Μιλώντας για αναβαθμίσεις, δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε και για το θέμα των ημερών: την περίφημη δηλαδή υπόσχεση συμβατότητας των τηλεοράσεων της σειράς ZD9 και της σειράς A1 με το πρότυπο Dolby Vision, την σύγχυση που προκλήθηκε με την σχετική αναβάθμιση λογισμικού και τον τρόπο που την διαχειρίστηκε η Sony επικοινωνιακά...
Θα παραδεχθώ πως από πλευράς μας θα μπορούσε να είναι ταχύτερη η ενημέρωση προς το κοινό, όμως η επίσημη θέση μας είναι πια σαφής και είναι αυτή που γνωρίζετε: την αναβάθμιση που είχαμε υποσχεθεί θα την προσφέρουμε έως το καλοκαίρι, δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση. Χρειαζόμαστε όμως λίγο χρόνο παραπάνω για να βεβαιωθούμε πως δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα συμβατότητας με άλλες συσκευές - η Apple έχει ήδη σε δοκιμαστική έκδοση την δική της σχετική αναβάθμιση για το Apple TV 4K, η Oppo την έχει στα σχέδια για τα δικά της UHD BD players - και φυσικά στον χρόνο αυτό περιλαμβάνεται εκείνος που χρειαζόμαστε για να αναβαθμίσουμε και τα νεότερα μοντέλα Bravia, όπως τα Α8F και XF90, σε συμβατότητα με Dolby Vision. Γνωρίζουμε πως το κοινό που μάς έχει τιμήσει με την επιλογή του το θέλει πάρα πολύ αυτό το χαρακτηριστικό, πιστέψτε με!
Θα είναι η ίδια αναβάθμιση που θα φέρει σε αυτά τα μοντέλα Bravia την έκδοση 8.0 του λειτουργικού Android TV;
Όχι, θα είναι δύο διαφορετικές αναβαθμίσεις - αφενός γιατί δεν σχετίζονται μεταξύ τους σε επίπεδο hardware, αφετέρου γιατί θα προσφέρουμε το Android TV 8.0 και στα νεότερα μοντέλα Bravia, όχι μόνο σε αυτά των σειρών ZD9 και A1, οπότε χρειάζεται λίγος χρόνος δοκιμών παραπάνω και γι' αυτά.
Αν καταλαβαίνουμε καλά, λοιπόν, δεν πρόκειται μέσα στο 2018 να προωθήσετε τηλεόραση ανάλυσης 8Κ, ούτε νέο μοντέλο Bravia που αξιοποιεί τον επεξεργαστή X1 Ultimate;
Ναι και στα δύο. Δεν υπάρχουν για την ώρα σχέδια να προχωρήσουμε σε τέτοιες κινήσεις. Θεωρούμε ότι - ασχέτως του πού βρισκόμαστε εμείς εσωτερικά σε επίπεδο έρευνας κι ανάπτυξης με την ανάλυση 8Κ - είναι μάλλον νωρίς για να παρουσιάσουμε στην αγορά τέτοια τηλεόραση. Δεν υπάρχει ακόμη κατάλληλο περιεχόμενο, προφανώς, ενώ υπάρχουν ακόμη και ζητήματα κόστους κατασκευής και πώς αυτά θα "μεταφράζονταν" εμπορικά. Η παρουσίαση του X1 Ultimate στην CES 2018 ήταν περισσότερο επίδειξη του τί μπορεί να κάνει το καλύτερο chip επεξεργασίας εικόνας που έχουμε σχεδιάσει ποτέ όταν τού ανατεθεί η διαχείριση πολύ μεγάλου όγκου οπτικών δεδομένων, όπως είχε να διαχειριστεί στην περίπτωση του πειραματικού μοντέλου 8Κ που είχαμε στο Las Vegas τον Ιανουάριο.
Δεν θα είχε νόημα λοιπόν, θεωρείτε, η ενσωμάτωση του X1 Ultimate σε μία τηλεόραση ανάλυσης 4Κ;
Θεωρητικά θα είχε - πιο πολλή επεξεργαστική δύναμη δεν... πάει χαμένη συνήθως, σωστά; Όμως πιστεύω πως βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο με το πώς αποδίδει ο X1 Extreme αυτή τη στιγμή στην επεξεργασία εικόνας σε όλα τα μοντέλα Bravia που τον ενσωματώνουν. Αν ανακαλύπταμε π.χ. κάτι αληθινά σημαντικό ή επαναστατικό που θα μπορούσε να κάνει ο X1 Ultimate για την εικόνα των τηλεοράσεων 4Κ και μπορούσαμε να το υλοποιήσουμε έτσι ώστε να προσφέραμε όντως "το κάτι παραπάνω" με τρόπο ουσιαστικό, θα είχε νόημα να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο προϊόν. Αλλά - με τα παρόντα δεδομένα τουλάχιστον! - η χρήση του X1 Ultimate βρίσκεται σε πλάνα μας που δεν "τρέχουν" μέσα στο 2018.
Μιλώντας για μελλοντικά πλάνα, λοιπόν, σε τί άλλο επενδύει για το μέλλον των τηλεοράσεών της η Sony όσον αφορά στις τεχνολογίες προβολής πέραν των LED/LCD και OLED; Ο ανταγωνισμός, συγκεκριμένα οι Samsung και LG, επενδύει σε τουλάχιστον μία ακόμη τεχνολογία (ΜicroLED), στην οποία είχατε επενδύσει κι εσείς πριν από μερικά χρόνια και είχατε επιδείξει μάλιστα και σε έκθεση CES (Crystal LED). Γιατί δεν προχώρησε αυτή σας η επένδυση;
Πάει καιρός από τότε φυσικά (σ.σ. αναφερόμαστε σε εξέλιξη του 2012) αλλά η τεχνολογία στην οποία εσωτερικά αναφερόμασταν ως CLED προχώρησε... και ταυτόχρονα δεν προχώρησε για τον ίδιο λόγο: το κόστος παραγωγής. Προχώρησε γιατί όντως κατασκευάσαμε έναν αριθμό από μοντέλα για επαγγελματική χρήση σε τηλεοπτικούς σταθμούς, studios κλπ. αλλά δεν προχώρησε γιατί, σε καταναλωτικό επίπεδο και σε μεγάλες διαγωνίους, τέτοιες τηλεοράσεις θα αποδεικνύονταν πολύ ακριβές για να κατασκευαστούν. Φυσικά γνωρίζουμε πως ο ανταγωνισμός εξερευνά και πάλι αυτήν την οδό - και θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε σε τί επίπεδο κόστους θα φέρει προϊόντα τέτοιου είδους στην αγορά - αλλά εμείς δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο ανακοινώσιμο αυτήν την στιγμή.
Να είστε βέβαιος, πάντως, ότι στα εργαστήριά μας εξερευνούμε όλες τις τεχνολογίες προβολής που μπορούν να βρουν τον δρόμο τους σε εργοστασιακή παραγωγή και πως πάντοτε πειραματιζόμαστε στο πώς θα είμαστε σε θέση να τις συνδυάσουμε με την κορυφαία μας τεχνογνωσία στην επεξεργασία εικόνας. Όταν κρίνουμε πως θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε κάτι που δεν καλύπτεται με τα πολλαπλά μοντέλα LED/LCD και OLED που προωθούμε σήμερα, θα δράσουμε!