Δεν είναι λίγοι οι λόγοι για τους οποίους οι τηλεοράσεις 3D δεν έχουν σημειώσει την... απίθανη εμπορική επιτυχία που πιθανώς θα ήθελε το Hollywood. Ένας από τους προφανείς ωστόσο αφορά στα γυαλιά 3D: αυτά μέχρι πολύ πρόσφατα κάθε κατασκευαστής τα "ταίριαζε" με τις τηλεοράσεις του μόνο, οπότε τα 3D γυαλιά του ενός δεν μπορούσαν να συνεργαστούν με τηλεοράσεις άλλου. Κοινώς, να δεχθούμε... επισκέψεις φίλων με τα δικά τους γυαλιά 3D και όλοι μαζί να δούμε ταινίες σε μία τηλεόραση οποιασδήποτε μάρκας, δεν γινόταν. Συν τοις άλλοις, ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να "κάνει το θαύμα του" και ο τιμολογιακός ανταγωνισμός ανάμεσα στα διαφορετικά 3D γυαλιά, αυτά παρέμεναν μάλλον ακριβά.
Πρόκειται για ένα κακώς κείμενο που - μαζί με άλλα - μαρτυρά πόση λίγη προετοιμασία είχε γίνει, τελικά, εκ μέρους του Hollywood και των κατασκευαστών σχετικά με την εικόνα 3D: αν είχε γίνει αρκετή, θα είχε γίνει κατανοητό πως έπρεπε να είχε θεσπιστεί ένα κοινό πρότυπο για τα γυαλιά 3D εξ αρχής. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ωστόσο, καθώς η "Full HD 3D Glasses Initiative", η πρωτοβουλία μερικών από τους κατασκευαστές να ακολουθήσουν ένα τέτοιο κοινό πρότυπο, επιτέλους αποκτά απήχηση αρκετή για να συγκεντρώσει γύρω της την πλειοψηφία της αγοράς. Τα αρχικά μέλη, οι Panasonic, Hitachi, Sony, Samsung και Xpand υποδέχθηκαν πρόσφατα και τις Philips, Sharp, Toshiba και TLC. Έτσι πάνω από το 70% των τηλεοράσεων 3D που θα διοχετευθούν στην αγορά από όλες τις παραπάνω εταιρείες θα μπορεί - θεωρητικά - να υιοθετήσει το πρότυπο που από κοινού θα αποφασίσουν.
Για τους φίλους και τις φίλες που αναρωτώνται σχετικά, ναι: μεγάλος απών είναι μόνο η LG, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά στην παθητική εικόνα 3D και τα γνωστά πάρα πολύ οικονομικά γυαλιά που χρησιμοποιούμε στα σινεμά (οι άλλοι κατασκευαστές στηρίζουν τα γυαλιά ενεργητικού 3D). Η ενδιαφέρουσα ερώτηση, βέβαια, είναι η προφανής: πότε θα κυκλοφορήσουν οι τηλεοράσεις όλων των προαναφερθέντων κατασκευαστών, που θα αξιοποιούν τα νέα, ευρέως αποδεκτά γυαλιά 3D; Γιατί αν αργήσουν πέρα από π.χ. του χρόνου, το καταναλωτικό κοινό δεν θα έχει την ευκαιρία να ωφεληθεί πραγματικά: ας μην ξεχνάμε πως η Toshiba έχει ήδη ανακοινώσει την πρώτη μεγάλη της τηλεόραση 3D που δεν χρειάζεται γυαλιά για το Δεκέμβρη, ενώ οι Samsung και LG έχουν επιβεβαιώσει ανάλογα σχέδια για το 2012. Ας ελπίσουμε πως οι πρώτες ειδήσεις για μοντέλα που θα αξιοποιούν το ευρέως αποδεκτό από τους κατασκευαστές πρότυπο, θ' ανακοινωθούν στη CES του Γενάρη. Ίδωμεν!