banner

HDMI 2.1, επίσημα κι εντυπωσιακά

Η επόμενη έκδοση του επικρατέστερου προτύπου διασύνδεσης εικόνας/ήχου παγιώνει τις προδιαγραφές της

Θα πρέπει να μην... έχει συνδέσει κανείς ποτέ τίποτε στην τηλεόρασή του επίπεδης οθόνης τα τελευταία 15 χρόνια για να μην έχει συναντήσει το πρότυπο HDMI σε θύρες και καλώδια - είναι μακράν το δημοφιλέστερο για χρήση σε οπτικακουστικές συσκευές, ίτε πρόκειται για πηγές ψυχαγωγικού περιεχομένου, είτε για συσκευές προβολής εικόνας ή απόδοσης ήχου. Ο σύνδεσμος των εταιρειών που συνεργάζονται για την διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του προτύπου αυτού είχε ανακοινώσει στο πλαίσιο της CES 2017 στις αρχές του χρόνου τί σχεδιάζεται να προσφέρει η επόμενη σημαντική του έκδοση, η 2.1 - και τα χαρακτηριστικά αυτά μόλις παγιώθηκαν, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να υιοθετήσουν την καινούργια εκδοχή θυρών και καλωδίων HDMI στα προϊόντα τους.

Οι βελτιώσεις και νέες δυνατότητες που θα φέρνει στο προσκήνιο η νέα αυτή έκδοση είναι πολλές, οι περισσότερο... θεαματικές εξ αυτών ωστόσο είναι αλήθεια πως αφορούν σε συσκευές που βρίσκονται ακόμη μακριά από το εμπόριο. Τέτοιες βελτιώσεις αφορούν στην ανάλυση και ρυθμό ανανέωσης της εκάστοτε οθόνης (υποστήριξη εικόνας έως και 10Κ στα 120 Hz!), στην απόδοση εικόνας HDR (με τρόπο δυναμικό που μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά της σε πραγματικό χρόνο από καρέ σε καρέ), καθώς και στην "ροή" των καρέ ώστε αυτά να προσαρμόζονται ομαλά στον ρυθμό ανανέωσης του εκάστοτε μέσου προβολής (στην ίδια συλλογιστική με τις μεθόδους εξομάλυνσης των nVidia και AMD στις κάρτες γραφικών τους). Το HDMI 2.1 ενσωματώνει επίσης την νεότερη έκδοση του προτύπου ARC (Audio Return Channel), ονόματι eARC, το οποίο υποστηρίζει τον αντικειμενοστρεφή ήχο των Dolby Atmos/DTS-X και άλλα εξελιγμένα ηχητικά φορμά.

Από τον Ιανουάριο που μάς δόθηκε η πρώτη εικόνα του τί θα προσφέρει η έκδοση 2.1 του δημοφιλούς προτύπου σύνδεσης συσκευών, το HDMI Forum προσέθεσε τρία ακόμη χαρακτηριστικά στα προαναφερθέντα. Το Quick Media Switching (QMS) αναλαμβάνει να εξαλείψει τα γνωστά στιγμιαία... black out της οθόνης που προκύπτουν όταν ο χρήστης εναλλάσει τις εισόδους για να επιλέξει εκείνη που θα προβάλλει το εκάστοτε επιθυμητό περιεχόμενο. Το Quick Frame Transport (QFT) μειώνει την καθυστέρηση ανάμεσα στην στιγμή που ένα σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας προσφέρει στο εκάστοτε μέσο απεικόνισης ένα καρέ και την στιγμή που αυτό το καρέ προβάλλεται - η οπτική εντύπωση στα video games, έτσι, είναι αυτή της "πιο κοντά στην απολύτως συγχρονισμένη" όταν οι κινήσεις που κάνει ο παίκτης έχει σημασία να γίνονται αντιληπτές άμεσα.

Το χαρακτηριστικό Auto Low Latency Mode (ALLM), τέλος, "διαβάζει" τις προδιαγραφές μιας οθόνης ή ενός προβολέα και είναι σε θέση να ορίσει την ιδανική χρονική μεσολάβηση ανάμεσα στα καρέ της συγκεκριμένης συσκευής απεικόνισης για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα όσον αφορά στην ομαλότητα της κίνησης. Για την νέα αυτή έκδοση του προτύπου HDMI δημιουργείται φυσικά και νέος τύπος καλωδίου, εύρους μεταφοράς δεδομένων στα... 48 Gbps (!) από τα 18 Gbps που έχουν τα σημερινά καλώδια έκδοσης 2.0. Αυτός ο τύπος καλωδίου, ο οποίος ονομάζεται Ultra High Speed, παραμένει συμβατός με τις υπάρχουσες συσκευές του εμπορίου - το σχήμα και οι διαστάσεις του βύσματος δεν αλλάζει κοινώς - μα είναι απαραίτητος για τις εξελιγμένες λειτουργίες της νέας έκδοσης.

Με τις προδιαγραφές του HDMI 2.1 να έχουν μόλις παγιωθεί ρεαλιστικά δεν μπορούμε να περιμένουμε συμβατές συσκευές πριν από τα μέσα του 2018 ή αργότερα (και δεν έχουμε καν ξεκινήσει να μιλάμε καν για το περιεχόμενο που θα αξιοποιούσε τις εξελιγμένες του δυνατότητες). Υπάρχει μία πιθανότητα κάποιοι κατασκευαστές να έχουν να επιδείξουν κάτι σχετικό στην CES 2018 του Ιανουαρίου, όμως και πάλι το θεωρούμε δύσκολο καθώς δεν είναι μόνο οι θύρες και τα καλώδια το θέμα όσον αφορά στην υποστήριξη ενός τόσο ευδιάκριτα ικανότερου προτύπου, αλλά και των chip που ελέγχουν τις εισόδους κι εξόδους των συσκευών, το συστήματος που διαχειρίζεται τον όγκο αυτό των δεδομένων κ.α. Θα χρειαστεί, με άλλα λόγια, αρκετή έως πολλή υπομονή μέχρις ότου διαπιστώσουμε και πρακτικά τί αληθινά μπορεί να προσφέρει η νέα αυτή έκδοση HDMI. Όπως πάντα, δηλαδή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner