Μπορεί το περίφημο και πολυσυζητημένο Google Glass να εξελίσσεται - όπως δείχνουν τα πράγματα, τουλάχιστον - σε μία από τις μεγαλύτερες... "φούσκες" των τελευταίων ετών στον κόσμο της τεχνολογίας, όμως το Hollywood δεν θέλει να αφήσει τίποτε στην τύχη: παρά το δραστικά μειωμένο ενδιαφέρον του κόσμου γι' αυτό, η όλη ιδέα των "φορετών συσκευών" (wearables) συνεχίζει να έχει προοπτική και ίσως κάποιο άλλο προϊόν αντίστοιχων δυνατοτήτων να αποδειχθεί επιτυχές. Έτσι το σκέφτηκε προφανώς o διάσημος οργανισμός MPAA (Motion Picture Association of America) και ένα σωματείο που εκπροσωπεί περισσότερα από 32.000 σινεμά στις ΗΠΑ και από κοινού... εξέδωσαν απαγορευτικό: τα προϊόντα τύπου Google Glass απαγορεύονται πλέον "διά ροπάλου" στις κινηματογραφικές αίθουσες, αυστηρότερα μάλιστα και από τα κινητά τηλέφωνα!
H ανακοίνωση δεν έχει να κάνει με το κοινωνικά αποδεκτό του πράγματος όσον αφορά στο Google Glass, φυσικά, όπως συμβαίνει σε άλλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ π.χ. εστιατόρια και bar. Εκεί το Google Glass κατά περίπτωση απαγορεύεται από τους καταστηματάρχες επειδή θεωρείται αδιακρισία να "κοιτά" κανείς τους θαμώνες με το Google Glass, καθώς έτσι μπορεί να τους φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί χωρίς να το καταλαβαίνουν (για τους... Glassholes έχουν γραφεί άρθρα επί άρθρων το τελευταίο 18μηνο). Ο MPAA και οι ιδιοκτήτες των σινεμά απαγορεύουν τη χρήση του Google Glass και άλλων προϊόντων αυτού του είδους επειδή φοβούνται πως θεατές που τα φορούν ενδέχεται να καταγράψουν ψηφιακά την εκάστοτε υπό προβολή ταινία και στη συνέχεια να την δημοσιοποιήσουν στο Internet, στερώντας από τα σινεμά πωλήσεις εισιτηρίων.
Η ανακοίνωση όχι μόνο απαγορεύει ρητά σε οποιονδήποτε θεατή να φορά τέτοια συσκευή, όχι μόνο ενθαρρύνει τους υπαλλήλους των σινεμά να κάνουν "τυχαίους ελέγχους" (sic) για κρυμμένες τέτοιες συσκευές στα ρούχα και ή τις τσάντες των εισερχόμενων στους χώρους τους, όχι μόνο προτείνουν κατά τη διάρκεια των προβολών τη χρήση γυαλιών υπερύθρων ακτίνων από τους υπαλλήλους για να εντοπίσουν τυχόν παραβάτες, αλλά υπογραμμίζει πως θα καλεί τις αστυνομικές αρχές για οποιαδήποτε περίπτωση θεωρήσει ύποπτη. Για π.χ. τα κινητά τηλέφωνα - με τα οποία ομολογουμένως γίνεται ουκ ολίγες φορές καταγραφή ταινιών μέσα σε αίθουσες - ισχύουν απλώς οι γνωστές επί της οθόνης προειδοποιήσεις, καθώς τα έχουν πρακτικά όλοι και η όποια έρευνα των θεατών θα εξελισσόταν σε... διαδικασία. Για τα "φορετά" προϊόντα τύπου Google Glass, ωστόσο, για κάποιο λόγο η ανακοίνωση δείχνει να είναι αυστηρότερη.
Ο κόσμος που έχει ασχοληθεί αρκετά με την κατηγορία των wearables ή ακόμη και συγκεκριμένα με τις δυνατότητες του Google Glass φυσικά... χαμογελά αυτή τη στιγμή: η ενσωματωμένη κάμερά του, σε κακές συνθήκες φωτισμού, θα συλλάβει video ποιότητας τόσο χαμηλής, ώστε ο "κίνδυνος" να διαρρεύσει μία ταινία πρώτης προβολής στο Internet με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ μικρός. Σήμερα. Εννοείται πως τα στελέχη του MPAA και οι κάτοχοι των κινηματογραφικών αιθουσών "φυλάνε τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά" στο μέλλον: μπορεί το παρόν Google Glass να μην είναι σε θέση πρακτικά να καταγράψει μία ταινία μέσα σε αίθουσα προβολής, προϊόντα αυτού του είδους ωστόσο τα επόμενα χρόνια ίσως να μπορούσαν. Η αυξημένη αυστηρότητα των σχετικών μέτρων, πάντως, αλλά και ο επιδεικτικός τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακοίνωση, προκαλεί εντύπωση. Περισσότερο θα έπρεπε να ανησυχούν, υποψιαζόμαστε, οι κινηματογραφικές για τις ατόφιες, κανονικές-κανονικότατες κόπιες ταινιών που διαρρέουν στο Internet μέσα από τα ίδια τους τα studios πολύ πριν κυκλοφορήσουν σε DVD/Blu-ray ή ακόμη και προβληθεί σε όλες τις αγορές, παρά για το... Google Glass. Όπως πάντα, ο καθείς κι η γνώμη του, φυσικά!