτήτως τεχνολογίας προβολής, να είναι σε θέση να αποδώσουν το λιγότερο 500 nits "λαμπρότητας" (luminance) ώστε ο θεατής να είναι όντως σε θέση να διακρίνει στην οθόνη τα πρόσθετα χρώματα και την αυξημένη φωτεινότητα στα στοιχεία της εικόνας που γίνονται εντονότερα μέσω HDR.
Στην έκθεσή της, με άλλα λόγια, η IHS εμμέσως πλην σαφώς εντοπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο προωθούνται οι τηλεοράσεις "τεχνολογίας HDR" σήμερα: πάρα πολλές από αυτές δεν πλησιάζουν καν τα 300-350 nits "λαμπρότητας", όμως συνεχίζουν να φέρουν στην συσκευασία και στα διαφημιστικά φυλάδια το λογότυπο HDR απλώς και μόνο επειδή δέχονται (δεν απορρίπτουν) το υλικό αυτό - ασχέτως αν μπορούν στην πραγματικότητα να το απεικονίσουν ή όχι. Πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα που θα αναλύσουμε διεξοδικά πολύ σύντομα, με σαφείς αναφορές σε κατασκευαστές και μοντέλα.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η IHS θεωρεί μόνο το 23% των τηλεοράσεων που θα πωληθούν φέτος ως "τεχνολογίας HDR" - ικανό δηλαδή "να προσφέρει σωστά την εμπειρία θέασης" που η τεχνολογία αυτή υπόσχεται. Η βρετανική εταιρεία ανάλυσης αγοράς προβλέπει, δε, πως θα είναι σχεδόν 90 εκατομμύρια οι τηλεοράσεις "συμβατές με HDR" που θα πωληθούν έως το τέλος του 2021 παγκοσμίως. Αν αφαιρέσει κανείς από αυτά τα 90 εκατομμύρια τα 48 των "σωστών" τηλεοράσεων HDR που η IHS θεωρεί πως θα έχουν πωληθεί στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, έχει όχι λιγότερους από 42 εκατομμύρια (!) καταναλωτές που πρακτικά θα εξαπατηθούν με την αγορά των μόνο "συμβατών" τηλεοράσεων HDR.
Τα καλά νέα σε όλα αυτά, ολοφάνερα, εντοπίζονται στο γεγονός ότι κάθε χρόνο λογικά θα αυξάνεται το ποσοστό των τηλεοράσεων ικανών ν' απεικονίσουν περιεχόμενο HDR όπως τού αξίζει: τα κορυφαία μοντέλα θα γίνονται όλο και καλύτερα (υψηλότερα επίπεδα nits), ενώ αυτά της μέσης κατηγορίας ή και κάποια της εισαγωγικής θα πληρούν τουλάχιστον το "προαπαιτούμενο", κατά την IHS, των 500 nits. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να αποφύγουν τόσα εκατομμύρια καταναλωτών την έμμεση εξαπάτηση και την οποιαδήποτε άστοχη αγορά, χρειάζεται ενημέρωση επίμονη εκ μέρους των κλαδικών μέσων. Ακριβώς ό,τι σκοπεύαμε να προσφέρουμε ούτως ή άλλως, οπότε... επανερχόμαστε στο θέμα σύντομα!