H έκθεση CES, με την οποία ξεκινά στην ουσία κάθε τεχνολογική χρονιά εδώ και τρεις δεκαετίες σχεδόν, δικαίως θεωρείται από τις μεγαλύτερες του κλάδου και πιθανώς η σημαντικότερη: είναι εκείνη η εβδομάδα του Γενάρη κατά την οποία οι μεγάλες πολυεθνικές αποκαλύπτουν τα μελλοντικά σχέδιά τους, διαμορφώνοντας τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην αγορά βραχυπρόθεσμα. Η CES 2018, ωστόσο, που μόλις έκλεισε τις πύλες της, ήταν διαφορετική: ήταν η πρώτη που, μετά από πάρα πολύ καιρό, όλες εκείνες τις τάσεις που διακρίναμε αλλά... υπομονετικά αναμέναμε κάποια στιγμή να εκδηλωθούν, τις έκανε προϊόντα και υπηρεσίες που το κοινό θα είναι σε θέση να αγοράσει και να εντάξει στην καθημερινή του ζωή όχι "κάποια στιγμή στο μέλλον", αλλά σύντομα. Ίσως και φέτος.
Καταμετρούμε τέτοιες τάσεις: η διασύνδεση μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, τόσο σε εξοπλισμό υποδομής όσο και σε συσκευές για το κοινό, τόσο για επικοινωνία, όσο και για άλλες εφαρμογές (όπως τ' αυτοδηγούμενα αυτοκίνητα). Μιλώντας γι' αυτοδηγούμενα αυτοκίνητα, το 2018 είναι η χρονιά που θα δούμε τα πρώτα αληθινά καταναλωτικά, υποβοηθούμενα και από υποσυστήματα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να εξασφαλίζεται η απροβλημάτιστη πορεία τους ακόμη και σε ξαφνικές αλλαγές συνθηκών. Μιλώντας για τεχνητή νοημοσύνη, αυτή δεν θα στηρίζει πια μόνο ψηφικούς βοηθούς με φωνητικό χειρισμό και μόνιμη σύνδεση στο Internet, αλλά και φορητές συσκευές όλων των ειδών. Μιλώντας για ψηφιακούς βοηθούς, αυτοί δεν αναλαμβάνουν πλέον μόνο απλά και συγκεκριμένα πράγματα στο σύγχρονο ψηφιακό σπίτι, αλλά πρακτικά τα πάντα, φέρνοντας την εικόνα του άλλοτε... επιστημονικής φαντασίας smart home πιο κοντά στην πραγματικότητα από ποτέ.
Από τα παραπάνω εύκολα διακρίνεται το άλλο σημαντικό συμπέρασμα απ' όσα επιδείχθηκαν στην CES 2018: οι διάφορες τεχνολογίες οφείλουν επιτέλους να συγκλίνουν και να συνεργαστούν προς όφελος του καταναλωτικού κοινού, αντί να διεκδικούν η κάθε μία δικό της απομονωμένο μερίδιο αγοράς και να τού προκαλούν σύγχυση - και οι κατασκευαστές δείχνουν να καταλαβαίνουν την επιβεβλημένη αυτή ανάγκη. Οι συνέργειες ανάμεσα στην Google, την Amazon και τους κατασκευαστές όλων των ειδών οικιακών συσκευών και συστημάτων ασφαλείας ή παρακολούθησης για αποτελεσματικό, πλήρη φωνητικό έλεγχο ενός smart home είναι μία καλή αρχή που ελπίζουμε να έχει συνέχεια.
Σε άλλους τομείς είχαμε εξελίξεις λίγο έως πολύ αναμενόμενες αλλά πάντοτε ευπρόσδεκτες: λεπτότερα και ισχυρότερα laptop (ξεχώρισε το Swift 7 της Acer), μικρότερους αλλά φωτεινότερους προβολείς (ξεχώρισε ο LSPX-A1 της Sony), ικανότερα συστήματα εικονικής πραγματικότητας (ξεχώρισε το Vive Pro της HTC) και οθόνες Η/Υ με απεικόνιση πειστικότερη από ποτέ (ξεχώρισε η ProArt PQ22UC της Asus). Η φετινή CES σηματοδότησε επίσης την επιστροφή ενός εμβληματικού gadget (του θρυλικού σκύλου-ρομπότ Aibo της Sony), την εμφάνιση μίας ανήκουστης συμμαχίας (επεξεργαστές Intel με ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών της AMD), την επιστροφή της προσπάθειας χρήσης κινητού ως πλήρες laptop (με το Project Linda για τα smartphones της Razer), αλλά και την επίσημη άφιξη του πρώτου αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων πλήρως ενσωματωμένου σε οθόνη, όπως προσπάθησαν και απέτυχαν να κάνουν οι Samsung και Apple πέρυσι (από την κινεζική Vivo).
Με τον τομέα των τηλεοράσεων να επιφυλάσσει φέτος εκπλήξεις (αλλά και να δίνει περισσότερες υποσχέσεις απ' ότι άλλες προϊοντικές κατηγορίες για τα επόμενα χρόνια), και τον τομέα των προσωπικών υπολογιστών, της εικονικής πραγματικότητας και της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας να πλησιάζει ο ένας τον άλλο κάθε χρόνο και πιο πολύ, ένα είναι το βέβαιο: με ακρογωνιαίο λίθο το Internet η επικοινωνία, η ενημέρωση και η διασκέδαση του ευρύτερου κοινού στο σαλόνι από την μία, στο αυτοκίνητο, στο μετρό ή οπουδήποτε "εκεί έξω" από την άλλη θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο ομοιογενής από ποτέ. Σύντομα θα ξεκινήσουμε να προαπαιτούμε την δυνατότητα να έχουμε και τα τρία με την ίδια άνεση και παρόμοιο τρόπο παντού κι οποτεδήποτε. Και αν η CES 2018 ήταν ενδεικτική, τότε είμαστε σαφώς... "σε καλό δρόμο". Κι ας δείχνει αυτός, για την ώρα, ανηφορικός!