Ίσως ήταν το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο - και αναφερόμενοι πάντοτε στην Ιαπωνία και τις Δυτικές αγορές φυσικά - υπολογίζεται ότι φέτος η διείσδυση των μέσων προβολής υψηλής ευκρίνειας θα ξεπεράσει συνολικά το 50%-55%. Ίσως ήταν το γεγονός ότι η εικόνα 3D δεν έχει ακόμη πάρει την εμπορική διάσταση που οι κατασκευαστές πιθανώς ήλπιζαν, κυρίως λόγω... "παιδικών ασθενειών" και έλλειψης περιεχομένου. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον 2 εταιρείες θεωρούν πως ένα τμήμα της αγοράς - μικρό, πολύ μικρό ή... πάρα πολύ μικρό - είναι ήδη έτοιμο για το επόμενο βήμα, αυτό της υπερυψηλής ευκρίνειας: της ανάλυσης εικόνας όχι των 1080 γραμμών που έχουμε αυτή τη στιγμή π.χ. στις ταινίες Blu-ray, αλλά των 2160 γραμμών, που ακόμη δεν τις έχουμε... πουθενά!
Πριν από ένα μήνα περίπου, στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2011 στο Βερολίνο, η Sony είχε ανακοινώσει τον πρώτο προβολέα ανάλυσης 4096x2160 (εν συντομία 4Κ2Κ), τον VW1000ES. Είχαμε αναφέρει όλα τα πρώτα στοιχεία γι' αυτόν και είχαμε θεωρήσει ότι, για φέτος τουλάχιστον, αυτό θα ήταν το πρώτο δείγμα συσκευής που στοχεύει τα - πολύ πλούσια, έστω... - σπίτια με αυτές τις δυνατότητες. Η Toshiba, ωστόσο, έχει... άλλη γνώμη: θα κυκλοφορήσει τελικά και εκείνη τη δική της πρόταση, τη Regza 55X3, το Δεκέμβριο στην Αγγλία αρχικά και στη συνέχεια στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συγκεκριμένη Regza έχει κατά τι χαμηλότερη ανάλυση (3840x2160 pixel), όμως την συγκεντρώνει σε 55 ίντσες μόλις και η εικόνα της θα είναι, αναπόφευκτα, οξύτερη. Πέρα από το γεγονός, φυσικά, ότι η 55X3 θα είναι και η πρώτη τηλεόραση που δεν θα χρειάζεται τα ειδικά γυαλιά για να αποδώσει εικόνα 3D, έστω κι αν η τελευταία θα χρησιμοποιεί 1280x720 pixel και όχι 1920x1080.
Στα δύο πρώτα αυτά μέσα προβολής εικόνας στις 2160 γραμμές φυσιολογικά δεν απέχει μόνο η... διαγώνιος που θα αξιοποιούν, αλλά και τα χρήματα που θα κοστίζουν: η τηλεόραση της Toshiba ζητά περί τα €12.000 για ν' αποκτηθεί, ενώ ο προβολέας της Sony περισσότερα από τα διπλάσια (€25.000 περίπου). Ακόμη μεγαλύτερο... εχμ... πρόβλημα από αυτό των χρημάτων, ωστόσο, παραμένει αυτό της έλλειψης υλικού με το οποίο θα απολάμβανε κανείς την τετραπλάσια ανάλυση της εικόνας. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο συσκευές ενσωματώνουν υποσύστημα πολλαπλασιασμού των γραμμών- ώστε αν τις τροφοδοτήσει κανείς με π.χ. εικόνα 1080 γραμμών από Blu-ray, αυτές θα δημιουργήσουν τις extra γραμμές για να προβάλλουν 2160 - η ποιότητα της εικόνας δεν είναι φυσικά αυτή που θα είχε "αληθινό" υλικό 4K2K. Για την ώρα και οι δύο προτάσεις, λοιπόν, παραμένουν εστιασμένες στο πολύ μικρό εκείνο ποσοστό των καταναλωτών που και μπορεί, και θέλει να έχει το απολύτως κορυφαίο, όσο κι αν κοστίζει, ακόμη κι αν είναι εξαιρετικά νωρίς για όλη την υπόλοιπη αγορά. Και... αναμένουμε εξελίξεις!