Τα πράγματα στην κατηγορία των τηλεοράσεων όσον αφορά στις τεχνολογίες προβολής που αξιοποιούνται είχαν, λίγο έως πολύ, μέχρι τα μέσα του 2017 παγιωθεί: η πορεία των οθονών plasma είχε ολοκληρωθεί, των οθονών laser επίσης και η αγορά είχε "κατασταλάξει" στις οθόνες LCD (με διαφόρων ειδών υποβοηθητικές τεχνολογίες σε... remix από τους κατασκευαστές) και στις οθόνες OLED. Όπως δείχνουν τα πράγματα, όμως, ενδέχεται να έχουμε διεύρυνση των διαθέσιμων επιλογών σε τεχνολογίες προβολής το 2018 και το 2019: αφενός οι πρώτες τηλεοράσεις τεχνολογίας MicroLED της Samsung μα και της LG αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, αφετέρου η πρώτη ενδέχεται να τελειοποιεί μία τέταρτη, διαφορετική τεχνολογία ολόδική της. Αν πιστέψουμε τις φήμες, τουλάχιστον!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κορεατικής εφημερίδας ETnews, το οποίο έχουν αναπαράγει πολλά μέσα ενημέρωσης εκτός της χώρας της, η Samsung σχεδιάζει να επιστρέψει στις οθόνες OLED - από τις οποίες είχε απομακρυνθεί όταν άρχισε να τις προωθεί επιθετικά ο "αιώνιος αντίπαλός" της, η LG - αλλά να το κάνει με... τον δικό της τρόπο, συνδυάζοντας αυτήν την τεχνολογία μ' εκείνη των Quantum Dots που αξιοποιεί στις LED/LCD της. Σύμφωνα με την ETnews η Samsung βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης μιας οθόνης που είναι μεν τεχνολογίας OLED, με την έννοια πως κάθε pixel είναι αυτόφωτο, αλλά που στηρίζεται σε μπλε LED και όχι σε λευκά. Στην οθόνη αυτή δεν υπάρχει ο τυπικά απαραίτητος υποφωτισμός, τοπικός ή περιφερειακός, των LCD, αλλά "πάνω από" τα μπλε αυτόφωτα LED η Samsung σχεδιάζει να τοποθετήσει χρωματικά φίλτρα κόκκινα και πράσινα με Quantum Dots, έτσι ώστε με τον συνδυασμό των δύο αυτών επιπέδων να παράγονται όλα τα χρώματα.
Η σχετική φημολογία ονομάζει αυτήν την τεχνολογία προβολής Quantum Dot OLED ή QD-OLED, καθώς συνδυάζει τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε αλλά σε βασικό επίπεδο είναι βεβαίως OLED. Mε το... χαρακτηριστικά κι αναίτια υπεροπτικό στυλ της Samsung, άλλωστε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ETnews ανώνυμο στέλεχος της εταιρείας φαίνεται να δήλωσε "Δεν θεωρούμε πως οι τηλεοράσεις OLED που πωλούν αυτή τη στιγμή άλλοι κατασκευαστές είναι αληθινές OLED γιατί χρησιμοποιούν λευκά pixel και χρωματικά φίλτρα. Σχεδιάζουμε να εξελίξουμε την τεχνολογία QD-OLED σε μία νέα πρόταση που κρατά όλα τα πλεονεκτήματα των Quantum Dots, περιορίζοντας παράλληλα τα μειονεκτήματά τους".
Αν και βέβαια φαντάζει το λιγότερο κωμικό να υποννοεί η Samsung πως οι σημερινές OLED δεν είναι "αληθινές" και με κάποιο τρόπο... παραπλανούν το κοινό - όντας ο κατασκευαστής που ακολουθεί αυτήν την τακτική συνειδητά για χρόνια - η αλήθεια είναι πως μία τηλεόραση QD-OLED όπως αυτή που περιγράφεται στο δημοσίευμα θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Θα ήταν ικανή για το "απόλυτο μαύρο" των σημερινών OLED "σβήνοντας" εντελώς τα μπλε LED σε επίπεδο pixel και πετυχαίνοντας υψηλότατη αντίθεση, αλλά θα προσέφερε περισσότερη φωτεινότητα στα χρώματα χάρις στα φίλτρα των Quantum Dots.
Το δημοσίευμα της ETnews ισχυρίζεται πως η Samsung αντιμετωπίζει κάποια κατασκευαστικά προβλήματα στην προσπάθειά της να περιορίσει την διάχυση φωτός από τα μπλε LED "ανάμεσα" στα pixel όταν το επίπεδο των Quantum Dots εφάπτεται πάνω τους, όμως σημειώνει πως το τεχνικό αυτό θέμα είναι σαφώς επιλύσιμο. Θα δούμε, λοιπόν, πειραματικά μοντέλα QD-OLED από τον κορεατικό κολοσσό στην CES 2019; Αν και το δημοσίευμα δεν στοιχειοθετείται με αποδείξεις κι επώνυμες δηλώσσεις, καθόλου δεν αποκλείεται!