CES 2021: η LG πρώτη με τηλεοράσεις MiniLED

Οι Κορεάτες στοχεύουν στην ανώτατη κατηγορία τηλεοράσεων LED/LCD για την επόμενη χρονιά - λεπτομέρειες

Σε μία όχι ακριβώς ασυνήθιστη μα σίγουρα αποτελεσματική κίνηση, η LG "βγήκε μπροστά" από τις υπόλοιπες μεγάλες κατασκευάστριες τηλεοράσεων πριν από λίγες ώρες κάνοντας την πρώτη της ανακοίνωση στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2021 που ξεκινά - εννοείται εικονικά κι όχι με τον παραδοσιακό τρόπο - στο Las Vegas στις 11 Ιανουαρίου. Οι Κορεάτες επιβεβαίωσαν με αυτήν τους την ανακοίνωση μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες φήμες που "έκαναν τον γύρο του Web" ούτως ή άλλως από το καλοκαίρι: η LG εγκαινιάζει νέα κατηγορία τηλεοράσεών της με την ονομασία QNED και φιλοδοξίες να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τις Samsung και Sony στον τομέα των κορυφαίων LED/LCD ανάλυσης 4Κ και 8Κ μέσα στο επόμενο έτος.

Η τεχνολογία QNED δεν είναι παρά η εκδοχή της LG των λεγόμενων υλοποιήσεων MiniLED, οι οποίες με την σειρά τους είναι εξελιγμένες μεν, αλλά υλοποιήσεις τεχνολογίας LED/LCD. Με υλοποίηση MiniLED είχε ως τώρα πειραματιστεί μόνο η TCL με ορισμένα μοντέλα στις ΗΠΑ και με θετικά, αλλά όχι θριαμβευτικά, αποτελέσματα. Οι QNED χρησιμοποιούν οθόνες LCD όπως π.χ. οι υπάρχουσες τηλεοράσεις NanoCell της LG, αλλά με τοπικό υποφωτισμό κατά πολύ ανώτερο έτσι ώστε να προσφέρουν ευδιάκριτα καλύτερο έλεγχο και να επιτυγχάνουν κατά πολύ υψηλότερο δείκτη αντίθεσης και σαφέστατα πειστικότερη απόδοση του μαύρου, τομείς στους οποίους οι LED/LCD εκ των πραγμάτων υπολείπονται των OLED.

Η περσινή "πρωταθλήτρια" στις ζώνες υποφωτισμού για παράδειγμα (όσες περισσότερες οι ζώνες υποφωτισμού τόσο υψηλότερη η ποιότητα απεικόνισης σε γενικές γραμμές) ήταν η Samsung Q950TS με περίπου 500 στο μοντέλο των 75 ιντσών, ενώ διαχρονική "πρωταθλήτρια" παραμένει η Sony με την θρυλική ZD9 και σχεδόν 900 ζώνες υποφωτισμού στην ίδια διαγώνιο. H LG ανακοίνωσε πως το πρώτο της μοντέλο QNED στις 86 ίντσες θα αξιοποιεί σχεδόν 30.000 φωτοδιόδους MiniLED, έτσι ώστε να προσφέρει σχεδόν 2500 ζώνες υποφωτισμού - σημαντικά περισσότερες από κάθε άλλο μοντέλο LED/LCD δικό της ή κάθε άλλου κατασκευαστή μέχρι σήμερα.

Βάσει αυτού του εξελιγμένου υποφωτισμού η LG υπόσχεται με τις νέες της QNED ακριβέστερη απόδοση χρώματος από ποτέ για τηλεόραση LED/LCD, λόγο αντίθεσης που αγγίζει το 1.000.000:1 και φωτεινότητα που ξεπερνά τα 3000 nits. Οι Κορεάτες υπογραμμίζουν πως οι QNED συνεχίζουν να υπολείπονται των OLED όσον αφορά στην συνολική ποιότητα εικόνας (οι OLED προσφέρουν τον έλεγχο σε επίπεδο pixel και το απόλυτο μαύρο που παίζουν μεγάλο ρόλο στην "κινηματογραφική" απεικόνιση αλλά και στο gaming), γι' αυτό και στην γενική της γκάμα τηλεοράσεων θα βρίσκονται πρακτικά στην δεύτερη θέση, κάτω δηλαδή από τις OLED του 2021.

Καθώς τηλεοράσεις QNED η LG θα προσφέρει τόσο σε ανάλυση 4Κ όσο και σε ανάλυση 8Κ, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε τί σημαίνουν τα παραπάνω και τιμολογιακά για το καταναλωτικό κοινό. Αν τα "μεγάλα" μοντέλα QNED κοστίζουν λιγότερα χρήματα από τα "εισαγωγικά" μοντέλα OLED της LG σε μικρότερες διαγωνίους - υποθέτουμε πως θα δούμε από τους Κορεάτες τις σειρές B1, C1, G1 και Z1 μέσα στο 2021 - και προσφέρουν όντως το επίπεδο απεικόνισης που υπόσχεται αυτή η νέα υλοποίηση, τότε η LG στο ανώτερο και ανώτατο τμήμα της αγοράς τηλεοράσεων θα βρίσκεται σε ευδιάκριτα πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτό, λοιπόν, αναμένουμε στις 11/1 ή λίγο νωρίτερα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ