Jurassic World

Οικιακό blockbuster μεν, οπτικοακουστικό υπερθέαμα δε

To Jurassic World θα ήταν τον Ιούνιο του 2018, όντας εσοδείας 2015, μία κυκλοφορία αποκλειστικά για τους θιασώτες της κινηματογραφικής σειράς... αν δεν χαρακτηριζόταν από ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο: την μεταφορά σε φορμά Ultra HD Blu-ray με τρόπο απίθανα ποιοτικό. Η Universal έχει προσφέρει και στο παρελθόν έξοχες οικιακές εκδόσεις ταινιών της, αλλά το Jurassic World μάς άφησε άφωνους. Η εικόνα που προσφέρει είναι απερίγραπτα καλύτερη από την αντίστοιχη του Blu-ray που είχαμε ήδη στην βιβλιοθήκη μας για να κάνουμε την σχετική αντιπαραβολή (και το BD του 2015 θεωρούνταν ήδη αυτό που αποκαλούμε "demo disc"!), όπως μπορεί άλλωστε να κάνει οποιοσδήποτε αφού στην συσκευασία που πωλείται στην Ελλάδα το BD περιλαμβάνεται μαζί με το UHD BD.

Η αύξηση της ανάλυσης στον δίσκο UltraHD Blu-ray φέρνει στο προσκήνιο αμέτρητες λεπτομέρειες, ανάγλυφη υφή και "βάθος" σε κάθε σεκάνς, ενώ η χρήση της τεχνολογίας απόδοσης χρώματος HDR προσθέτει τόσο στις "φωτεινές" όσο και στις "σκοτεινές" σκηνές ολοφάνερα περισσότερο ρεαλισμό. Κόκκος υπάρχει αλλά είναι ο "κινηματογραφικός" που δεν ενοχλεί και επιτρέπει στην εικόνα να χαρακτηρίζεται από οξύτητα θαυμαστή, ενώ η απόδοση του μαύρου είναι εξαιρετική σε όλες τις περιπτώσεις. Αν το Jurassic World ήταν demo disc μία φορά σε BD, είναι... τέσσερις φορές σε UHD BD - ναι, όχι τυχαία τόσες!


Φροντισμένος στο ίδιο επίπεδο είναι και ο ήχος του φιλμ στον δίσκο UHD BD, αυτή τη φορά κωδικοποίησης DTS:X και όχι Dolby Atmos αλλά ισάξιας ποιότητας: ισορροπημένος, με κάθε κανάλι "παρόν" τόσο στα κατευθυντικά εφέ όσο και στα απλά του περιβάλλοντος που συνθέτουν ατμόσφαιρα "γύρω" από τον θεατή, συνοδεύει τόσο τις έντονες όσο και τις προσωπικές σκηνές άκρως αποτελεσματικά. Η χρήση του subwoofer είναι συνετή αλλά όχι υποβαθμισμένη, απλώς όχι φλύαρη: όπου οφείλει να "συνταράξει", το κάνει... αδίστακτα. Οι διάλογοι είναι διαυγείς κι υποδειγματικά διαχωρισμένοι από το υπόλοιπο ηχητικό, ενώ η μουσική ομολογουμένως δεν έχει μεν τον ρόλο που παίζει σε άλλες ταινίες, αλλά αποδίδεται οπουδήποτε συμμετέχει, με μαεστρία.

Τα extras της νέας κυκλοφορίας του Jurassic World κρίνονται ως συνηθισμένα μεν, πλούσια δε. Υπάρχουν "κομμένες σκηνές" διάρκειας 6 λεπτών συνολικά, εισαγωγικό ντοκυμαντέρ για τα σημαντικότερα στοιχεία του φιλμ και της όλης παραγωγής του, συζήτηση ερωταπαντήσεων ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον πρωταγωνιστή Chris Pratt, ντοκυμαντέρ για τα ειδικά εφέ των δεινοσαύρων, κάποιες επεισοδιακές στιγμές στο παρασκήνιο της παραγωγής, ακόμη και ένα... χορηγημένο διαφημιστικό (!) εμπνευσμένο από την ταινία. Κάποια από αυτά αξίζουν μίας θέασης, αλλά όχι περισσότερης προσοχής.


Όταν όλα έχουν ειπωθεί το Jurassic World σε Ultra HD Blu-ray είναι... ακριβώς αυτό που ήθελε η Universal και για το φιλμ γενικότερα όταν πρωτοπροβλήθηκε, συγκριτικά με το Jurassic Park: εντυπωσιακά αναβαθμισμένη οικιακή έκδοση συγκριτικά με την αρχική σε Blu-ray, ειλικρινής ως προς την ψυχαγωγία που προσφέρει και άρα ως προς το κοινό στο οποίο στοχεύει. Ο κόσμος που συλλέγει άλλα είδη ταινιών ίσως δεν πειστεί από την οπτικοακουστική υπεροχή της έκδοσης αυτής, όμως το... αντίθετο είναι πάρα πολύ πιθανό: όσοι και όσες έχουν στην διάθεσή τους ποιοτική τηλεόραση ή προβολέα 4K/HDR και σχετικό player, απλώς το χρωστούν στον εαυτό τους να διαπιστώσουν πόση διαφορά μπορούν να κάνουν οι τεχνολογίες αυτές στην θέαση μιας ταινίας όταν η οικιακή μεταφορά έχει γίνει φροντισμένα. Αυτός ο T-Rex, δεν χάνεται!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ