Μπορεί οι Samsung, LG και Sony να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας περισσότερο απ' ότι άλλες εταιρείες στο πλαίσιο της CES - και λόγω γκάμας προϊοντικής, αν μη τί άλλο - αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως σημαντικά δείγματα δεν έχουν να προσφέρουν και πολλοί από τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Στην φετινή έκθεση η Panasonic επέδειξε μεν νέες τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας όπως οι υπόλοιποι, όμως περισσότερο ενδιαφέρον ήταν το πρώτο μοντέλο Blu-ray player εικόνας 4Κ που φιλοξένησε στο περίπτερό της. Αυτό δεν προσφέρει μόνο απόδοση των ταινιών σε πραγματική ανάλυση 3840x2160 pixel (κωδικοποιημένων με το καθιερωμένο πια πρότυπο H.265), αλλά και διευρυμένη χρωματική παλέτα (αυτήν του προτύπου BT.2020), καθώς και υποστήριξη για δυναμικό εύρος χρώματος (High Dynamic Range). Πρόκειται βέβαια για πειραματικό μοντέλο, αφού ο Blu-ray Disc Association δεν έχει ακόμη παγιώσει τις προδιαγραφές των δίσκων BD 4K, όμως τοποθετεί την Panasonic σε περίοπτη θέση στην κατηγορία των player του είδους και πιθανή να είναι από τις πρώτες που θα προσφέρει τέτοιο προϊόν εμπορικά.
H Philips (ουσιαστικά TP Vision) από την πλευρά της επέδειξε μία τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας που χρησιμοποιεί... laser για να διευρύνει τη χρωματική γκάμα που οι σχετικές οθόνες μπορούν να απεικονίσουν. Πράγματι, οι PFL8900 - στις 58 και 65 ίντσες, εννοείται και οι δύο υπερυψηλής ευκρίνειας - είναι μεν πρωτίστως τεχνολογίας LED/LCD, αξιοποιούν όμως ερυθρό laser και γαλάζιες φωτοδιόδους μαζί με χρωματικά φίλτρα κόκκινου, μπλε και πράσινου, ώστε να απεικονίσουν το 80% του χρωματικού προτύπου Rec.2020 (!). Διαβεβαιώνουμε τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital πως αυτά είναι περισσότερα χρώματα απ' όσα μπορεί να απεικονίσει οποιαδήποτε τηλεόραση αυτή τη στιγμή, αν και κατά βάση χρειάζεται σχετική πηγή αναπαραγωγής με σχετικό υλικό το ίδιο πλούσιο σε χρώμα ώστε να φανεί η διαφορά (και τα δύο τελευταία για την ώρα δεν υπάρχουν).
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως τα δύο μοντέλα PFL8900 δεν κοστίζουν παραπάνω από συγκρίσιμα κορυφαία άλλων κατασκευαστών ($2999 και $3499 για το μικρότερο και το μεγαλύτερο σε διαγώνιο αντίστοιχα), οπότε θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν η χρωματική διαφορά γίνεται αντιληπτή και με σημερινές πηγές και περιεχόμενο, ώστε τα laser να αποδειχθούν αληθινό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Philips.
Η Sharp, τέλος, εξαιρετικά έμπειρη στην ανάπτυξη τεχνολογίας οθονών - έστω κι αν εκμεταλλεύεται εμπορικά την τεχνογνωσία αυτή με τρόπο ακριβώς ιδανικό - στην φετινή CES δεν επέδειξε για πολλοστή φορά μόνο τα πειραματικά μοντέλα τηλεοράσεων 8Κ για "κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον". Επέδειξε και ένα είδος τηλεόρασης "σαν 8Κ", το οποίο θα είναι διαθέσιμο φέτος και το οποίο η Sharp ονομάζει "Beyond 4K Ultra HD": αξιοποιώντας μία οικεία στην Sharp τεχνολογία που "διαιρεί" κάθε pixel της οθόνης σε υπο-pixel, η τηλεόραση αυτή μπορεί να προσφέρει 66 εκατομμύρια τέτοια υπο-pixel, δηλαδή 42 εκατομμύρια περισσότερα απ' όσα pixel προσφέρουν οι υπόλοιπες τηλεοράσεις εικόνας 4Κ αυτή τη στιγμή.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως όλα αυτά τα έξτρα υπο-pixel είναι ελέγξιμα και εκμεταλλεύσιμα από πηγές περιεχομένου ανάλυσης... 8Κ (αυτές δεν υπάρχουν ούτε καν σε επίπεδο θεωρητικό ακόμη), σημαίνει όμως πως είναι πιθανό, στις ίδιες διαγωνίους με ανταγωνιστικά μοντέλα, η εικόνα αυτής της τηλεόρασης να δείχνει περισσότερο λεπτομερής. Συνδυάζοντας αυτήν την τεχνολογία διαχωρισμού των pixel με την υπάρχουσα τεχνολογία Quattron για ευρύτερη χρωματική γκάμα (και υποφωτισμό με πλήρη τοπικό έλεγχο), η Sharp ελπίζει να "κάνει τη διαφορά" όταν διαθέσει στο εμπόριο αυτό το είδος τηλεόρασης. Για συγκεκριμένη ημερομηνία, αναμένουμε!