banner

HDMI 2.0: προδιαγραφές, επίσημες

Καλύτερη υποστήριξη στην εικόνα 4Κ, πρόσθετες δυνατότητες

Με όση ανυπομονησία και αν περιμένουμε μερικές συγκεκριμένες εξελίξεις στην αγορά του οικιακού κινηματογράφου, και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κι αν χρειαστεί η σχετική αναμονή, πάντα υπάρχει περιθώριο για ενθουσιασμό όταν οι σημαντικότερες από αυτές τελικά συμβαίνουν. Η αναβάθμιση του προτύπου διασύνδεσης συσκευών HDMI - το οποίο έχει παγιωθεί την τελευταία δεκαετία ως ο de facto τρόπος μεταφοράς δεδομένων εικόνας και ήχου - είναι αυτό ακριβώς το είδος της εξέλιξης. Μπορεί να άργησε (και να έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τον εξοπλισμό των πρώτων τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας που κυκλοφορούν στην αγορά), πριν από λίγες ώρες ωστόσο το HDMI Forum στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2013 γνωστοποίησε και επίσημα τις προδιαγραφές της έκδοσης 2.0, η οποία διαδέχεται τις 1.3/1.4. Και τα νέα είναι αυτά που περιμέναμε (και θέλαμε) να ακούσουμε.

Η καινούργια έκδοση του δημοφιλέστατου προτύπου διασύνδεσης προσφέρει αυτά που έλειπαν από τις δύο υπάρχουσες, ώστε η υπερυψηλή ευκρίνεια να προβάλλεται άριστα σε όλα τα σενάρια θέασης. Παρέχοντας εύρος διαμεταγωγής δεδομένων της τάξης των 18 Gbps, το πρότυπο HDMI 2.0 μπορεί πλέον να μεταφέρει από συσκευές προς συσκευές πολύ μεγαλύτερο όγκο οπτικοακουστικού υλικού. Αυτό σημαίνει πως ο ένας περιορισμός που χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή όλες τις τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας, η σάρωση με ρυθμό το πολύ 30 Hz στην ανάλυση 4Κ (3840x2160 pixel), με το πρόσθετο αυτό εύρος διαμεταφοράς θα ξεπεραστεί εύκολα, ώστε η ταχύτητα σάρωσης να ανέλθει στα 50/60 Hz πλέον και η κίνηση της εικόνας 4Κ να είναι άψογη ακόμη και στα πιο απαιτητικά είδη προγράμματος (π.χ. αθλητικές μεταδόσεις). Βέβαια τέτοιο περιεχόμενο δεν υπάρχει ακόμη, η έκδοση 2.0 ωστόσο εστιάζει στις μελλοντικές εξελίξεις ούτως ή άλλως, ώστε οι συσκευές τουλάχιστον να είναι έτοιμες για τον καιρό που αυτό θα έλθει.

Άλλα πλεονεκτήματα του προτύπου HDMI 2.0 περιλαμβάνουν την μετάδοση έως και 32 (!) ηχητικών καναλιών, δυνατότητα έξυπνου "συγχρονισμού" χειλιών και ομιλίας στις ταινίες, καθώς και πρόσθετες λειτουργίες σχετικές με τον χειρισμό συσκευών μέσα από άλλες (CEC). Φυσικά η έκδοση 2.0 παραμένει συμβατή με τις 1.3 και 1.4, ενώ σημειώνεται πως για την υιοθέτηση της νέας έκδοσης δεν χρειάζονται ούτε ανασχεδιασμένες θύρες, ούτε διαφορετικά καλώδια (τα λεγόμενα Hi-Speed/Category 2 HDMI είναι αρκετά για την αξιοποίηση του πρόσθετου εύρους διαμεταγωγής). Αυτό που απαιτείται φυσικά είναι τα τσιπ ελέγχου που "δέχονται" το οπτικοακουστικό σήμα να πληρούν τις προδιαγραφές της έκδοσης 2.0 - κάτι που σημαίνει πως οι περισσότερες σημερινές τηλεοράσεις εικόνας 4Κ δεν μπορούν να υποστηρίξουν το ανανεωμένο πρότυπο με π.χ. μια απλή αναβάθμιση λογισμικού: χρειάζονται τροποποίηση σε επίπεδο hardware.

Μέχρι στιγμής είναι μόνο η Sony και η Samsung οι δύο εταιρείες που έχουν ανακοινώσει πως οι παρούσες τους τηλεοράσεις μπορούν να αναβαθμιστούν σε HDMI 2.0. Η δεύτερη θα το κάνει αξιοποιώντας το σύστημα του Evolution Kit (αναμένουμε επιβεβαίωση στην IFA 2013 αλλά και ένα κάποιο κόστος απόκτησης). H πρώτη στις νέες της τηλεοράσεις 55 και 65 ιντσών της σειράς X9 θα το κάνει με μια απλή και δωρεάν αναβάθμιση λογισμικού που θα διαθέσει μέσω Internet (πράγμα που σημαίνει πως τα τσιπ ελέγχου είναι ήδη συμβατά με τις προδιαγραφές HDMI 2.0 και χρειάζονται μόνο το τελικό firmware που θα είναι πιστοποιημένο). Στην παλαιότερη και πρώτη τηλεόραση της σειράς, αυτή των 84 ιντσών, η Sony πιθανότατα θα το κάνει αντικαθιστώντας την πλακέτα πίσω από την θύρα HDMI No.4 (όπως κάνει ήδη στις ΗΠΑ για να την αναβαθμίσει με το πρότυπο HDCP 2.2). Σχετική ενημέρωση από την LG και την Toshiba δεν υπάρχει για αναβάθμιση των παρόντων τους τηλεοράσεων 4Κ, ενώ οι Panasonic και Philips το πιθανότερο είναι να ανακοινώσουν τα δικά τους καινούργια μοντέλα έχοντας ήδη λάβει στα υπόψιν την έκδοση 2.0 του προτύπου HDMI. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι κατασκευαστές έως το τέλος του χρόνου θα έχουν κάνει τις σχετικές δοκιμές και ενσωματώσει το αναβαθμισμένο πρότυπο σε νέα μοντέλα τηλεοράσεων και προβολέων, οπότε... εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner