Ταινίες Blu-ray... και στο PSP

Και HD, και φορητές ταινίες μέσα στο 2008

Η συζήτηση για το εν λόγω θέμα είχε ξεκινήσει περισσότερο από 18 μήνες πριν, όταν η Sony εκθείαζε τις αρετές και τις δυνατότητες του Blu-ray - και είναι σαφώς ευχάριστο να διαπιστώνει κανείς ότι κάποια από όλα εκείνα τα "plus" δεν αντιστοιχούσαν σε χρονικό ορίζοντα... τριών ετών (όπως κατέληξαν να είναι όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά του Profile 2.0 για το ίδιο το πρότυπο). Μία από εκείνες τις αρχικές πολυσυζητημένες εκδοχές που είχε εξετάσει η Sony ήταν η πώληση μίας συσκευασία που θα περιείχε σε υψηλή ευκρίνεια την ταινία και τα extras της σε Blu-ray και σε "χαμηλή ανάλυση" μόνο την ταινία, σε UMD για το PSP. Φυσικά έκτοτε άλλαξαν πολλά, καθώς το PlayStation Portable ναι μεν πέτυχε να καλλιεργήσει μία αξιολογότατη βάση χρηστών στην παγκόσμια αγορά, αλλά το λιλιπούτειο δισκάκι του απέτυχε παραγωδώς εμπορικά όσον αφορά στη χρήση του για ταινίες. Και πριν από μερικές εβδομάδες (εν αναμονή του firmware 2.20 του PS3) το θέμα αυτό της "διπλής διάθεσης" μιας ταινίας για τα δύο PlayStation επανήλθε στο προσκήνιο, αλλά με τρόπο... πολύ πιο ενδιαφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα: πριν από κάποιες ημέρες μία σειρά από Web sites δημοσίευσαν μία υποθετική λειτουργία του firmware 2.20, η οποία θα επέτρεπε στους χρήστες του PS3 να εισάγουν μία ταινία Blu-ray στο σύστημα της Sony και αυτό να "παράγει" από τον οπτικό δίσκο μία έκδοση της ταινίας σε χαμηλότερη ανάλυση, κατάλληλη για θέαση από το PSP μέσω Memory Stick (και πιθανότατα "κλειδωμένη" σε ένα μόνο Portable). Η δυνατότητα αυτή φυσικά δεν εμφανίστηκε στη συγκεκριμένη έκδοση του firmware, αλλά η Sony χθες επιβεβαίωσε ότι όντως αναπτύσσει αυτή τη λειτουργία, έστω κι αν αποσαφήνισε ότι δεν είναι ακόμη ούτε κατά διάνοια ολοκληρωμένη. Η ιαπωνική εταιρεία, πάντως, δήλωσε ότι το κοινό μπορεί να την περιμένει κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του 2008.

Φυσικά, η λειτουργία αυτή δεν είναι ούτε την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κάτι πραγματικά... καινούργιο. Μία σειρά από προγράμματα, εμπορικά και δωρεάν (όπως οι δύο τελευταίες εκδόσεις του δημοφιλούς Nero και το PSPVideo9 αντιστοίχως), μπορούν να δημιουργήσουν μία "φορητή" εκδοχή κατάλληλη για το PSP από κοινά DVD, και μάλιστα σε πολύ καλή ποιότητα εικόνας και ήχου. Απαιτούν όμως τη διαμεσολάβηση PC, διαθέσιμο χρόνο και κάποιες βασικές έστω γνώσεις, που περιορίζουν το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι τελικά αξιοποιούν αυτή την "οδό", σε συγκριτικά μικρή μερίδα των κατόχων PSP. Αν η Sony προχωρήσει στην υλοποίηση και διάθεση αυτής της δυνατότητας, θα πρέπει να την αναπτύξει έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται ως... "one click", υπό την έννοια ότι θα πρέπει να είναι τόσο εύκολη στη χρήση, ώστε να μην απαιτεί περισσότερα από 1 ή 2 "βήματα". Φυσικά, αν συμπεριλαμβάνονταν και ρυθμίσιμες επιλογές για τους "λεπτολόγους", ακόμη καλύτερα!

Τα ωφέλη μιας λειτουργίας όπως αυτή θα μπορούσαν να είναι πολλαπλά, τόσο για τη Sony, όσο και για τους ίδιους τους κατόχους του PS3 και του PSP. Η ιαπωνική εταιρεία θα δημιουργούσε ακόμη ένα επίπεδο "συνέργειας" ανάμεσα στα δύο της PlayStation, δίνοντας έναν ακόμη λόγο στον κάτοχο ενός να αποκτήσει και το άλλο ή να χρησιμοποιεί και τα δύο περισσότερο απ' ότι στο παρελθόν. Θα προσέφερε, επίσης, αυτό το "κάτι πάραπάνω" στο φορμά του Blu-ray, που θα μπορούσε να ενισχύσει σε κάποιο βαθμό τις πωλήσεις των σχετικών δίσκων. Ενδιαφέρον, άλλωστε, είναι το "σενάριο" που θέλει τη Sony σε βάθος χρόνου να προσφέρει μέσα στον ίδιο το δίσκο Blu-ray της κάθε ταινίας τη "φορητή" της εκδοχή, έτοιμη προς μεταφορά στο PSP (το αρχείο θεωρητικά δεν θα ξεπερνά ποτέ σε μέγεθος το 1 GB). Σε κάθε περίπτωση, με την ολοένα και συχνότερη χρήση φορητών συσκευών για θέαση video (από τα iPod Touch και iPhone μέχρι τα personal media player κάθε είδους), το PSP θα είχε μέσα από αυτή τη λειτουργία ένα ενδιαφέρον "αβαντάζ" απέναντι σε άλλες αντίστοιχες προτάσεις. Ίδωμεν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ