banner

Apple TV: φιλοδοξίες... άλλου επιπέδου!

Το media player όχι πια απλό χόμπι για τους Αμερικανούς - όλα τα σημαντικά στοιχεία

Η σχετική Δικτυακή φημολογία αποδείχθηκε απόλυτα ακριβής, λοιπόν: η Apple θα επιδιώξει επισήμως (α) να διεκδικήσει μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων των gamers και (β) να θέσει τις βάσεις για συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες που θα λειτουργούν μέσω iTunes και όχι με τον "παραδοσιακό" αποκωδικοποιητή παρόχων, με νέα έκδοση του μέχρι πρότινος περιορισμένου σε δυνατότητες Apple TV. Η ριζικά ανανεωμένη συσκευή ενσωματώνει ισχυρό κεντρικό επεξεργαστή - τον Α8, αυτόν των περυσινών iPhone 6 δηλαδή - αποθηκευτικό χώρο για την εγκατάσταση apps από το δικό της τμήμα του App Store, καθώς και λειτουργικό σύστημα ειδικά σχεδιασμένο γι' αυτήν, ώστε οι προγραμματιστές να αναπτύσσουν όλων των ειδών τις εφαρμογές βάσει των δυνατοτήτων της.

Το νέο Apple TV δεν διαφέρει σχεδιαστικά από τον προκάτοχό του, παραμένοντας και στις ίδιες περίπου διαστάσεις (κατά τι ψηλότερο). Είναι, με άλλα λόγια, λιτού design και μικρό σε μέγεθος. Ενσωματώνει το τροφοδοτικό του (πάντοτε βολικό αυτό) και φέρει τις ίδιες βασικές θύρες σύνδεσης στο πίσω μέρος του - HDMI και Ethernet για ενσύρματη ένταξη σε τοπικό οικιακό δίκτυο. Η θύρα USB-C που βρίσκεται πάνω από αυτές δεν είναι αξιοποιήσιμη από τον χρήστη για π.χ. επέκταση του αποθηκευτικού χώρου του Apple TV, αλλά μόνο από τους τεχνικούς της εταιρείας για διάγνωση προβλημάτων. Στον τομέα της ασύρματης διασύνδεσης προσφέρει, εκτός από την θύρα υπερύρθων για σχετικά τηλεκοντρόλ, τόσο Wi-Fi AC για Δικτυακή σύνδεση όσο και Bluetooth 4.0 για επικοινωνία με άλλες συσκευές ή χειριστήρια - το νέο τηλεκοντρόλ της Apple αξιοποιεί το Bluetooth, όχι τη θύρα υπερύθρων, έτσι ώστε να μη χρειάζεται οπτική επαφή ανάμεσα σε αυτό και τη συσκευή.

Αυτό το τηλεκοντρόλ είναι, ομολογουμένως, η... "μισή ιστορία" όσον αφορά στο Apple TV. Αφενός φέρει στο πάνω μέρος του επιφάνεια αφής, μικρή σε εμβαδόν βέβαια αλλά περισσότερο ευαίσθητη ώστε να διευκολύνει την "κίνηση" στην οθόνη: με τη βοήθεια αυτής της επιφάνειας η πλοήγηση και κατάδειξη στα περιεχόμενα μίας τηλεοπτικής οθόνης καθίσταται ευκολότερη. Αφετέρου το τηλεκοντρόλ αυτό ενσωματώνει μικρόφωνα, τα οποία "συλλαμβάνουν" φωνητικές εντολές από τον χρήση και τις μεταφέρουν στο Apple TV: από κει και πέρα αναλαμβάνει η γνωστή από τα iPhone "ψηφιακή βοηθός" Siri, η οποία εμφανίζει αποτελέσματα αναζητήσεων - ταινίες, σειρές, μουσική, games - και διεκπεραιώνει απλές λειτουργίες βάσει των λέξεων που σε φυσική γλώσσα έχει χρησιμοποιήσει ο θεατής. Το τηλεκοντρόλ, τέλος, ενσωματώνει και αισθητήρες κίνησης, οπότε θεωρητικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και όπως τα χειριστήρια του Wii - η συγκεκριμένη δυνατότητα ωστόσο δεν επιδείχθηκε και δεν έχουμε ιδέα του αν και κατά πόσο θα είναι αρκετά ακριβής ώστε να θεωρηθεί "επίσημος" τρόπος χειρισμού σε games δημιουργημένα για το Apple TV.

Ομολογουμένως τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι στ' αλήθεια καινούργιο: φωνητική αναζήτηση και χειρισμό προσφέρουν τα media players της Amazon εδώ και πάρα πολύ καιρό, τηλεκοντρόλ με επιφάνεια αφής ουκ ολίγοι κατασκευαστές εδώ και επίσης αρκετό καιρό, ενώ τα... Wiimote έχουν χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια καταναλωτές ήδη. Η Apple, ωστόσο, είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που μπορεί να "εναρμονίσει" επιτυχημένα το hardware με το software, ακόμη κι αν το πρώτο δεν είναι στην ουσία καινοτομικό. Γι' αυτό και θεωρούμε πως η χρήση του λειτουργικού της νέας της συσκευής, το TVOS, μπορεί όντως να προσφέρει σε βάθος χρόνου εμπειρία χρήσης συνολικά καλύτερη από αυτήν που προσφέρουν οι Smart TV της αγοράς αυτή τη στιγμή (που δεν ενσωματώνουν βέβαια επεξεργαστές επιπέδου Α8 και την ώριμη πια τεχνολογία αναγνώρισης φωνής της Siri).

Σε αυτό το τελευταίο, το θέμα του software, θα κριθούν εν τέλει όλα. Αν μέσα στον πρώτο χρόνο διαδρομής του Apple TV εμφανιστούν στο App Store του εφαρμογές και games υψηλού ποιοτικά επιπέδου, τότε το προϊόν των Αμερικανών θα ξεχωρίσει από τον τυπικό του ανταγωνισμό - media players με απλοϊκά apps όπως τα Roku ή τα WD TV Live - και θα διεκδικήσει δική του θέση με δικά της πλεονεκτήματα. Η Apple από την πλευρά της προσφέρει ήδη την απαραίτητη υποδομή σε βοηθητικό λογισμικό ώστε οι προγραμματιστές να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους από τα iPhone/iPad στο Apple TV. Η αμερικανική εταιρεία δεν έχει κάνει βέβαια και... ό,τι μπορούσε ακριβώς όσον αφορά στην τιμολόγηση των νέων Apple TV, αφού στα $149 με αποθηκευτικό χώρο 32 GB και στα $199 με 64 GB δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση προσιτά γι' αυτήν την κατηγορία προϊόντος.

Μπορούμε, ωστόσο, ευκολότατα να φανταστούμε πάρα πολλούς κατόχους άλλων προϊόντων της Apple να αγοράζουν το νέο Apple TV όχι μόνο για τη συνεργασία του με τα iPhone/iPad/Mac κλπ., αλλά και για την πρακτικά δεδομένη κυκλοφορία των λεγόμενων universal apps για όλες αυτές τις συσκευές. Με αυτές θα αγοράζει κανείς κάποιο κορυφαίο video game όπως π.χ. κάποιο επόμενο Infinity Blade για iPhone και θα είναι σε θέση να έχει χωρίς πρόσθετο κόστος και την έκδοση για Apple TV στην τηλεόραση του σαλονιού του. Εννοείται ότι, όπως πάντα, θα είναι τα apps που έχουν σχεδιαστεί ειδικά και αποκλειστικά για Apple TV αυτά που θα αναδείξουν την συσκευή, όμως - όπως μπορούν να βεβαιώσουν οι κάτοχοι PS3, PS4 και PS Vita - δεν είναι καθόλου, μα καθόλου κακό να πληρώνεις μία ενιαία τιμή για ένα app και να την χρησιμοποιείς σε περισσότερες από μία συσκευές. Για την ώρα "κρατάμε" το γενναίο "restart" της Apple για το μέχρι χθες... περιφρονημένο της media player και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από αυτό. Για τα υπόλοιπα... το μέλλον θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner