CES 2017, Samsung: νέες τηλεοράσεις, μεγάλες προσδοκίες

Οι Κορεάτες εξελίσσουν την τεχνολογία Quantum Dot, προκαλούν ανοιχτά τις OLED

Η Samsung είχε, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, πληθωρική παρουσία στην μεγαλύτερη αμερικανική τεχνολογική έκθεση, την CES, που μόλις ολοκληρώθηκε, όμως δικαιολογημένα η προσοχή όλων ήταν εστιασμένη στις καινούργιες τηλεοράσεις του κορεατικού κολοσσού - όχι μόνο επειδή ο ανταγωνισμός του, δηλαδή οι LG, Sony και Panasonic, παρουσίασε άκρως εντυπωσιακά μοντέλα βασισμένα στην τεχνολογία OLED, αλλά και επειδή η Samsung... φρόντισε να "δημιουργήσει εντάσεις" τις προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις της περί ανωτερότητας της δικής της τεχνολογίας οθονών, αυτές που ονομάζει QLED. Οι Κορεάτες έχουν ολοφάνερα μεγάλες προσδοκίες από την τεχνολογία αυτή αλλά, κοιτώντας πέρα από τις πάντοτε... θεαματικές και προκλητικές δηλώσεις που τα στελέχη marketing της Samsung κάνουν για λόγους εντυπωσιασμού, πολλά απομένουν ν' αποδειχθούν στην πράξη.

Η τεχνολογία QLED δεν είναι αυτή για την οποία η Samsung πρόσφατα εξαγόρασε την QD Vision - εκείνη η τεχνολογία προβολής βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης - αλλά μία μετεξέλιξη της τεχνολογίας Quantum Dot που οι Κορεάτες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει σε πολλά μοντέλα τηλεοράσεών τους του 2016. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, αυτό που η Samsung κατάφερε να πετύχει με την τεχνολογία QLED είναι αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια, τα quantum dots, να μην χρειάζονται να λάβουν φως για να παράξουν χρώματα, αλλά να κάνουν το ίδιο λαμβάνοντας απλώς ηλεκτρόνια. Με αυτόν τον τρόπο στην οθόνη μιας τηλεόρασης QLED είναι εφικτός ο έλεγχος κάθε pixel ξεχωριστά, όπως γίνεται στις OLED αλλά όχι στις LED/LCD.

Η παραπάνω βελτίωση στην λειτουργία των quantum dots θεωρητικά μπορεί να προσφέρει τα πλεονεκτήματα και των δύο τεχνολογιών μαζί, των OLED και LED/LCD δηλαδή: εξαιρετική απόδοση του μαύρου και πολύ μεγάλο δείκτη αντίθεσης, αφενός, αφετέρου ζωηρά χρώματα και υψηλή "λαμπρότητα" (luminance), άνω των 1500 nits, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα ποιοτική απόδοση της εικόνας HDR. H Samsung προσθέτει στα παραπάνω τις ευρείες γωνίες θέασης, την κάλυψη του 100% της χρωματικής γκάμας DCI-P3 και την δυνατότητα χρήσης των αναβαθμισμένων quantum dots τόσο σε κυρτές, όσο και σε επίπεδες τηλεοράσεις. Η οθόνη προβολής αυτή καθ' αυτή, πάντως, δεν παύει να είναι LED/LCD, οπότε δεν μιλάμε για νέα τεχνολογία προβολής, αλλά για βελτίωση υφιστάμενης - με το πλεονέκτημα, ωστόσο, ότι είναι σημαντικά φθηνότερη στην υλοποίηση και κατασκευή από την τεχνολογία OLED, κάτι που προσφέρει στην Samsung την ευκαιρία να γίνει επιθετική τιμολογιακά, αν το θελήσει.

Στην υλοποίηση QLED θα είναι βασισμένες οι σειρές Q9, Q8 και Q7: η τρίτη θα έχει διαθέσιμα μοντέλα τηλεοράσεων κυρτά ή επίπεδα, η δεύτερη κυρτά ενώ η πρώτη, η κορυφαία της Samsung για το 2017, μόνο επίπεδα (και θα προσφέρει την μεγαλύτερη διαγώνιο στις 88 ίντσες). Οι τηλεοράσεις αυτές θα διαθέτουν και το σύστημα συνδέσεων One Connect, το οποίο υποτίθεται πως βοηθά στο "συμμάζεμα" των ακαλαίσθητων καλωδίων σύνδεσης μαζεύοντάς τα σε εξωτερικό κουτί, αρκεί φυσικά να... υπάρχει κάπου για να μπορεί να το "κρύψει" κανείς αυτό. Οι Κορεάτες έχουν επίσης σχεδιάσει ένα νέο σύστημα τοποθέτησης των τηλεοράσεών τους σε τοίχο, που επιτρέπει την στήριξή τους σε αυτόν πιο κοντά από ποτέ προσφέροντας καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα συνολικά, καθώς και ειδικές επιδαπέδιες βάσεις εντυπωσιακού design για τα μεγαλύτερα σε διαγώνιο μοντέλα. Όλα τα παραπάνω αξεσουάρ θα είναι διαθέσιμα μαζί με τις τηλεοράσεις στις οποίες αντιστοιχούν, σταδιακά από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όλες οι παραπάνω τηλεοράσεις θα στηρίζονται στην νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Samsung, το Tizen 3.0, το οποίο δείχνει περισσότερο "τακτοποιημένο" κι εξελιγμένο, συνεχίζει ωστόσο να υπολείπεται σε τραγικό βαθμό σε διαθέσιμα apps καθώς δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανεξάρτητων προγραμματιστών σε ικανοποιητικό βαθμό. Στο πλαίσιο της CES 2017 η Samsung παρουσίασε επίσης δύο νέα Ultra HD Blu-ray player: το Μ9500, το καλύτερο εκ των δύο, προσφέρει εκτενείς δυνατότητες ασύρματης διασύνδεσης με ποικιλία συσκευών για άντληση περιεχομένου από εκεί αλλά και για συνεργασία με αυτά για προβολή Δικτυακού περιεχομένου... σε αυτές (!). Οι Κορεάτες θα προσφέρουν και ένα δεύτερο UHD BD player βασικού επιπέδου, όπως το περυσινό Κ8500, προφανώς με χαμηλότερο κόστος. Τιμές πώλησης και ημερομηνίες κυκλοφορίας για όλα τα παραπάνω θα γνωστοποιηθούν στις αρχές της άνοιξης. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ