banner

Sony BRAVIA OLED: τα 60 χρόνια εξέλιξης προς την Α1

Συνυφασμένη με την πρόοδο της κατηγορίας των τηλεοράσεων η πορεία του ιαπωνικού κολοσσού. Θυμόμαστε!

Είναι κατά γενική ομολογία λίγοι έως ελάχιστοι οι κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας που έχουν κυριολεκτικά συνδέσει το brand τους με μία κατηγορία συσκευών - και η Sony ανήκει δίχως αμφιβολία σε αυτό το "κλειστό club", καθώς για σχεδόν 60 χρόνια το άκουσμα του ονόματός της παραπέμπει αμέσως στις τηλεοράσεις. Από την ιστορική TV8-301 του 1960, την πρώτη ασπρόμαυρη φορητή τηλεόραση με ανύπαρκτο πλαίσιο γύρω από την "λαμπάτη" οθόνη της, μέχρι την ολοκαίνουργια Bravia A1, την πρώτη μεγάλων διαστάσεων τηλεόραση τεχνολογίας OLED της Sony, η ενδιάμεση διαδρομή έχει να επιδείξει έναν αριθμό από σημεία-σταθμούς στην εξέλιξη των τηλεοπτικών συσκευών συνολικά. Μερικά από αυτά αξίζουν υπογράμμισης, αν μη τί άλλο ως υπενθύμιση της διάθεσης για καινοτομία που πάντοτε διέκρινε τον ιαπωνικό κολοσσό, ακόμη και όταν οι προσπάθειές του βρίσκονταν ολοφάνερα... μπροστά από την εποχή τους!

H TV8-301 φαντάζει βέβαια ρετρό στο... όριο των ταινιών επιστημονικής φαντασίας πια, όμως η KV-1310 - μόλις οκτώ χρόνια αργότερα - θύμιζε πολύ περισσότερο τις τηλεοράσεις που θα κατακτούσαν τις επόμενες δεκαετίες το καθιστικό κάθε αστικής οικίας του Δυτικού κόσμου: τετράγωνη, σημαντικά μεγαλύτερη και για πρώτη φορά έγχρωμη, ήταν η πρώτη τηλεόραση της Sony με οθόνη που έφερε τον, θρυλικό πια, χαρακτηρισμό Trinitron. Οι Ιάπωνες συνέχισαν να εξελίσσουν τις οθόνες καθοδικού σωλήνα τα επόμενα χρόνια αλλά το πόσο "προηγούνταν των καιρών" η KV-1310 αν μη τί άλλο... αυταποδεικνύεται από το γεγονός πως έπρεπε να φτάσουμε στο 1986 (!) και στην Sony KX21HV1 προκειμένου να γίνει αντιληπτό ένα αληθινά μεγάλο "βήμα μπροστά" στον σχεδιασμό και την λειτουργικότητα των οικιακών τηλεοράσεων.

Η πλειοψηφία του κοινού είναι, φυσικά, περισσότερο εξοικειωμένη με το επόμενο στάδιο εξέλιξης των τηλεοράσεων της Sony, αυτών που κατέστησαν δημοφιλείς στην παγκόσμια αγορά τις επίπεδες οθόνες: οι ιστορικές WEGA ξεκίνησαν την πορεία τους το 1997 με την δημοφιλέστατη KW-32HDF9, το πρώτο μοντέλο με οθόνη Trinitron FD και απίθανη ποιότητα απεικόνισης για τα τότε δεδομένα, και την συνέχισαν με εξαιρετική επιτυχία έως και το καλοκαίρι του 2005 (!), αναδεικνύοντας την Sony στον κορυφαίο κατασκευαστή τηλεοράσεων εκείνων των ετών. Αγγίζοντας το ανώτερο επίπεδο ωριμότητάς τους τεχνολογικά στις αρχές του 2000, οι "λαμπάτες" WEGA άρχισαν να αποκτούν και τα πρώτα "αδελφάκια" με οθόνη τεχνολογίας LCD και εντυπωσιακά μικρότερο πάχος ως συσκευές, όπως την χαρακτηριστική Sony KLV-17HR1.

Ο ιαπωνικός κολοσσός δεν ήταν ο πρώτος που μετέβη σε οθόνες LCD μεγάλης διαγωνίου (πειραματίστηκε αρχικά με την τεχνολογία plasma έως τις 42 ίντσες), όταν όμως το έκανε, το έκανε αποφασιστικά κι εντυπωσιακά παράλληλα με μία επανεκκίνηση στην ονομασία των προϊόντων του: από τα μέσα του 2005 προώθησε τα πρώτα του μοντέλα τηλεοράσεων με την ονομασία BRAVIA πλέον - ακρωνύμιο του Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture - και οθόνη υψηλής ευκρίνειας με διάφανο πλαίσιο, όπως την εμβληματική πια KDL-46X1000. Η Sony είχε σωστά αναγνωρίσει την δυναμική των οθονών LCD και τα επόμενα χρόνια επένδυσε όλο και περισσότερους πόρους στην βελτίωση της εικόνας τους, εξελίσσοντας τα ψηφιακά υποσυστήματα επεξεργασίας που τις ελέγχουν και την απόδοση των χρωμάτων τους.

Η επένδυση όμως στις οθόνες LCD και στην εξέλιξή τους δεν σημαίνει πως η Sony σταμάτησε να εξερευνά άλλες τεχνολογίες προβολής - ήταν άλλωστε η πρώτη κατασκευάστρια που υλοποίησε τηλεόραση με οθόνη τεχνολογίας OLED, έστω και μικρής διαγωνίου. Όταν το 2007 είχαμε αντικρύσει για πρώτη φορά την πασίγνωστη πια XEL-1, χαμηλής ανάλυσης μεν αλλά πάνλεπτη και με πρακτικά τέλεια απόδοση του μαύρου, όλοι καταλαβαίναμε πως αυτή θα ήταν η όψη των τηλεοράσεων του μέλλοντος. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να ωριμάσουν οι κατασκευαστικές διαδικασίες που οδηγούν σε τηλεοράσεις OLED μεγάλων διαγωνίων αλλά λογικού κόστους - στο μεσοδιάστημα η Sony συνέχισε να εξελίσσει όλα τα υπόλοιπα τμήματα της απόδοσης εικόνας και ήχου των τηλεοράσεών της και να περιμένει την κατάλληλη συγκυρία για να φέρει στην αγορά τις δικές της προτάσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία OLED.

Η Sony Bravia A1, που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες και στην ελληνική αγορά, είναι το απόσταγμα όλων των προηγούμενων δεκαετιών έρευνας, ανάπτυξης και συμπυκνωμένης εμπειρίας του ιαπωνικού κολοσσού στην κατηγορία των τηλεοράσεων. Επιδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την σημασία που έχει στα μάτια της Sony το καλαίσθητο design, ενσωματώνει το κορυφαίο της σύστημα επεξεργασίας εικόνας, στηρίζεται σε λειτουργικό σύστημα με πληθώρα από διαθέσιμα apps και γνώριμο περιβάλλον χειρισμού (Android TV) και είναι πάνοπλη σε εξοπλισμό και πρόσθετες δυνατότητες. Προσφέρει, δε, το είδος του καινοτομικού χαρακτηριστικού που άλλοι κατασκευαστές δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν: την χρήση της ίδιας της οθόνης για απόδοση στερεοφωνικού ήχου (Acoustic Surface), με απόδοση καλύτερη από αυτή που περιμένει κανείς από τηλεόραση με "παραδοσιακά" ηχεία.

Αν τα πρώτα 60 χρόνια προόδου στις τηλεοράσεις οδήγησαν την Sony από την μικρή, ασπρόμαυρη και μονοφωνική TV8-301 στην μεγάλη, ασύγκριτης χρωματικής απόδοσης και... "η ίδια η οθόνη ηχοσύστημα" Α1, τότε ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε τί μάς επιφυλάσσουν τα επόμενα 60 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης του ιαπωνικού κολοσσού!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner