banner

Mundial 2018 σε εικόνα... super hi-tech!

Το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου οπτικά θεαματικότερο από ποτέ, υπόσχεται η FIFA

Δεν χρειάζεται να είναι καν οποιοσδήποτε... δημοσιογράφος τεχνολογίας για να γνωρίζει πως ένα από τα είδη θεάματος που λειτουργεί κατ' εξοχήν ως λόγος αγοράς οπτικοακουστικού εξοπλισμού για το σπίτι είναι τα αθλητικά γεγονότα - και κανένα από αυτά δεν είναι δημοφιλέστερο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το... χαϊδευτικά γνωστό ως Mundial. Το επόμενο διεξάγεται από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου στη Ρωσία και η FIFA, διοργανώτρια του θεσμού, υπόσχεται πως από πλευράς εικόνας θα είναι το αρτιότερο και τεχνολογικά περισσότερο εξελιγμένο στην ιστορία της παγκόσμιας τηλεόρασης. Όλα αυτά, φυσικά, αν... καταφέρει και το μεταδώσει σε αυτή τη μορφή!

Εξηγούμαστε: η FIFA σε ειδική συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε πως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2018 θα χρησιμοποιεί μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής αυτήν την στιγμή στην σύλληψη κινούμενης εικόνας. Όλα ανεξαιρέτως τα ματς θα μαγνητοσκοπηθούν - εχμ, μάλλον εγγραφούν σε σκληρούς δίσκους πια - όχι μόνο σε υπερυψηλή ευκρίνεια, αλλά και με υποστήριξη της τεχνολογίας HDR για απόδοση πλουσιότερης, ευρύτερης χρωματικής γκάμας. Συν τοις άλλοις συγκεκριμένοι αγώνες θα υποστηρίξουν απόδοση της εικόνας τόσο "περισκοπικά" (πανοραμικό video 360 μοιρών) όσο και σε... περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (!) σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όσον αφορά στα δύο τελευταία, το είδος της υλοποίησης και το πώς ακριβώς θα προσφερθεί στο κοινό είναι τόσο... βολικά συγκεχυμένο, ώστε να μην είμαστε σε θέση να εκφέρουμε άποψη. Αναφορικά με την σύλληψη εικόνας όλων των αγώνων σε ποιότητα 4K/HDR, όμως, μπορούμε με χαρακτηριστική άνεση να εντοπίσουμε... όλων των ειδών τις δυσκολίες. Πρώτον, το γεγονός ότι το Mundial 2018 θα συλληφθεί σε υπερυψηλή ευκρίνεια και τεχνολογία HDR δεν σημαίνει... απαραίτητα πως θα μεταδοθεί κιόλας έτσι, καθώς αυτό έχει να κάνει και με την υποδομή των τηλεοπτικών δικτύων και των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων που θα μεταφέρουν την εικόνα στον τελικό της προορισμό σε πραγματικό χρόνο. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, και πάντοτε μιλώντας για την κρατική τηλεόραση, δεν υπάρχει τέτοια υποδομή (και καμία προοπτική ν' αναπτυχθεί στους επόμενους 9 μήνες).

Έπειτα για την αποθήκευση της χρωματικής πληροφορίας HDR στην εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας του Mundial 2018 θα χρησιμοποιηθεί ασφαλώς το πρότυπο HLG (Hybrid Log Gamma). Αυτό ναι μεν έχει αναπτυχθεί ακριβώς γι' αυτήν την χρήση - σε αντίθεση με το HDR10 που είναι "γενικής" το και Dolby Vision που είναι "κινηματογραφικής" - αλλά είναι σαφέστατα περιορισμένος ακόμη ο αριθμός των τηλεοράσεων, προβολέων και ενισχυτών που "δηλώνουν συμβατοί" με HDR HLG. Ναι, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με τα προϊόντα "εσοδείας 2018" και οδεύοντας προς τον Ιούνιο, αλλά θα είναι και πάλι μικρός σε σχέση με τον αριθμό τηλεοράσεων και προβολέων "εκεί έξω" που είναι εικόνας 4Κ αλλά δεν υποστηρίζουν (και δεν θα υποστηρίξουν) την τεχνολογία HDR και το πρότυπο HLG.

Με άλλα λόγια: ναι μεν θετική η πρωτοβουλία της FIFA να επιδιώξει την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής στην κάλυψη των αγώνων του επόμενου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αλλά προβλέπεται πως θα είναι περιορισμένο τελικά το κοινό που θα εισπράξει το σχετικό οπτικό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά... από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Κι αν το Mundial 2018 δεν είναι εκείνη η αθλητική διοργάνωση που θα "μείνει στην ιστορία" ως εκείνο που πολύς κόσμος απόλαυσε σε κορυφαία ποιότητα εικόνας, το Mundial 2022 θα είναι σίγουρα φαντασμαγορικό - κι ας μιλάμε τότε για εικόνα 8Κ ήδη, βέβαια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner