banner

Και η B&O στην εικόνα 4Κ

Η νέα τηλεόραση BeoVision Avant των Δανών εστιάζει στο design, με το... γνωστό τίμημα

Πότε μπορείς να είσαι σίγουρος πως μια τεχνολογία έχει την προοπτική να επιτύχει; Όταν εταιρείες που "έχουν χτίσει" αυτό που ονομάζουμε "premium brand" - και λόγω αυξημένου κόστους, αλλά όχι μόνο - την ενστερνίζονται γρήγορα. Αποδεικνύουν έτσι πως με την τεχνολογία αυτή δεν θεωρούν πως... "ρισκάρουν". Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Bang & Olufsen, η οποία αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες την πρώτη της τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας (ανάλυση εικόνας 4Κ), την BeoVision Avant. Και με δεδομένο το γεγονός ότι η πρότασή της αυτή έρχεται 18 ολόκληρους μήνες στην αγορά μετά από τα παρθενικά μοντέλα των τηλεοράσεων UHD στα τέλη του 2012, με ποιο τρόπο επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν οι Δανοί; Παραδόξως, αυτή τη φορά... όχι με το design!

Ή, τουλάχιστον, όχι μόνο με το design. Η BeoVision Avant είναι βέβαια πολύ όμορφα σχεδιασμένη, στο γνωστό μοντέρνο και μινιμαλιστικό ύφος που χαρακτηρίζει τα περισσότερα προϊόντα της B&O... όμως στο συγκεκριμένο προϊόν είναι άλλα στοιχεία που ξεχωρίζουν. Το ένα σχετίζεται με το σύστημα απόδοσης ήχου του: αυτό θυμίζει περιφερειακή "μπάρα" όπως αυτές που πωλούνται ξεχωριστά για άλλα μοντέλα τηλεοράσεων (sound bars), με τη διαφορά ότι είναι ενσωματωμένο στην Avant. Όταν η τηλεόραση είναι αδρανής "κρύβεται" πίσω από την οθόνη, ενώ όταν είναι σε λειτουργία εμφανίζεται κάτω από αυτήν (εντυπωσιακά ομολογουμένως) και αποδίδει σαφώς καλύτερα από τα ηχεία που συνοδεύουν τις περισσότερες τηλεοράσεις 4Κ σήμερα.

To άλλο στοιχείο σχετίζεται με την τοποθέτησή της: η BeoVision Avant μπορεί είτε να στηριχθεί "τυπικά" και σταθερά σε τοίχο, είτε να αξιοποιήσει ειδική βάση για έπιπλο (η οποία επιτρέπει στην τηλεόραση να "γείρει" προς τα πίσω και να αποκαλύψει με τον ίδιο τρόπο το σύστημα ήχου), είτε να αξιοποιήσει στήριγμα σε τοίχο που επιτρέπει την στροφή σε γωνία έως και 60 μοιρών. Η B&O, άλλωστε, προσφέρει ως επιλογή και με τη δική της επιδαπέδια βάση. Αυτή είναι και η πλέον ευέλικτη, καθώς επιτρέπει στην οθόνη να περιστραφεί έως και 90 μοίρες, ώστε να διευκολύνει τον θεατή να επιτύχει την καλύτερη γωνία θέασης στον εκάστοτε χώρο.

Τεχνολογικά η Avant ομολογουμένως δεν έχει να επιδείξει του ίδιου είδους διαφοροποιήσεις, καθώς είναι μία τυπικής τεχνολογίας και επιδόσεων LED/LCD με περιμετρικό φωτισμό - προσφέρει μεν τοπικό έλεγχο της φωτεινότητας, ο οποίος ωστόσο "έχει να αποδείξει πολλά" με δεδομένο το γεγονός ότι η B&O δεν... ειδικεύεται ακριβώς στο software επεξεργασίας και βελτίωσης της εικόνας. Οι αισθητήρες που προσαρμόζουν παραμέτρους της εικόνας ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό δεν είναι κάτι καινούργιο, ενώ παρά το γεγονός ότι είναι "νέας κοπής" τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας, η BeoVision Avant δεν υποστηρίζει η ίδια την αναπαραγωγή υλικού εικόνας 4Κ (δεν ενσωματώνει τους σχετικούς αλγόριθμους HEVC/H.265 δηλαδή). Αυτή η αδυναμία σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή, για τις ίντσες που προσφέρει, τιμή - €7300 για 55'' χωρίς κάποια από τις τρεις βάσεις, οι οποίες ξεκινούν από τα €860 - καθιστά την Avant προτιμότερη επιλογή για εκείνο το είδος του κοινού που τοποθετεί το design, την ποιότητα κατασκευής και το "ειδικό βάρος" ενός brand name όπως αυτού της B&O, υψηλότερα από τις τεχνολογικές δυνατότητες της νέας BeoVision αυτές καθ' αυτές. Όσοι πιστοί των Δανών, λοιπόν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner