Sony SMP-N100

Δικτυακό και... σέξι

Όταν μιλά κανείς για media player κόστους €100-€150 ευρώ, είναι δύσκολο να κάνει... ανάλυση ολκής για την εικόνα και τον ήχο που αυτά αποδίδουν. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε από τόσο οικονομικές προτάσεις να έχουμε σε επίπεδο hardware υψηλές απαιτήσεις. Περισσότερη σημασία έχει σε αυτές τις περιπτώσεις η ποιότητα των αρχείων multimedia που θα αναπαραχθούν, παρά τα κυκλώματα που ενσωματώνουν για να τα επεξεργαστούν ή (ελαφρώς) βελτιώσουν. Το παράδοξο είναι ότι εδώ το N100 έχει όντως πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Στα του ήχου το προϊόν της Sony έχει τυπική συμπεριφορά. Είτε συνδεδεμένο απευθείας σε τηλεόραση μέσω HDMI είτε μέσω HDMI ή καλώδιο οπτικής σε ενισχυτή, το Ν100 αποδίδει με το βασικού επιπέδου σχετικό υποσύστημα ό,τι περιμένει κανείς: ήχο αξιοπρεπή μεν, αλλά χωρίς πολλές διακριτές λεπτομέρειες, "σώμα" ή "βάθος". Σε αυτό παίζει φυσικά ρόλο και το γεγονός ότι το προϊόν ως επί το πλείστον θα κληθεί να αναπαράγει μουσική σε MP3 και ταινίες με ήχο "απλού" Dolby Digital/DTS ή και ACC. Σε μουσικά αρχεία μορφής .wav (lossless) που δοκιμάστηκε, το Ν100 όντως απέδωσε με κάποια διαφορά στη διαύγεια - απλώς όχι εντυπωσιακή.

Στην εικόνα, ωστόσο, το σύστημα επεξεργασίας αξίζει αναφοράς λεπτομερέστερης. Η Sony έχει ενσωματώσει στο N100 λειτουργίες που βελτιώνουν ευδιάκριτα έως... εντυπωσιακά μερικές φορές την εικόνα. Πρόκειται για τα φίλτρα καταστολής "θορύβου" που χρησιμοποιούνταν κάποτε από συσκευές με chip επεξεργασίας της Faroudja και αξιοποιούνται από το PS3 σε επίπεδο software: τα block noise reduction, mosquito noise reduction και frame noise reduction. Το καθένα προσφέρει 5 τιμές ρύθμισης, και προφανώς δεν κάνουν όλοι οι συνδυασμοί για όλες τις περιπτώσεις (δυστυχώς δεν μπορεί να αποθηκεύσει κανείς presets), όμως σε π.χ. αρχεία DivX χαμηλής ανάλυσης, αληθινά "κάνουν διαφορά".

Δεν είναι σαφές στο manual ή στα menu επιλογών αν αυτά τα φίλτρα αξιοποιεί και η λειτουργία IP Content Noise Reduction της Sony, όμως οφείλει κανείς να δώσει τα εύσημα στην ιαπωνική εταιρεία για τη συγκεκριμένη δυνατότητα, όποια και να είναι η αλήθεια. Η λειτουργία αυτή βελτιώνει την πολύ χαμηλή ποιότητα των video από Internet (π.χ. αυτών του YouTube ή του DailyMotion) ώστε να μην δείχνουν τόσο άσχημα σε μία σύγχρονη τηλεόραση 1080p. Το πετυχαίνει μάλιστα... απρόσμενα καλά, ενίοτε σ' εκπληκτικό βαθμό. Αν σκεφτεί κανείς ότι μία συσκευή κόστους €130 παίρνει τις συνήθως 360 ή 480 γραμμές αυτών των video και τις προβάλλει στις 1080, χωρίς να επηρεάζεται η κίνησή τους, εκτιμά αυτό που βλέπει πολύ περισσότερο.

H ποιότητα της εικόνας που προκύπτει μέσα από αυτή τη λειτουργία είναι απόλυτα αποδεκτή για casual θέαση - ένα επίπεδο πιο κάτω από αυτήν που εισπράττουμε σήμερα από τα τηλεοπτικά ψηφιακά κανάλια μέσω Digea στις βασικού επιπέδου τηλεοράσεις. Με άλλα λόγια, καθόλου, μα καθόλου άσχημα. Ενώ οι εραστές της εικόνας υψηλής ευκρίνειας κάποτε αδυνατούσαν να κοιτάξουν εικόνα τόσο χαμηλής ανάλυσης και bitrate όσο του YouTube χωρίς να... μορφάσουν, με το Ν100 μπορούν να παρακολουθήσουν τέτοια clips με ψυχραιμία. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ