Βαϊάνα

Υπέροχη θαλάσσια περιπέτεια, οικιακή έκδοση ΑΑΑ

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, βέβαια, ένα σημαντικό ποσοστό της ψυχαγωγίας που προσφέρει το Moana οφείλεται ολοφάνερα στον εντυπωσιακό οπτικό του τομέα... και η μεταφορά σε Blu-ray που έχει κάνει η Disney είναι από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Η συμπαγής εικόνα, τα λαμπερά της χρώματα, το απίθανο επίπεδο λεπτομέρειας στους χαρακτήρες και το περιβάλλον, οι σκιές και οι αντανακλάσεις τόσο στις σκηνές της νύχτας όσο και της μέρας, έχουν όλα αποδοθεί σε υψηλή ευκρίνεια με τρόπο άκρως πειστικό, απαλλαγμένο από κόκκο και ατέλειες οποιουδήποτε είδους. Πρόκειται γι' αυτό που λέμε... "υλικό για demo" στην γλώσσα του home cinema, το οποίο καλύτερο μπορούμε να το φανταστούμε μόνο όταν η Disney αποφασίσει να κυκλοφορήσει τις πρώτες της παραγωγές σε Ultra HD Blu-ray (ελπίζουμε σύντομα).

Η έκδοση σε Blu-ray του "Βαΐάνα" που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει και την εκδοχή της σε εικόνα 3D. Συχνά τα φιλμ animation προσφέρουν την ευκαιρία εκμετάλλευσης της στερεοσκοπικής εικόνας θεαματικά, το συγκεκριμένο ωστόσο το καταφέρνει σε σκηνές "μετρημένες στα δάκτυλα" και δεν θεωρούμε πως στον τομέα αυτό διεκδικεί θέση δίπλα στα κορυφαία π.χ. Gravity ή Avatar. Ο πιο πολύς κόσμος έτσι κι αλλιώς θα προτιμήσει, υποψιαζόμαστε, την μεταγλωττισμένη στα ελληνικά εκδοχή "2D" όπου για τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους "δανείζουν τις φωνές τους" οι Μαρίνα Σάττι και Μιχάλης Κουϊνέλης (υπάρχει πάντως και η αρχική αγγλική ερμηνεία με ελληνικούς υπότιτλους). Ο ήχος που προσφέρεται στην έκδοση αυτή είναι 6 και όχι 8 καναλιών, είναι όμως φροντισμένος και εξαιρετικά αποτελεσματικός - τόσο στην απόδοση των εφέ και των διαλόγων, όσο και της μουσικής.


Στο δεύτερο Blu-ray, αυτό της "παραδοσιακής", μη 3D έκδοσης, περιλαμβάνονται και τα extras: αυτά θα μπορούσαν ίσως να είναι πιο πολλά, αλλά όσα προσφέρονται είναι ενδιαφέροντα. Παρόν είναι το ταινιάκι Inner Workings που προβαλόταν (α λα Pixar) πριν από το κυρίως φιλμ στα σινεμά, παρούσες αρκετές "κομμένες σκηνές", παρών και ένας αριθμός από μικρά ντοκυμαντέρ από τα γυρίσματα και την δημιουργία συγκεκριμένων σκηνών και εφέ. Ακόμη και χωρίς αυτά, ωστόσο, το "Βαϊάνα" αξίζει μία θέση στην συλλογή παιδικών ταινιών οποιουδήποτε γονιού - και στην συλλογή όσων, όπως εμείς, αγαπούν τις ποιοτικές 3D animation με θεαματικές σκηνές και προσεγμένο οπτικοακουστικό τομέα. Ε, ποιοί απομένουν στους οποίους... δεν θα το προτείναμε; Ακριβώς!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ