CES 2018: οι τηλεοράσεις του μέλλοντός μας

Του όχι και τόσο μακρινού, πάντως, μα σίγουρα άκρως εντυπωσιακού για τα σημερινά δεδομένα

Οι πρώτες "κρίσιμες" ημέρες της έκθεσης CES πέρασαν και... κακά τα ψέματα: σημαντικό ποσοστό της προσοχής όλων των μέσων ενημέρωσης - όπως κάθε χρόνο άλλωστε και όχι τυχαία - συγκέντρωσαν οι τηλεοράσεις που θα διεκδικήσουν τα χρήματα του παγκόσμιου κοινού το επόμενο δωδεκάμηνο. Εκτός όμως από αυτά τα μοντέλα που επέδειξαν οι Sony, Samsung, LG και Panasonic με σκοπό να τις διαθέσουν στο εμπόριο φέτος, επιδείχθηκαν και μοντέλα εργαστηριακά ή πειραματικά. Αυτά είτε δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2018 ή και το 2019 για λόγους κατασκευαστικούς, είτε υπάρχει μεν ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν αλλά σε περιορισμένη κλίμακα και απίθανα υψηλές τιμές πώλησης. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως δεν παραμένουν συναρπαστικές ενδείξεις τεχνολογικής εξέλιξης στην κατηγορία και πως, κατά συνέπεια, δεν αξίζουν αναφοράς ξεχωριστής!

Η Samsung επέδειξε, όπως ήδη αναφέραμε αναλυτικά, την πρώτη "επεκτάσιμη" τηλεόραση, με την έννοια πως αυτή μπορεί να μεγαλώσει σε διαγώνιο "σε δεύτερο χρόνο" με την χρήση της τεχνολογίας microLED. Η LG (μετά από χρόνια πολλαπλών demo σε πολύ μικρές διαγωνίους) επέδειξε την πρώτη τηλεόραση OLED 65 ιντσών η οποία "τυλίγεται" και "ξετυλίγεται" ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε μικρό έπιπλο και να έχει πολλαπλές χρήσεις κι αναλογίες οθόνης. Η nVidia, όπως επίσης αναφέραμε αναλυτικά, επέδειξε τις πρώτες... τηλεοράσεις-monitor για PC gamers, με τα χαρακτηριστικά εξελιγμένων οθονών γραφείου αλλά διαγωνίους 55-65 ιντσών για χρήση (κυρίως μα όχι μόνο) στο σαλόνι.

Η Sony επέδειξε την πρώτη της τηλεόραση ανάλυσης 8Κ, η οποία δεν προσφέρει μόνο απίθανα υψηλό αριθμό pixel (7680x4320) αλλά, ίσως σημαντικότερο, απίθανα υψηλό δείκτη "λαμπρότητας" (luminance) που αγγίζει τα... 10.000 nits (!!!). Αν σκεφτεί κανείς πως η κορυφαία μέχρι σήμερα τηλεόραση της Sony για απεικόνιση περιεχομένου HDR, η περίφημη ZD9, δεν ξεπερνά τα 2000 nits (όπως και καμία άλλη τηλεόραση βέβαια), τα 10.000 nits είναι πάρα πολύ μεγάλο "άλμα μπροστά", το οποίο χρειάζεται και τον νέο επεξεργαστή εικόνας της Sony, τον X1 Ultimate, για να ελέγξει τόσο τον αριθμό των pixels όσο και τις αναρίθμητες χρωματικές διαβαθμίσεις που δημιουργούνται. Η πολύ φωτεινή ZD9 σε φωτογραφίες δίπλα σε αυτήν την πειραματική τηλεόραση της Sony δείχνει σχεδόν... μουντή συγκριτικά!

Τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ επέδειξαν και οι Samsung και LG - η πρώτη αξιοποιεί την τεχνολογία προβολής της QLED φυσικά - ή "QLED" αν θέλει να είναι κανείς ειλικρινής και ακριβής - ενώ η δεύτερη τεχνολογία προβολής OLED. Η πρώτη θα προσφέρεται στις 85 ίντσες ενώ η δεύτερη στις 88 και, παρά το γεγονός ότι ημερομηνία κυκλοφορίας δεν γνωστοποιήθηκε για καμία από τις δύο, ανεπίσημες πηγές θέλουν τους δύο κορεατικούς κολοσσούς να στοχεύουν το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Πολλά θα εξαρτηθούν, υποψιαζόμαστε, από στο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης που θα έχουν στην διάθεσή τους για θύρες HDMI έκδοσης 2.1 τις οποίες αυτές οι τηλεοράσεις θα χρειαστούν.

Η συζήτηση, φυσικά, για την πρακτική ανυπαρξία οποιουδήποτε είδους περιεχομένου σε ανάλυση εικόνας 8Κ, θα πρέπει να μετατεθεί στον... Ιανουάριο του 2019 το λιγότερο (όλα τα μοντέλα που επιδείχθηκαν ενσωματώνουν εξελιγμένα συστήματα πολλαπλασιασμού γραμμών ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο). Η συζήτηση, δε, του πόσο θα κοστίζει κάθε μία από αυτές τις τηλεοράσεις - με δεδομένο ότι σε αυτές τις διαγωνίους οι τηλεοράσεις εικόνας 4Κ κοστίζουν αυτή τη στιγμή €20.000 - μόνο... ακαδημαϊκά μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Ενδιαφέρει, δε, ακόμη λιγότερους ανθρώπους από τους ακαδημαϊκούς που θα μπορούσαν να καταθέσουν άποψη για το θέμα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ